VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Inne i djurens hjärna - Del 3 av 3: Den sociala världens hemligheter

...
Delfinen är en av vår planets mest intelligenta djur. Den har sitt eget språk och känner igen sig i sin egen spegelbild. Vi stiftar också bekantskap med bedrägliga schimpanser och får se hur elefanter sörjer sina döda.

Vad hade Jefferson sagt?

...
Politik och universitet i USA präglas av djup ömsesidig misstro och polarisering. Men amerikansk historia visar att det alltid har varit fel att ge efter för pessimism.

Sinne för skönhet - Del 1 av 6: Skönhetens historia

...
Del 1 av 6. Varifrån kommer skönhet? Svaret på frågan kan spåras till en stenyxa betraktad som världens äldsta konstverk. I detta avsnitt lär vi oss att kultur och skönhet utgår från människan själv och att skönhet har antagit många former under århundradena.

Varumärkesutveckling

...
I filmen Superman med Christopher Reeve i rollen som superhjälten från planeten Krypton finns en nyckelscen där reportern Lois Lane förhör sig om varför Stålmannen befinner sig på jorden.

Sorolla, ljusets triumf - En av förra sekelskiftets mästare

...
Spanjoren Joaquín Sorolla och hans målargeneration representerade ett konstnärligt zenit där Sorolla var den främste. De uppnådde stora internationella framgångar, men när estetiska trender förändrades glömdes de gradvis bort. Men inte av en stor publik som starkt berördes av hur de skapade ljus.

Att hålla tiden i handen

...
Tina Brown är de glamorösa kvalitetsmagasinens odiskutabla drottning. Hon ledde två av 1980-talets mest stilbildande tidskrifter, brittiska The Tatler och amerikanska Vanity Fair. Dessutom ryckte hon under 1990-talet upp The New Yorker. Kosmopolitisk, sofistikerad, litterär, nyhetsdriven, djärv och elegant vanvördig är alla passande ord för att rubriksätta hennes chefredaktörskap.

IS - Våldets ursprung: En studie i islams historia

...
Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener.

Ännu ett problem för Akademien

Nya uppgifter stärker misstankarna om att Nobelpristagaren Michail Sjolochovs roman Stilla flyter Don är ett plagiat.

Resor med regeringschefer - Del 2 av 3: Ecuador

...
Del 2 av 3. Den amerikanske tv-journalisten Peter Greenberg guidas runt en vecka i Ecuador av landets president, Rafael Correa. De simmar bland pirayor i Amazonfloden, beskådar valar utanför kuststaden Manta och besöker en ruinstad i Anderna.

På spaning efter vitaminer

...
Skörbjugg var länge en plåga både till havs och på landbacken. Utan marsvin hade vi inte upptäckt C-vitamin och inte kunnat bota skörbjugg.

Kampen om Vita huset - Del 2 av 6: Lincoln mot Douglas 1860

...
Del 2 av 6. Abraham Lincolns seger i det amerikanska presidentvalet år 1860 var långtifrån given. Men genom politisk list och skicklig taktik når han Vita huset. Slaveriet har då splittrat USA och inbördeskriget är nära.

Hjärnsläpp

...
När människor och AI-system sammankopplas uppstår problem – särskilt i beslut om liv eller död. Neuroteknologin skapar både nya vapensystem och juridiska knäckfrågor.

Frankrikes konst - Del 1 av 3: Från gotik till rokoko

...
Del 1 av 3. Under 1700-talet fyllde Frankrikes mäktiga kungar sina glittrande palats med enastående konst. En konst som uppstod genom en kamp mellan tradition och revolution och ett folk som inte alltid lät sig styras.

Forna filterbubblor

...
Att definiera och kontrollera information har vi ägnat oss åt ända sedan antiken.

Onedinlinjen: Del 2 av 14 - säsong 2

...
Del 2 av 14. Det är bråk ombord på Star of Bethlehem. Samtidigt slits Anne mellan lojaliteten till sin make och sina principer.

Studiemotiverade

...
I Kina betyder utbildning allt. Jämfört med svensk utbildningspolitik är skillnaden extrem.

Planetjägarna - Astrofysiker hittar allt mer i rymden

...
Är vi ensamma i universum? Vi kanske snart får svar. I denna dokumentär får vi följa ”planetjägare” på jakt efter beboeliga planeter.

Den långa trampen

...
I flera år och i etapper cyklade Sveriges ambassadör i Peking till Hongkong och tillbaka. Han avverkade 10 000 kilometer och återupptäckte Kina med hela kroppen.

Martin Luther - Munken som förändrade världen

...
Martin Luther är tveklöst en av de mest inflytelserika och intressanta personerna i mänsklighetens historia. I denna dramadokumentär får vi ta del av de viktigaste ögonblicken i hans enastående liv.

Farväl till funktionalismen

...
Funktionalismens estetik upprätthålls av en ideologiserad arkitektkår. Men bostäder byggda före dess genombrott är mycket efterfrågade.

Robotarnas tid - Del 6 av 6: Underhållningsrobotar

...
Del 6 av 6. Robotar är inte längre en fantasi utan alltmer en del av våra liv. Tekniska förändringar kommer snart att göra det möjligt för oss att tillbringa mer ledig tid med dem – för att roa oss. Smarta och sofistikerade maskiner gjorda för underhållning och utbildning kan snart bli ett faktum.

Lagerlöf och socialismen

...
Selma Lagerlöfs roman Antikrists mirakler blir ofta missförstådd. Den är inte ett försvar för socialismen utan ett angrepp på den.

Resor med regeringschefer - Del 1 av 3: Mexico

...
Del 1 av 3. Den amerikanske tv-journalisten Peter Greenberg guidas runt en vecka i Mexiko av den före detta presidenten Felipe Calderón. De besöker bland annat Calderóns hemstad Morelia där de hälsar på hans mor. De får också ett fågelperspektiv på Teotihuacan och åker på valsafari i Baja California.

Om sanningen ska fram

...
Talet om fake news är i huvudsak fake news. Ingenting talar för att spridningen eller effekten av dessa är betydande.

Kampen om Vita huset - Del 1 av 6: Jackson mot Adams 1828

...
Del 1 av 6. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater.

Uppskjuten revolution

Reformivern som låg bakom Emmanuel Macrons valseger har ännu inte avsatt några genomgripande förändringar. Än härskar centralism och särintressen.

Tysklands konst - Del 3 av 3: Berlin

...
Del 3 av 3. I Berlin politiserades den anarkistiska Dadarörelsen av konstnärer som Hanna Höch, Georg Grosz och John Heartfield och inte långt därifrån uppmuntrade Bauhaus med arkitekter som Walter Gropius och Mies van der Rohe sina studenter att avfärda historien och omfamna det nya i teknik, material och stil.

Nationens terapeut

...
Den franske presidenten är en meritokratisk socialingenjör med grandiosa planer för sitt land. Men kan han bemästra politikens nya centrifugalkrafter?

Ny säsong av Onedinlinjen: Del 1 av 14 - säsong 2

...
Del 1 av 14. James är i behov av att snabbt få fram pengar för att återta kontrollen av Onedinlinjen från Callon. Men när han styr kurs mot Västindien visar det sig att en upprorsmakare tagit sig ombord.

En glamorös pragmatiker

...
Frankrikes unge och karismatiske president har gett sitt ämbete lyster. Men resultatet av hans reformer är hittills blandat.

Vår farliga jord - Del 3 av 3: Vind

...
Del 3 av 3. Tornadon är den snabbaste vinden på planeten. Ny teknik ger ökade kunskaper om hur de uppstår och vad som ligger bakom deras ofattbart destruktiva kraft.

Konsten att komma ihåg och gå vidare

Jag tog emot beskedet om Kazuo Ishiguros Nobelpris i litteratur med ett glatt ”äntligen”. Inte så att jag har hans namn tatuerat på bröstet och gick i febriga förhoppningar, utan det handlade mer beskedligt om att turen till sist ändå kommit till en författare jag läst.

Warszawa med Dan Cruickshank - Den återuppbyggda staden

...
David Cruickshanks barndomsår i Warszawa formade honom som människa men blev även avgörande för hans inriktning som arkitekturhistoriker. Här berättar han om hur dess gamla stadskärna återuppbyggdes sten för sten efter att ha ödelagts av nazisterna.

God grannsämja

Uttrycket ”Pax Romana” tillhör – tillsammans med exempelvis ”Mea culpa” och ”O tempora, o mores” – de få latinska talesätt som aldrig behöver översättas.

Robotarnas tid - Del 5 av 6: Den bioniska människan

...
Del 5 av 6. Mänskligheten har länge försökt lösa och lindra olika funktionshinder med hjälp av artificiella lemmar. I den här episoden tittar vi på hur robotstyrda kroppsdelar kan användas. Vi ser också hur både hjärtat och näthinnan kan ersättas med artificiella delar. Men finns det etiska problem med att blanda biologi och teknik?

Livsstilskolonialism

När den amerikanske regissören Spike Lee häromåret framträdde på Pratt Institute i Brooklyn, for han ut i en tirad som snabbt fick spridning på internet. Det som händer i New Yorks fattigare områden kan jämföras med kolonialism, menade han, i synnerhet när det gäller kvarter som har dominerats av afroamerikaner och där den vita medelklassen nu flyttar in.

Den sanna historien om Napoleon - Del 3 av 3: Ett tragiskt slut

...
Del 3 av 3: I sista avsnittet av Den sanna historien om Napoleon följer vi Napoleons fall från makten. Med sin tids största armé gjorde han ett försök att invadera Ryssland, med katastrofala följder. År 1815 togs Napoleon till ön St Helena som brittisk fånge och slutade där sina dagar.

Med örnens fria blick

...
När tyska förbundskanslern Angela Merkel fyllde 60 häromåret önskade hon sig en historiker som festtalare. Och då inte en historiker vilken som helst, utan en viss globalhistoriker: Jürgen Osterhammel, professor i nyare och samtida historia vid universitetet i Konstanz.

Upplysningens hjältar - Del 1 av 2: Kunskapens kraft

...
Del 1 av 2. Upplysningen tog sig an ett Europa dominerat av vidskepelse och religion. Dess tänkare och förespråkare hävdade att det bästa sättet att förstå världen var att använda förnuftet istället för att underkasta sig kungars eller kyrkans auktoritet. Tron på frihet och jämlikhet gick sida vid sida med vetenskapen och banade vägen för de industriella och politiska revolutioner som förvandlade Europa och USA.

Horatius bör läsas

Horatius uppmanade läsarna att dricka vin och njuta av den korta dagen. Men han ansåg sig också ha trotsat döden med sina dikter.

Tysklands konst - Del 2 av 3: Bayern

...
Del 2 av 3. I detta avsnitt uppmärksammas Caspar David Friedrich, den tyska romantiska rörelsens första stora målare. Men också de mer uttalat nationalistiska Nasarenerna, en grupp unga konstnärer som levde som munkar i ett övergivet kloster.