VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det boklösa folkhemmet

Det brittiska underhusets lokaliteter totalförstördes under blitzen år 1941. Efter en bombräd fanns bara en rykande hög kvar.

Albert Kahns underbara värld - Del 2 av 9: Människan i världen

...
Del 2 av 9. Året är 1908 och Albert Kahn genomför sin hittills mest ambitiösa resa i sitt projekt att dokumentera livet på vår planet. Han och hans fotograf och chaufför Alfred Dutertre åker jorden runt med besök i bland annat USA, Japan och Kina.

Luthersson läser världslitteraturen - Om Werner Bergengruen

...
Werner Bergengruen (1892–1964) hade svensk påbrå på fädernet men tillhörde i egna ögon den tyska befolkning som hade levt i det baltiska området under århundraden men som under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet i stor utsträckning utvandrade under trycket av dels estnisk, lettisk och litauisk nationalism, dels och framför allt förryskningspolitik.

Det mest amerikanska

...
Branson var en gång ett av USA:s mest välbesökta turistmål. Idag är staden bortglömd och på dekis. Dess dilemma speglar en större problematik, den om USA:s framtid.

Ett eget val

...
De europeiska kvinnor som använder niqab gör det i allmänhet frivilligt.

Veckans bok - 2017: Jag har ingen vilja till makt. Biografi över Tage Erlander

...
Dick Harrisson har skrivit den biografin om Tage Erlander. Han var statsministern som alltid fick slåss från underläge, men det passade Tage Erlander och blev han styrka. Harrisson har upptäckt en ny sida av Tage Erlander och det är hans enorma kontaktnät och skicklighet i utrikespolitiken. Inte minst hans frispråkighet i sina dagböcker.

Vi är som Tyskland

Den finska staten fyller etthundra år. Historikern Nils Erik Forsgård ser ett land som öppnat upp sig och blivit friare i anden.

Den kreativa renässansen - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Waldemar Januszczak utmanar vår traditionella syn på att renässansen föddes i Italien. Här visar han genialiteten i tekniker och idéer hos mästare som Van Eyck, Memling, Van der Weyden, Cranach, Riemenschneider och Dürer.

Privatliv eller yttrandefrihet?

Svenska medier motsatte sig länge en privatlivslag. Den tekniska utvecklingen i förening med brutaliseringen av det offentliga rummet fick dem att ändra sig.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 2 av 2: "Överlevnadens pris"

...
Del 2 av 2. Mot slutet av 1930-talet lättade trycket från Stalins terrorapparat. Det andra världskriget stod för dörren och Sovjetunionen rustade. Kriget med Hitlertyskland mobiliserade patriotiska krafter, också inom kulturen. Det skrevs heroiska musikverk och patriotisk litteratur, och det målades tavlor som skildrade kampen på slagfälten.

I ständig opposition

...
Den vita apartheidmotståndaren Helen Zille gjorde politisk kometkarriär. Men en oförsiktig tweet utlöste en storm där rasåtskillnader och historiska motsättningar åter hamnade i centrum.

Familjen Shtisel - Säsong 2 - Del 5 av 12

...
Del 5 av 12. Familjen bekymrar sig över Ruchamas plötsliga äktenskap och Giti återvänder för att få hem henne. Detta får Giti att återkalla gamla kärleksminnen. Akiva får ett stipendium för sina teckningar men Shulem är inte imponerad av hans prestationer.

Nej till fegheten

Holländsk rookworst smakar som en blandning av prinskorv och isterband. Efter några tuggor fäller jag en liten tår. Det finns sådant man kan sakna på resande fot, sådant man inte minns förrän man får det tillbaka.

En japansk pilgrimsfärd - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. På natursköna Saigokus pilgrimsled upplever man också hur det moderna Japan är rotat i dess kulturella förflutna och urgamla traditioner: alltifrån munkar till knivtillverkare.

Var stolt - inte nöjd

...
Det svenska försvaret backas nu åter upp politiskt och ekonomiskt. Men att vara bättre än förut hjälper föga om motståndaren har ökat sin förmåga snabbare.

Albert Kahns underbara värld - Del 1 av 9: En vision av världen

...
Del 1 av 9. Mellan 1908 och 1930 lät Albert Kahn fotografer dokumentera den värld man levde i - små som stora ögonblick - i över 50 länder. I detta avsnitt beskrivs både bakgrunden till projektet och människan Albert Kahn. Vi får också ta del av resor till England och Irland 1913.

Avhandlingar om metoder

...
Policy och problem hör ihop som sås och potatis, men frågan om exakt hur de förhåller sig till och påverkar varandra tycks kräva omfattande utredningar. Petra Östergren guidar oss längs nya stigar i denna snåriga terräng.

Mysteriet med Homo floresiensis - Fynden som skriver om evolutionen

...
När forskare upptäckte resterna av små, människoliknande skelettdelar på den indonesiska ön Flores blev det inledningen på en bitter vetenskaplig strid. Härrör de från en hittills okänd och primitiv människoart?

Ständigt övervakad

...
Nyss gick det lätt och smidigt att resa runt i Kina. Nu har säkerhetsmedvetandet utvecklats till paranoia.

Veckans bok - 2017: Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström

...
Fatima Bremer har i sin bok ”Ett jävla solsken” skrivit om en av Sveriges första undersökande reportrar Ester Blend Nordström. Bara 23 år gammal tog hon på sig pigkläder och började jobba hos en bonde för att få en inblick i pigornas vardag. När artiklarna publicerades blev hon kändis. Ester Blenda Nordström tog sig rätten att ha männens frihet: Hon rökte pipa och körde motorcykel och kastade sig ut på det ena äventyret efter det andra. Hon blev en levande legend.

Sherlockfeber

...
Mattias Boströms bok Från Holmes till Sherlock har gjort succé, också utomlands. Intresset för Conan Doyles verk har varit på topp på senare år.

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier - Del 10 av 13: Imperier och visioner

...
Del 10 av 13. Lawrence James är brittisk historiker och författare. Han har skrivit flera böcker om det brittiska imperiet och skriver ibland för tidskrifter som The Times och Literary Review. Här samtalar han med Mattias Hessérus om det brittiska imperiets förhållande till och beroende av massmedia.

Polarisens fångar

...
I mitten av 1800-talet fick den brittiska Franklinexpeditionen uppdraget att finna Nordvästpassagen. Men den förliste och ingen i besättningen överlevde. Vad som egentligen hände är en fråga som fortfarande fängslar.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 1 av 2: "Vita fåglar mot den mörka himlen"

...
Del 1 av 2. Det sägs att revolutionen äter sina egna barn. Så skedde i Ryssland efter den så kallade oktoberrevolutionen 1917. Terror mot den egna befolkningen blev bolsjevikernas huvudvapen för att säkra makten. Terrorn drabbade kulturen hårt. Det var ofta de kreativa och idealistiska; artister, konstnärer och kompositörer som straffades.

Pedagogen som misstror kunskap

...
Roger Säljö är Sveriges mest inflytelserika pedagog. Hans fientliga inställning till kunskapsinhämtning har ett stort och olyckligt inflytande över lärarutbildningen.

Historien om Spanien - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3: Återerövringen. Med Granadas fall 1492 avslutas 700 år av muslimskt styre i Spanien. Nu förvisas judarna och inkvisitionen inleds. Programledaren Simon Sebag Montefiore får obehaglig information om vad som då hände med hans släkt.

Bråkmakaren

En av världens mest ansedda ekonomer går till generalangrepp mot forskningen inom sitt eget område. Han pekar ut tre ekonomipristagare som ansvariga.

En japansk pilgrimsfärd - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Vi följer Saigokus pilgrimsled genom Kansairegionen och upplever den japanska naturens skönhet men också dess fantastiska arkitektur och människorna som håller traditionerna vid liv.

Enkla jobb räcker inte

Kunskapsgapet på arbetsmarknaden växer snabbt och drabbar utlandsfödda och nyanlända. Utan en ny kunskapsbaserad arbetslinje ökar ojämlikheten med stor social oro som följd.

Krigare i historien - Del 2 av 6: Hernan Cortés och Montezuma

...
Del 2 av 6. År 1519 ska den spanske äventyraren Hernan Cortés ha besegrat de mäktiga aztekerna med bara ett fåtal soldater. Myten säger att kejsaren Montezuma gav upp sitt imperium eftersom han trodde att Cortés var en gud. Betydligt troligare är att conquistadorerna tog hjälp av stammar som hatade aztekerna. Montezuma har visat sig vara en sofistikerad härskare.

Var är kapitalismen?

Stora institutioner och fonder tar gradvis över makten i företagen. Det leder till ökad byråkrati och en försvagning av kapitalismen och hela ekonomin.

Jordbrukets historia - Del 4 av 4: Kött

...
Del 4 av 4. Efter att länge ha dominerat köttindustrin började två av Storbritanniens mest berömda biffkor, Aberdeen Angus och Hereford, försvinna från marknaden. Men när de korsades med varandra inträffade en dramatisk förändring. Vad som då skedde skildras genom tre jordbruksfamiljers erfarenheter.

Döden, skatterna och public service-bolagen

Vad är det viktigaste av allt som stat och kommun håller på med? Sjukvården? Skolan? Upprätthållandet av lag och ordning? Äldreomsorgen? Försvaret? Buden är flera men alla är fel.

Veckans bok - 2017: Hjalmar Söderberg - Lusten och ensamheten

...
Del 2 av 17. Jesper Högström är författare och journalist. Han tecknar bilden av författaren och människan Hjalmar Söderberg i biografin ”Lusten och ensamheten”. Med en humoristisk och studentikos start tar vi oss hela vägen genom författarprofilens liv; ett liv kantat av kärleksbekymmer, skrivande, tvivel och ett tidigt åldrande. Jesper Högström samtalar med Katarina O’Nils Franke om en av våra mest älskade svenska författare.

Litteratur och barbari

...
George Steiner skriver om de mest skilda ämnen. Men intensiteten höjs när han diskuterar relationen mellan litteratur och totalitarism.

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier: Fanns det nationalism under antiken?

...
Del 9 av 13. Robin Lane Fox är professor i klassisk historia vid Oxford University. Han diskuterar om den nationella identiteten är ett modernt påfund eller om det i den antika världen fanns nationalkänsla, nationell identitet och nationalism, tillsammans med Thomas Gür.

Läsning som religion

...
För den som har gjort Muminvärlden till en del av sin personlighet blir mötet med Tove Janssons övriga produktion en skrämmande upplevelse.

Onedinlinjen - Del 1 av 15: Vinden blåser fritt

...
Del 1 av 15. Året är 1860 och den fattige men ambitiöse sjökaptenen James Onedin i Liverpool vill bli sin egen. Ett arv på 25 pund ger honom chansen att köpa fartyget Charlotte Rhodes, men summan räcker inte till. Han ingår då ett partnerskap med dess ägare, kapten Webster. Websters dotter föreslår i sin tur ett annat slags partnerskap - äktenskap.

Till havs

Jag blir kvar i min fåtölj – men det kommer för mig flera gånger att med den här boken i händerna skulle man guppa omkring litet lojt på en gummimadrass, i en stilla vik.

Historien om Spanien - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Ändra fram till den muslimska perioden och kalifatet i Córdoba var Iberien bara en mindre provins till Kartago. I detta avsnitt tar oss Simon Sebag Montefiore till Cadiz där den första invasionen av Spanien ägde rum. Vi besöker den helt bevarade romerska staden Italica med dess fantastiska amfiteater.

Du är vad du äter

Två påsar ostbågar. Värre är det inte.

Drottning Victoria med egna ord - Del 2 av 2: Frigörelse

...
Del 2 av 2. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap.

I den stora periferin

...
Allt fler fransmän lever utanför den globaliserade ekonomins städer. De känner sig undan-trängda och maktlösa.

Krigare i historien - Del 1 av 6: Spartacus

...
Del 1 av 6. I denna dramadokumentär avslöjas Spartacus sanna natur. Han var visserligen en briljant gerillaledare. Men samtidigt obeslutsam och en människa med brister.