VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Femmilare mot förmögenhetsskatt

I torsdags morse var jag med vid ett frukostmöte om nordiskt företagsklimat. Det hela ägde rum i Oslo och utöver yours tryly ingivk NHOs (jmfr Svenskt Näringsliv) chef Kristin Skogen Lund, historikern Einar Lie och längdåkningskungen Bjørn Dæhli i panelen. Det blev en konstruktiv och bra diskussion om synen på näringslivet i Norge, Sverige och Danmark. Man kan se den här.

Bjørn Dæhli, som engagerat sig i företagande efter skidkarriärens slut, berättade om skillnaden mellan att försöka lyckas inom sport och som entreprenör. I det förra fallet har man en stor back up-styrka omkring sig och hela folket jublar fall man blir framgångsrik, i det senare fallet är man ensam på ett helt annat sätt och ifall man till sist ändå lyckas så får man medalj i form av förmögenhetsskatt.

I Sverige är förmögenhetsskatten numera lyckligtvis borta helt. Men den finns kvar i Norge, där även arbetande kapital beskattas. Avundsjukan styr.

Dæhli visade sig vara en cool och vänlig kille, som sannerligen inte gav uttryck för något mer kraftfullt skattehatande. Han sade sig betala övriga pålagor utan protester, men just en skatt på det man redan beskattats för tyckte han inte var något vidare. Detta har emellertid inte hindrat kvällstidningen VG för att göra ett stort nummer av hans inlägg och hävda att han rasar mot att behöva bidra. I ett lugnt och fint svar konstaterar Dæhli att han var allt annat än rasamde, och det kan jag personligen intyga. Kristin Clemet, vars tankesmedja Civita ordnade arrangemanget, reder ut det hela här.


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Familjen Shtisel - Säsong 2

Den prisbelönta dramaserien om den religiöst ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem återkommer nu med nya avsnitt. Och som vanligt står far och son, Shulem och Aktiva, Shtisel i centrum för handlingen.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.