VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Våra bibliska rötter

I en aktuell bok visar Dan Korn hur västvärldens demokratier har sitt ursprung i de judisk-kristna traditionerna.

Spelet om haven - Vem äger haven?

...
Haven ägs och ärvs av människan. Men det kan snart ändras när länder börjar anlita geologer för att bevisa att de är havens rättmätiga ägare. En global kamp om territorier inleds.

Själv är bäste mytbildare

Nabokovisterna träter om hur den ryska delen av författarskapet förhåller sig till den engelskspråkiga. Ryssarna har en delvis annan uppfattning än de engelskspråkiga. Och själv skapade Nabokov myter. Maxim Grigoriev reder ut begreppen.

Kunglig samling bakom kulisserna - Del 3 av 4: George IV och Viktoria som samlare

...
Del 3 av 4. Andrew Graham-Dixon fortsätter sin genomgång av det brittiska kungahusets konstsamlingar. Det här avsnittet ägnas åt romantiken och kung Georg IV. Han var slösaktig och extravagant men som konstsamlare en av epokens mest betydelsefulla. De flamländska och holländska verken är i världsklass.

Spretig släktkrönika

...
Kulturradioprofilen Gunnar Bolin har skrivit om sin intressanta släkt i Hovjuvelerarens barn. Släkten Bolin kom från Sverige till Sankt Petersburg tidigt under 1800-talet och drev i flera år hovjuvelerarfirma i Ryssland (den drivs ännu av familjen i Sverige).

En samuraj i Vatikanen - Hasekura Tsunenagas fantastiska resa

...
På 1600-talet lämnade samurajen Hasekura Tsunenaga och den franciskanermunken Luis Sotelo Japan för att inleda förhandlingar med påven och den spanske kungen om öppnandet av en ny sjöfartsled till Indien. Resan skulle ta sju år. Vem var Hasekura? Och vilka egentliga motiv låg bakom hans resa?

Som bruset i en snäcka

I år skulle den portugisiska poeten Sophia de Mello Breyner Andresen ha fyllt 100, och den första biografin om henne har utkommit.

Elefanterna i grottan - Varför söker sig kenyanska skogselefanter till grottor?

...
I maj 2016 attackerades den respekterade och kände elefantforskaren Ian Redmond oväntat av en elefanthona i Kenyas bergsskogar. Han överlevde men frågan som återstår att besvaras är: varför gick elefanten Kali till attack?

Spegel, spegel på väggen där...

Det är i metoden att presentera enskilda detaljer och sedan zooma ut och få med det stora perspektivet som Jia Tolentinos särskilda röst framträder tydligast. För alla som läser The New Yorker någorlunda regelbundet är Tolentino är en välkänd skribent.

Romanovs storheter - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. När den sextonårige Mikael Romanov tog över tronen 1613 inleddes ett över trehundraårigt styre med närmast oinskränkt makt. I denna första del får vi följa den hänsynslöse Peter den store och hans ihärdiga ansträngningar att modernisera Ryssland. Men allt var inte politik och maktkamp. Tsarfamiljen Romanov var även entusiastiska anhängare av konst och kultur.

Individualismens baksida

Moderna människor mår sämre än de borde göra.

Professor Sandels nya dilemman - Del 5 av 5: Integritet

...
Del 5 av 5. Begreppen integritet och privatliv hör till de mest debatterade. Men när kränks privatlivet? Och vad betyder egentligen privatliv?

UD och Vietnamfrågan

...
Med socialdemokraternas återkomst till Rosenbad hösten 2014 följde även en högst oväntad comeback för den aktivistiska Palmelinjen i utrikespolitiken.

Bakom kulisserna med Royal Academy of Arts

...
Royal Academy är en av Storbritanniens främsta kulturinstitutioner. I denna dokumentär som filmades under fem år och visades i samband med Royal Academys 250 årsjubileum får vi unika inblickar i dess verksamhet. Hur balanserar man kraven på tradition och innovation?

Världen av igår

...
Det börjar bli trångt på den franska politikens elefantkyrkogård. Partier faller ihop, karriärer kraschar och osäkerheten blir snarare större än mindre på sikt.

Verkligheten bakom Doktor Zjivago - Sanningen överträffar dikten

...
Doktor Zjivago är en av det 20:e århundradets mest kända kärlekshistorier, som de flesta kommer ihåg från filmen. Men Boris Pasternaks bok som den baseras på har en verklighetsbakgrund värdig intrigen i en storsäljande Hollywoodfilm.

Den seriösa

...
Begreppet ikon är idag ett populärt modeord som frikostigt, kanske alltför frikostigt, används för att etikettera både kända och mindre kända kulturpersonligheter. Om man med ”ikon” menar en person vars verksamheter varaktigt inspirerar är få mer förtjänta av benämningen än Susan Sontag.

Storbritanniens gömda konst - Del 1 av 3: Swansea

...
Del 1 av 3. I ett museum i Swansea förvaras allt från uppstoppade duvor till en polisbil. Men kan konstdetektiverna Bendor och Jacky hitta ett förlorat mästerverk värderat till flera miljoner pund?

Historia från en cykelsadel

Trots att Hiddensee är en liten ö har ett påfallande stort antal celebriteter vistats där.

Skådespelare om Shakespeare - Del 4 av 6: Trevor Nunn om Stormen

...
Del 4 av 6. Regisören Trevor Nunn tar sig an Stormen, Shakespeares sista pjäs. Han avslöjar att den skrevs för en experimentell teater, Shakespeare första inomhusteater the Blackfriars. Stormen är genreöverskridande, varken komedi eller tragedi. Den innehåller också starkt självbiografiska inslag.

Bilden av Det heliga landet

Anna Riwkin föds i Ryssland 1908 och kommer till Sverige med sin familj som sjuåring. Efter balettstudier blir hon hovfotografen Moses Benkows assistent. Hon skaffar sig tidigt en egen studio i centrala Stockholm och vinner erkännande som en av Sveriges främsta fotografer, både i fråga om porträtt, dans- och teaterbilder.

Bakom Maginotlinjen - Den ogenomträngliga försvarslinjen

...
Maginotlinjen var den mest omfattande försvarslinjen som någonsin byggts i Europa. Den sträckte sig från Belgien till Alperna och ansågs som ogenomtränglig. Men när nazisterna i maj 1940 invaderade Frankrike gav den inget som helst skydd mot de tyska trupperna. Hur gick det till? Hur byggdes Maginotlinjen?

Axess Magasin & TV minns Roger Scruton (1944-2020)

...
Filosofen och författaren sir Roger Scruton lämnar ett stort tomrum efter sig. I Axess TV intervjuades han ett antal gånger genom åren.

Vem var det i Vita huset?

...
Det finns knappast något utländskt politiskt ämbete som intresserar svenskarna mer än det som just nu innehas av Donald Trump. Efter hans seger i presidentvalet 2016 fylldes spalterna med tips om hur ansvarstagande föräldrar skulle ”prata med barnen” och Sveriges Radios utsände mötte gråtande ungar i ett snöigt Stockholm.

Veckans bok - 2019: I psykiatrins tjänst. En svensk läkares memoarer

...
Del 14 av 22. Vad gör egentligen en psykiater? Stefan Krakowski ger oss en inblick i behandlingen av akut sjuka patienter, men också om psykiaters kunskap om terrorism och mental hälsa. En intressant berättelse av en psykiater som alltid gått sin egen väg. Stefan Krakowski intervjuas av Lotta Gröning.

Världens huvudstad

...
När påven Johannes Paulus II besökte New York 1979 kallade han staden ”The Capital of the World”. New York är på många sätt en unik stad, dominerande på finansmarknaden och inom reklambyråvärlden.

Professor Sandels nya dilemman - Del 4 av 5: Ojämlikhet

...
Del 4 av 5. Är det rimligt att fotbollsspelaren Christian Ronaldo tjänar tvåtusen gånger mer än en grundskolelärare. Professor Michael Sandel diskuterar de ökade inkomstklyftorna mellan rika och fattiga. Finns det exempel när de kan vara berättigade?

Platon inget att ha

Skolverket backade till sist. Antiken kommer att finnas kvar i grundskolans historieundervisning. Allt borde vara frid och fröjd. Men det finns något med förslaget som dröjer sig kvar. Eller snarare: något med den upprördhet som förslaget väckte.

Den moriska arkitekturen - Skapandet av en ny arkitektonisk stil

...
I århundraden utkämpades skoningslösa slag mellan kristna och muslimer om Andalusien. Den muslimska närvaron under medeltiden gav upphov till en enastående kultur, vetenskap och arkitektur som influerade Spanien och hela Medelhavsområdet.

Våra förfäders tal

...
När vi samtalar förväntar vi oss ett svar eller åtminstone en reaktion. Men när vi skrattar eller gråter riktar vi oss inte till någon annan.

Sorolla, ljusets triumf - En av förra sekelskiftets mästare

...
Spanjoren Joaquín Sorolla och hans målargeneration representerade ett konstnärligt zenit där Sorolla var den främste. De uppnådde stora internationella framgångar, men när estetiska trender förändrades glömdes de gradvis bort. Men inte av en stor publik som starkt berördes av hur de skapade ljus.

Ett andra Tyskland?

...
Uppgifterna går isär om hur överste Claus von Stauffenbergs sista ord föll, när han strax efter midnatt den 21 juli 1944 ställdes framför en sandhög på generalstabens gård i Berlin för att avrättas.

Det glömda Ober Ost - En tysk koloni i Östeuropa

...
För de flesta är västfronten synonym med första världskriget medan striderna på östfronten tycks närmast bortglömda. Men under kriget i Östeuropa uppstod den tyska kolonin Ober Ost som helt och hållet stod under militärt styre. Denna dokumentär presenterar den ockuperade regionen med unikt arkivmaterial och nya filmsekvenser.

Vad betyder det att finnas?

...
Varför ägna sig åt naturvetenskap? I ett poddsamtal hör jag den kanadensiske fysikern och kosmologen Lee Smolin besvara frågan.

Motpåven Benedictus XIII - En stulen skalle väcker liv i legenden

...
Benedictus XIII var motpåve i Avignon från 1394 till 1417 under den stora schismen, det vill säga meningsskiljaktigheterna om successionen inom den latinska kyrkan. År 2000 stals hans skalle i en liten by i nordöstra Spanien. Om hur det gick till handlar denna dokumentär.

Från insekt till insikt - Biopesticidernas fördelar och nackdelar

...
Är biopesticider - mikroorganismer som bekämpar skadedjur på naturlig väg - lösningen på ett jordbruk utan kemikalier? Allt fler jordbrukare över hela världen är övertygade om saken. Men är det också en teknik som kan hota ekosystemet?

En glidare kraschlandar

...
Historien om David Cameron fascinerar långt utanför Storbritanniens gränser. Antagligen eftersom den är så ironisk. David Cameron var den politiska rimligheten reinkarnerad: allt skulle vara välslipat, genomtänkt och pragmatiskt.

Veckans bok - 2019: Det naturliga. En kritik av queerteorin, transhumanismen och det digitala

...
Del 13 av 22. I vår samtid är det vanligt att det naturliga ställs mot det konstruerade. Digitala världar och socialt skapade identiteter förfrämligar människan från hennes inre. I samtal med Adam Cwejman berättar Fredrik Svenaeus om avståndet mellan människan och hennes sanna jag.

Grisjakten

...
Titeln säger klart och tydligt vad boken handlar om. She said. Hon sa. Inte He said, she said (Han sa, hon sa), som det brukar heta när ord står mot ord. Här är det mesta som män säger luddiga bortförklaringar, arga dementier eller hotfullheter som förmedlas via advokatfirmor.

De svenska historiedagarna i Helsingfors - Del 4 av 10: De första finlandssvenskarna - när, hur och varifrån?

...
Del 4 av 10. Huruvida de de svenska korstågen till Finland var verkliga eller ej och hur idén om dem påverkat nationella strömningar är värd att begrunda, men intressant är också frågan om vilka de svenska kolonisterna var och varifrån de utvandrade, liksom på vems initiativ.

Återupprättad drottning

...
Claes Rainer inleder sin bok Lovisa Ulrika – Konst och kuppförsök med orden: ”Det här är historien om den preussiska prinsessan Lovisa Ulrika som drog fram som en virvelvind i frihetstidens Sverige.” Och visst är det en virvelvind som vi får följa i 330 sidor, från barnaår i Preussen till åldrande och död som änkedrottning i Sverige år 1782.

Sanningen om sovjetisk fotboll - Nu avslöjas de mörka hemligheterna

...
Under Stalin var fotboll en del av den sovjetiska propagandan. Den hemliga polisen och armén var djupt inblandade. Nya, tidigare hemligstämplade, dokument avslöjar många mörka hemligheter i rysk fotboll.

Ingenting är självklart

Allt och ingenting är permanent i Israel. Ändå fungerar det på något vis.

Sinne för skönhet - Del 5 av 6: Falsk skönhet

...
Del 5 av 6. Mer än femtio procent av all konst på marknaden är förfalskningar. Och det kan mycket väl vara en optimistisk uppskattning. Men konstvärlden har alltid varit full av bedrägeri och falskhet. Och vad kan man säga om porträtt av prominenta personer som ger en föga realistisk bild av deras ”skönhet”?

Vad liv är

...
Vetenskapen har gjort sig av med själen. Detta åtföljdes inte av fanfarer och belönades inte med ansedda priser. Det följde istället naturligt, som en konsekvens av kunskapens tillväxt.

Stenålderns berg - Från Langdale till Monviso

...
Förekomsten av berg var central för stenåldersmänniskan. För att förstå hur och var de utvann sina redskap, verktyg och vapen beger vi oss till de stora europeiska bergsmassiv som hade en så avgörande betydelse för våra förfäder och deras utveckling.

Mannen som kidnappade Ryssland

...
Stig Fredriksons Ryssland utan Putin är en bok med en något missvisande titel. Den skildrar framförallt ett Ryssland med Putin.

Hunan - Kinas magiska berg

...
Historien om Zhangjiajie National Park. Nationalparken Zhangjiajie i Hunan, Kina är en av världens vackraste och dess berg har inspirerat till storfilmen Avatar.

Lagerlöf var ingen sagotant

...
För åtskilliga klassiska svenska författare finns det en standardbiografi. Vi har Carl Olov Sommars levnadsteckning över Gunnar Ekelöf, medan Bure Holmbäck har skrivit om Hjalmar Söderberg. För Eyvind Johnson finns Örjan Lindbergers tvåbandsverk och för Hjalmar Bergman tre volymer av Erik Hjalmar Linder.