VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sinne för skönhet - Del 5 av 6: Falsk skönhet

...
Del 5 av 6. Mer än femtio procent av all konst på marknaden är förfalskningar. Och det kan mycket väl vara en optimistisk uppskattning. Men konstvärlden har alltid varit full av bedrägeri och falskhet. Och vad kan man säga om porträtt av prominenta personer som ger en föga realistisk bild av deras ”skönhet”?

Efter Armadan - Kaptenen som fastnade på Irland

...
År 1588 förliste Francisco de Cuéllar, kapten för den spanska armadan, på den irländska kusten. Under sju månader försökte han fly död och tvångsäktenskap innan han slutligen kunde ta sig till Madrid. I den här dokumentären får vi på plats, i det irländska landskapet, följa hans dramatiska äventyr.

Frankrike löses upp

...
En aggressiv och växande antisemitism gör franska judar alltmer utsatta. Författaren och filosofiprofessorn Alain Finkielkraut fruktar för sitt lands framtid.

Tillbaka till öknen

I år är det 100 år sedan riksdagen fattade beslut om kvinnlig rösträtt. Svensk demokrati fyller jämnt. Ja må den leva uti hundrade år till.

Heliga Birgitta - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. I detta delvis dramatiserade porträtt av Heliga Birgitta får vi följa hennes liv i Rom, där hon bodde de sista 25 åren av sitt liv. Intervjuer med bland andra professor Alessandra Bartolomei, expert på medeltida kvinnlig mysticism, samt kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift.

Störande bilder

...
I sin nya bok undersöker Johan Tralau grekiska metaforer. Det är ett viktigt bidrag till antikforskningen.

De sista leguanerna - Galapagos havsödlor minskar i antal

...
På Galapagosöarna har de mest fantastiska djurarter utvecklats. Dit hör de drakliknanden leguanerna. Men under de senaste årtiondena har deras antal minskat dramatiskt. Frågan är varför.

Svenskarnas oväntade ursprung

Vi svenskar är i själva verket ett slags turkar.

Jordbrukets historia. Del 3 av 4: Vete

...
Del 3 av 4. Vetets historia är historien om det brittiska jordbruket och hur landet blev självförsörjande på bröd. Den berättas genom tre jordbruksfamiljer i östra England: från användandet av häst till dagens vetenskapliga metoder och genteknik.

Början på Sverige

...
Med valet av kung Magnus vid Mora stenar 1319 inleddes tillblivelsen av en nationalstat. Det som med lag tog 700 år att bygga bör vi slå vakt om.

Trä: Det nya guldet

...
Nya metoder för hållbart skogsbruk. Hur ska framtidens skogsbruk bedrivas och hur ska denna värdefulla resurs utnyttjas på det mest effektiva sättet?

Frihetens pris

Länder kan kanske inte ha dåligt samvete, men politiska ledare kan och bör ha det ibland, för landets tvivelaktiga utrikespolitiska agerande. Om misstagen gjorts i längre förfluten tid kan det vara lämpligt att begrunda dem för att om möjligt ställa till rätta och ta lärdom för framtiden.

Magnifika städer - Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. I mitten av 1600-talet står Amsterdam på höjden av sitt inflytande, men London börjar gradvis ta ledningen. Efter den stora branden 1664 byggdes en ny, modern stad upp genom Christopher Wrens arkitektur. Snart lämnar Amsterdam scenen, utmattat och utfattigt av krig och strider. Men dess arv lever vidare.

Sinne för skönhet - Del 4 av 6: Skönhetens baksida

...
Del 4 av 6. Historien visar att skönhet inte alltid förknippats med perfektion och extas utan också tagit sig skrämmande och makabra uttryck. Historien visar också på förbindelselänken mellan makt och skönhet. Såväl Napoleon som Hitler och Stalin utnyttjade konst i propagandasyfte.

Regering, förklara dig!

Efter att ha drivit valkampanj på att skydda Las och gå strängt fram mot välfärdsföretagen lovar nu statsminister Stefan Löfven att gå strängt fram mot Las och skydda välfärdsföretagen. Han håller så att säga sina vallöften, fast tvärtom.

Barockt i Savojen - Kyrkbyggandets tid i Savojen

...
I Savojen under 1600- och 1700-talen byggdes ett stort antal kyrkor. Det utgjorde kulmen på barocken. Vi besöker flera av kyrkobyggnaderna för att bättre förstå den längtan efter andlighet som alltid utgjort en drivkraft i människans historia.

Heliga Birgitta - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Ända sedan barndomen och uppväxten i Uppland hade Birgitta Birgersdotter känt en kallelse att tjäna och viga sitt liv åt Gud. Hon var mor och hustru och umgicks i de högsta samhällsskikten. Men hennes syner och uppenbarelser drog henne oundvikligen mot Rom.

Elefanterna i grottan - Varför söker sig kenyanska skogselefanter till grottor?

...
I maj 2016 attackerades den respekterade och kände elefantforskaren Ian Redmond oväntat av en elefanthona i Kenyas bergsskogar. Han överlevde men frågan som återstår att besvaras är: varför gick elefanten Kali till attack?

Skådespelare om Shakespeare - säsong 2 - Del 3 av 6: Hugh Bonneville om En midsommarnattsdröm

...
Del 3 av 6. Hugh Bonneville från Downton Abbey undersöker varför En midsommarnattsdröm räknas som Shakespeares mest magiska komedi och första ”mogna” mästerverk. Bonneville, som spelat både Lysander och Oberon, söker dess inspirationskällor.

Studio Axess - 2019/01 - Gunnar Strömmer: En blå våg har svept över landet

...
Alliansen finns för närvarande inte på nationell nivå, konstaterar Gunnar Strömmer, partisekreterare i Moderaterna, och nu gäller det för partiet att hantera frustrationen över det som har skett och utveckla sina egna idéer. Lokalt och regionalt, däremot, blev valet en stor moderat och borgerlig framgång. Så har till exempel bara en enda region vänsterstyre numera. För ett stort antal moderata politiker är uppgiften inte att hantera besvikelse utan att förvalta väljarnas förtroende. Gunnar Strömmer samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Spelet om haven - Vem äger haven?

...
Haven ägs och ärvs av människan. Men det kan snart ändras när länder börjar anlita geologer för att bevisa att de är havens rättmätiga ägare. En global kamp om territorier inleds.

Magnifika städer - Del 1 av 4

...
Inom loppet av några decennier – genom global handel och finansiella tjänster – utvecklades Amsterdam till den första ”världsstaden”. Allt tog sin början år 1585.

Sinne för skönhet - Del 3 av 6: En formel för skönhet

...
Del 3 av 6. När vi ser något vackert, till exempel en tavla, eller lyssnar på musik som vi tycker är vacker, reagerar hjärnan på ett sätt som tycks vara gemensamt för alla människor. Men kan robotar och system för artificiell intelligens uppfatta skönhet?

En författare för de uppmärksamma

I Javier Marías böcker blandas det anekdotiska med det essäistiska. Det är inga äventyrsromaner, men spänningen hålls hela tiden vid liv.

Den moriska arkitekturen - Skapandet av en ny arkitektonisk stil

...
I århundraden utkämpades skoningslösa slag mellan kristna och muslimer om Andalusien. Den muslimska närvaron under medeltiden gav upphov till en enastående kultur, vetenskap och arkitektur som influerade Spanien och hela Medelhavsområdet.

Funktionalismens ideolog

...
I den samtida debatten om stadsplanering och arkitektur hänvisar man ofta till de omfattande rivningar som genomfördes i svenska städer under 1960-talet och den misslyckade bebyggelse som växte fram i dess ställe.

Mannen som byggde Storbritannien - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Den brittiske ingenjören Isambard Kingdom Brunel var ett geni men samtidigt komplicerad och hänsynslös. Inget fick hindra hans storslagna projekt: broar, fartyg och järnvägar som förändrade Storbritannien och världen.

Plågad av kval och förebråelser

Kritikern John Addington Symonds förändrade bilden av Michelangelo och Whitman och var en pionjär för homosexuellas rättigheter.

Koll på kungsfiskare - Ett år med orientkungsfiskaren

...
I delstaten Maharashtra i västra Indien häckar orientkungsfiskaren. Den föder upp sina ungar under monsunperioden vilket bjuder på allehanda utmaningar.

Jordbrukets historia - Del 1 av 4: Mjölk

...
Del 1 av 4. Mjölk har alltid varit en våra viktigaste livsmedel. Dess produktion, distribution och försäljning har genomgått en revolution sedan 1930-talet. Vi får följa två mjölkbönder i södra England och hur de har valt att anpassa sig till tidens skiftande krav.

Eld och raseri imorgon

...
Det blir sällan som man har tänkt sig, i varje fall om man startar ett krig. Det är en av slutsatserna i Lawrence Freedmans The Future of War.

Ombytta roller - Del 1 av 7 - säsong 1

...
Del 1 av 7. Audrey fforbes-Hamilton har nyss blivit änka men familjegodset sedan 400 år, Grantleigh Manor, är belånat upp till taknocken. Samtidigt letar Richard DeVere, miljonär och grundare av matkedjan Cavendish Foods, efter en egendom att investera i.

Det vanvårdade miraklet

...
Jonah Goldberg är en konservativ kolumnist och författare, verksam som ”senior fellow” vid American Enterprise Institute och ”senior editor” vid tidskriften National Review. Han publicerar sig regelbundet i en rad ledande amerikanska tidningar och har skrivit tre böcker.

Vi fumlar oss vidare

Jag kom körande upp ur Söderledstunneln, på väg mot Sveavägen.

Martin Luther - Munken som förändrade världen

...
Martin Luther är tveklöst en av de mest inflytelserika och intressanta personerna i mänsklighetens historia. I denna dramadokumentär får vi ta del av de viktigaste ögonblicken i hans enastående liv.

Vikingar - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. De flesta vet att vikingarna kom från Skandinavien. Men vilka var deras förfäder? Svaren kan sökas i kvarlämningar som ger ledtrådar till ett mystiskt och avlägset förflutet.