VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

SVD: Håll nazisterna borta från oss

 

"Inte minst för oss judar medför de svenska nazisternas ökade närvaro en betydande oro. De judiska församlingarna i Sverige består till mycket stor del av Förintelseöverlevande samt deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Att människor, som en gång överlevt Förintelsens fasor, återigen ska behöva bevittna nazisters stöveltramp och vidriga antisemitiska retorik är otroligt traumatiskt och kan inte accepteras.​"

Svenska Dagbladet

Journalister oroliga för framtiden

 

"En undersökning från Mynewsdesk visar att nästan åtta av tio journalister oroar sig för ekonomin i framtiden. Samtidigt litar svenska journalister allt mindre på sociala medier som källa. "

Journalisten

MyNewsDesk

Behöver samhället en diagnos?

 

"Ingemar Engström och Torgny Gustavsson, specialister i barn- och ungdomspsykiatri, menar att skolundervisningens upplägg leder till att fler barn utvecklar beteende som kan misstas för symtom på adhd. I Sverige behöver elever ta stort ansvar för sitt eget lärande. Lärarledd undervisning ses alltför ofta som något gammeldags. Istället skall elever planera och söka kunskap själva, något som barns hjärnor inte är mogna för, menar skolforskare. Därför är det inte konstigt att fler barn har svårt för att sitta still eller problem med att skapa ordning och struktur. Undervisningen är helt enkelt inte anpassad efter barns utveckling.   

Kanske är det samhället, mer än barnen, som behöver en diagnos."

Expressen

Journalister oroliga för framtiden

"En undersökning från Mynewsdesk visar att nästan åtta av tio journalister oroar sig för ekonomin i framtiden. Samtidigt litar svenska journalister allt mindre på sociala medier som källa. "

Journalisten

MyNewsDesk

Svårare att lära sig från skärmen

"Grundskolans läroplan i svenska har nyligen reviderats för att inkludera skrivningar om ”digital kompetens”. Hur vore det med att börja med lite grundläggande kompetens? 

Forskning visar nämligen att hjärnan har lättare att ta till sig information från en fysisk bok än från en skärm. Det är även enklare att komma ihåg något som man har läst på papper. Om skärmar används i för stor utsträckning kan det bli svårare för unga att förbättra sin ordförståelse.

Om Sverige ska vara en ledande kunskapsnation kan vi inte vara ett intellektuellt b-land."

Expressen

 

 

Ingen jakt på varg på Södertörn

 

"I söndags morse tog sig en varg in i en fårhage i Tyresta naturreservat och rev tre får. Fåren avlivades senare. Vargen har skymtats i Haninge och Tyresta den senaste tiden och är mycket sannolikt den som har skadat fåren, säger länsstyrelsen till Dagens Nyheter.

Sedan dess har det uttrycks en önskan om skyddsjakt på vargen. Men nu har Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen, gått ut med att skyddsjakt inte är aktuellt i nuläget."

NynäshamnsPosten

 

Tidigare i IMEDIA:

Niklas Ekdal om bildens uppror mot ordet

Expressen: god natt till sovstäder

Expressen om dagens judehat


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.