VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Kontanter ska garanteras

"Julen 2015 slogs stora delar av elnätet ut i norra Ukraina, i vad som bedöms som den första storskaliga attacken på ett nationellt elnät. I december förra året hände samma sak runtom huvudstaden Kiev."

"Vår krisberedskap kräver att medborgarna ska klara sig på egen hand i åtminstone 72 timmar. Under de tre dygn som vi förväntas hantera på egen hand måste vi kunna betala för den mat som finns kvar.

Sverige är även förpliktigat att hålla sig till reglerna för EU:s inre marknad. Enligt EU:s betalkontodirektiv måste varje stat säkerställa medborgarnas rätt till ett betalkonto med grundläggande funktioner, bland annat insättning och uttag av kontanter. Idag finns dock ingen lag som tvingar banker att tillhandahålla kontanter."

Expressen

DN: "Källkritiska nyheter sedan 1864"

Nu kan man prenumerera på DN för endast 1 krona under en period.  DN står bakom ett antal viktiga avslöjanden som tex den kända sk Caremaskandalen.

Wikipedia

Dagens Nyheter

DN: "Så vill Löfven stärka motståndet mot utländsk påverkan"

Klartänkt av Peter Wolodarski

"Högerpopulismen är en av flera konkurrerande strömningar i vår tid. Den är långt ifrån en majoritetsuppfattning, men tar nästan allt debattutrymme."

Dagens Nyheter

45:e exemplifierar med Sverige igen

"Donald Trump säger i en ny tv-intervju att han snart överlämnar ”saker” till kongressen som ska bevisa att Barack Obama avlyssnade Trump Tower.

Trump upprepar också i intervjun antydningar om att något farligt ska ha hänt i Sverige på grund av muslimsk invandring."

Dagens Nyheter

Seger över populismen?: Rutte: "Act normal, or go away,"

"Weeksbefore Dutch voters go to the polls, Prime Minister Mark Rutte has said that anyone who rejects the country's values should leave.

"Act normal, or go away," he says, in a message seen as taking on the anti-immigration Freedom party currently running high in the opinion polls.

The Dutch felt increasingly uncomfortable with people who abused the very freedom they came in search of, Mr Rutte argued."

En seger över populismen?

BBC

Tidigare i IMEDIA:

MP under spärren: 3,1%

Skönhet gör oss lyckliga

Bengt Westerberg vill se samarbete med S

Presidenters skatter: Obama 18,7% Trump 24,5%

Bo Rothstein om "akademiskt klantänkande."


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Sverige och Finland – ett nytt säkerhetsläge?

Ett seminarium om Sveriges och Finlands nationella säkerhet i en snabbt föränderlig geopolitisk miljö. Hur har säkerhetsläget förändrats? Vad kan vi vinna på ett avtal om svensk-finskt partnerskap? Är medlemskap i Nato ett alternativ? Från ett seminarium på Hotel Kämp i Helsingfors den 22 januari 2016.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.