VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vägen genom Alperna - Hur byggdes Gotthardbastunneln?

...
Gotthardbastunneln, med sina 57 kilometer världens längsta järnvägstunnel, förbinder två dalgångar i de schweiziska alperna. Den minskar trafikstockningar, är miljövänlig och effektiv. Tunneln invigdes 2016 men dess planering inleddes redan 1947.

Ingen vill vara bödel

...
De allra flesta judar i Litauen mördades av sina landsmän under Förintelsen. Något som tystats ned och relativiserats. En bok om samarbetet med tyskarna har väckt stor uppståndelse i Litauen.

Legendariska monument - Del 4 av 4: Fresker

...
Del 4 av 4. Människans första konstnärliga uttryck var målningar på sten. Lascauxgrottan, antikens Rom och Michelangelo uppvisar teknik och konstnärlig känslighet som bevarats genom årtusendena.

Mellan djur och övermänniska

...
Vår makt över den omgivande miljön ökar drastiskt, samtidigt som teknologin nu når in i våra egna kroppar. Men därmed uppstår en mängd svåra frågor om vad människan är och bör vara. Göran Frankel studerar en ny humanism som befinner sig i trans.

Putins Ryssland - Hur ser ryssarna på Putin?

...
President Vladimir Putin styr världens största stat. Den respekterade BBC-journalisten David Dimbleby frågar hur ryssarna uppfattar honom och hur han har kunnat sitta så länge vid makten.

Samma sak men bättre

...
Den välkända litteraturjuridiska maximen av T S Eliot står att läsa i en essä om 1600-talsdramatikern Philip Massinger: ”Omogna poeter imiterar; mogna poeter stjäl.”

Jakten på blod - Möjligheter och risker med konstgjort blod

...
Att blod räddar liv har vi länge tagit som en självklarhet. Men skandaler med förgiftade bloddonationer har fått många att känna sig osäkra på saken. För att skingra tvivlen arbetar nu forskare med att framställa säkert och artificiellt blod.

Ta ned masten

Nu har även Sveriges Radio drabbats av den digitala revolutionen. Lyssnarna blir färre och frågan är hur litet SR får bli innan uppdraget ändras.

Skådespelare om Shakespeare - Del 2 av 6: Ethan Hawke om Macbeth

...
Del 2 av 6. Ethan Hawke förbereder sig för rollen som Macbeth genom att undersöka verkligheten bakom Shakespeares drama. Med hjälp av en historiker går han till källorna och inser att Shakespeare besatte en enastående förståelse för det kriminella psyket.

Titelpersonens betydelse

En del klassiska romaner har abstrakta namn som Krig och fred, Brott och straff, Och solen har sin gång och Strändernas svall. Andra har fått namn efter sin huvudperson, som Oliver Twist och Anna Karenina.

Vietnamkriget - Del 2 av 10: 1961-1963

...
Del 2 av 10. President Kennedy inspirerar unga amerikaner att tjäna sitt land. Samtidigt brottas han med frågan om omfattningen av USA:s militära närvaro i Sydvietnam där den politiska krisen blir allt djupare.

Men vad är en bra värld?

Som tidigare verksamhetsledare för Humtank, en tankesmedja för humaniora, har jag förespråkat att humanister borde bli bättre på att adressera aktuella samhällsutmaningar.

Kustarkeologerna - Del 1 av 3: Northumberland

...
Kustarkeologerna Tori och Alex följer Northumberlands kustlinje. De undersöker den tragiska historien bakom en fransk fiskebåts förlisning 1913 och upptäcker ett samhälle som blomstrade under medeltiden.

Varken svart eller vit

...
Om en bok ligger rätt i tiden just nu, så är det Whiteshift. För vilka problem och frågor står högre på den politiska agendan än populism och immigration?

Rörelser i röntgen - Ett unikt forskningsprojekt

...
Med en röntgenmaskin i höghastighet försöker forskare vid universitet i Jena upptäcka hemligheterna bakom rörelser. I samspelet mellan ben, senor och muskler avslöjas hur de utvecklats till fulländning under evolutionens förlopp.

Låt oss vila

...
En ung filosofilärare toppar Republikanernas lista till EU-valet. François-Xavier Bellamys konservativa framtoning lockar den höger som inte förlorats till president Macron.

Imperiernas myter

...
Ryska och kinesiska ledare hävdar att deras egna kulturer har ett väsen som är oföränderligt. Mytbildningen är ett sätt för staten att försvara sin överhöghet.

Legendariska monument - Del 3 av 4: Kapell

...
Del 3 av 4. Chauvetgrottans målningar i södra Frankrike upptäcktes 1994. Ingen hade varit inne grottan på 21 000 år. Nu har konstnärer och ingenjörer byggt en perfekt kopia av den.

Panelen: Reinfeldtrapporten, den krympande mitten och Nyamko Sabuni

...
I det femte avsnittet av Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Widar Andersson och Maria Abrahamsson Fredrik Reinfeldts rapport om att vi måste jobba till 75, SOM-institutets senaste undersökning och Nyamko Sabunis kandidatur till posten som partiledare för Liberalerna. Programledare: Erik Thyselius.

Leta rätt på konservatismen

...
Liberalism och konservatism skiljer sig åt men har också beröringspunkter. Istället för att demonisera konservatismen bör liberaler bejaka vad de båda traditionerna har gemensamt.

Att vara eller inte vara Shakespeare - hela säsong 1

...
I denna komediserie får vi följa den unge William Shakespeares tidiga karriär. Det litterära etablissemanget ser ned på honom, men själv är han övertygad om att han är på väg att bli en stor författare. Men han behöver ett genombrott.

Tillbaka till framtiden?

...
Socialdemokraternas konservatism förklarar dess otroliga maktdominans. Men formerna och samhällsstrukturerna som förr danade stora medborgargrupper till socialdemokrater finns inte kvar.

Varde ljus - Jakten på fusionsenergi

...
I södra Frankrike ger sig vetenskapsmän på något som aldrig tidigare genomförts: att bygga en konstgjord sol. Om de lyckas ligger vägen öppen för ren, billig energi i överflöd för miljontals år framöver. Ett misslyckande innebär ett av de största vetenskapliga bakslagen någonsin.

Värna gemenskaperna

Konservatismens utgångspunkt måste vara att människan inte mår bra av att vara ensam. Vi finns och blir till i en väv av gemenskaper.

Skådespelare om Shakespeare - Del 1 av 6: Joely Richardson om Shakespeares kvinnor

...
Del 1 av 6. Joely Richardson går på djupet med Shakespeares komedier Trettondagsafton och Som ni vill ha det. I båda dessa populära pjäser ges stort utrymme åt kvinnoroller. Viola i Trettondagsafton och Rosalinda i Som ni vill ha det som betraktas som hans allra främsta skapelser.

Allt svagare i tron

...
En ny och råare verklighet gör att de svenska fixstjärnorna sekularitet och individualism inte längre lyser lika starka. Istället börjar många famla efter konservatism.

Vietnamkriget - Del 1 av 10: 1858-1961

...
Del 1 av 10. Efter ett långt och brutalt krig besegrar Ho Chi Minh de franska kolonisatörerna i Vietnam. Därefter delas landet i två. Kommunisterna i norr har som mål att förena landet medan USA stödjer en oprövad regim i syd.

Visa omdöme

Människor är varken ofelbara eller änglar. Betoningen av normer och regler och förtroende för samhälleliga institutioner är därför central för konservativa.

Det är nu det gäller

...
Enigheten om behovet av ökad försvarsförmåga tog lång tid att uppnå. Ett försämrat säkerhetsläge gör det bråttom att omsätta insikterna i praktiken.

Fjärilar i Spanien - Fascinerande biologisk mångfald

...
I denna dokumentär får vi stifta bekantskap med de mest fantastiska fjärilarna på den iberiska halvön. Över 250 arter har den som sitt hem. Men en rad faktorer samverkar för att hota deras existens.

Onedinlinjen: Del 2 av 13 - säsong 3

...
Del 2 av 13. James får syn på en kanot i Amazonfloden. I den ligger en utmattad kvinna.

Allsidighet är ingen akademisk fråga

Det vimlar inte precis av svenska tänkare som lämnat originella och självständiga bidrag till den politiska idédebatten, men sociologen Hans L Zetterberg (1927–2014) är definitivt en av dem.

Legendariska monument - Del 2 av 4: Kyrkor

...
Del 2 av 4. Vid en tid då kungar inte hade permanenta residens beslöt Karl den store – en av Europas mest framträdande personligheter – att Aaachen skulle bli hans imperiums huvudstad. Som symbol för sin makt lät han bygga katedralen i Aachen. Vi beger oss på en arkitekturhistorisk resa tolvhundra år tillbaka i tiden.

En flexibel identitet

Mose Apelblats och Salomon Schulmans brevväxling visar på två helt olika sätt att förhålla sig till den judiska identiteten.

Global Axess 2018: Kunskap och information - Del 1 av 12: Kunskapens ursprung

...
Del 1 av 12. Evolutionsbiologen och professorn Mark Pagel om människans fallenhet för att samla och överföra kunskap. Det är framförallt inte människans uppfinningsrika snille som ligger bakom historiens stora upptäckter, menar Pagel. Snarare är det vår förmåga att tradera information och dra slutsatser från tidigare generationers erfarenheter som ligger bakom mänsklighetens framsteg. Här i ett samtal med Mattias Hessérus.

Krigskonstens mästare

...
Det är få förunnat att skriva in sitt namn i historien, och det är ännu färre som har etsat in ett avtryck som bestått under mer än 2000 år. Till detta fåtal måste räknas ett par av antikens fältherrar, nämligen makedoniern Alexander den store, som skapade ett världsvälde, om än kortvarigt, och karthagen Hannibal Barca, som utmanade det romerska imperiet och var nära att förinta det.

Skatans mysterium - En spansk-kinesisk vänskap

...
Detta är en berättelse om två vanliga kvinnor, den ena i Kina och den andra i Spanien, och deras kärlek till skator. I sökandet på svar om den mystiska skatan löser de en av fågelvärldens stora mysterier.

Värna även det moderna arvet

Det behövs mer eftertanke när Stockholms city och dess unika arkitektur nu omdanas.

Ada Lovelace - Världens första programmerare

...
I augusti 1843 kontaktade den unga grevinnan Ada Lovelace. Lord Byrons dotter, en uppfinnare. Hon hade en idé som hon ville förverkliga och var beredd att finansiera: världens första mekaniska dator som hon till och med hade skrivit ett program för. Men uppfinnaren Charles Babbage vägrade. Hade hon lyckats att få med sig honom på sina planer kunde den informationsteknologiska revolutionen ha inletts i Storbritannien under den viktorianska eran – ett århundrade före dataåldern.

Liberala lipsillar

Ibland tänker jag på Bruno Gianelli.

Karl XII - En mördad kung?

...
Se den nya dokumentären om Karl XII:s liv och omtvistade död. Vad var det som hände när kungen sköts? Författaren Bengt Liljegren menar att mycket tyder på att kungen blev mördad.

Livet som en dans

...
När kommer det konstnärliga genombrottet? När en författare eller målare förstår att detta och ingenting annat är vad det hela går ut på. Det är så här jag ska skriva. Eller: det är så här jag ska måla.

Seriestart för ny säsong: Onedinlinjen - säsong 3

...
Del 1 av 13. En ”skeppdjävul” kan få ett fartyg att gå under. James Onedin möter en sådan varelse i form av Samuel Plimsol.

Det rivna kontraktet

...
Politik handlar idag alltmer om någons sårade känslor. Förtroendet för samhällsinstitutioner och valda representanter har gått sönder. Håkan Lindgren söker en framkomlig väg där tröstandet och fjäskandet är dömt att misslyckas.

Royal Concertgebouw spelar Mahler - Mahlers fjärde symfoni dirigeras av Iván Fischer

...
Gustav Mahlers fjärde symfoni i g-dur framförs av orkestern Royal Concertgebouw, i konserthallen med samma namn i Amsterdam.

Legendariska monument - Del 1 av 4: Trädgårdar

...
Del 1 av 4. I det makalösa slottet i Fontainebleau med sina vackra omgivningar samspelar historia med konst och litteratur. Men under århundraden var det även skådeplatsen för såväl politiska som erotiska intriger.

En litterär stad

Få städer har lika många minnesmärken över författare som Edinburgh.