VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En presidents aforismer

I en ny bok porträtteras den finske presidenten Mauno Koivisto, som satte punkt för Urho Kekkonens despotiska maktutövning.

Uppfyllda av harm

...
Senator Bernie Sanders är fortfarande en publikmagnet. Men det är identitetspolitik och etnisk populism, inte fördelningspolitik, som idag dominerar demokraternas retorik.

Engelsbergssamtalen - Den valrörelse nu kommer

...
Allting tyder på att det kommer att bli besvärligt att bilda regering i Sverige efter höstens riksdagsval. Hur ser de tänkbara regeringsalternativen ut till skillnad från de i skilda politiska läger åstundade otänkbara? Vilket är det sannolika utfallet? PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess magasin, samtalar med Peter Luthersson.

Kulturrevolutionen i backspegeln

...
Det har gått ett halvsekel sedan kulturrevolutionen svepte fram över Kina. Trots namnet var den ingen revolution i ordets vanliga bemärkelse. Ungdomarna som skanderade slagord var ingen olaglig opposition som störtade ett gammalt etablissemang.

Vår farliga jord - Del 3 av 3: Vind

...
Del 3 av 3. Tornadon är den snabbaste vinden på planeten. Ny teknik ger ökade kunskaper om hur de uppstår och vad som ligger bakom deras ofattbart destruktiva kraft.

I de haltande analogiernas tid

Även om jag är teolog till grundprofessionen så är det är faktiskt inte varje dag som jag reflekterar över teologen och filosofen Thomas av Aquino (1225–1274). Det måste erkännas. Men med en stigande irritation över många av tidsandans slappa analyser och ofärdiga tankestråk, har detta helgon den senaste tiden utgjort det hopp som lyft mig ur mina samtidsgrubblerier. Det jag talar om är analogiläran, eller på ren svenska: ordning på torpet och tankereda.

Petra - Den förlorade staden

...
I över tusen år var staden Petra okänd för omvärlden innan den återupptäcktes på 1800-talet. Nu försöker arkeologer och skulptörer lista ut hur den kunde byggas, med dåtidens enkla verktyg. Den är inte bara ett formidabelt byggprojekt, invånarna hade även tillgång till vatten i badhus och fontäner. Hur var detta möjligt i ett av jordens kargaste klimat?

Verkligt deprimerande

...
Under en kortare vistelse på Harvard för ett par år sedan hade jag äran att samarbeta med den legendariske psykiatriprofessorn X – ett excentriskt universalgeni känt för sin oerhörda, akademiska produktivitet.

Syntetiskt liv - Möt forskarna som skapar liv på konstgjord väg

...
I maj 2010 kom den chockerande nyheten att ett forskarlag ledda av Craig Venter hade lyckats skapa syntetiskt liv för första gången. En teknisk presentation visades där man skapade liv av bakterier designade i en dator blandade med artificiell DNA. Att forskare kan manipulera genetiskt material på det sättet var tidigare otänkbart. Kan vi dra nytta av onaturlig biologi eller skapar vi ett Frankensteins monster?

Historisk Axess

...
Peter Luthersson samtalar om ett historiskt ämne med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, samt kvällens gäst.

Tysklands konst - Del 2 av 3: Bayern

...
Del 2 av 3. I detta avsnitt uppmärksammas Caspar David Friedrich, den tyska romantiska rörelsens första stora målare. Men också de mer uttalat nationalistiska Nasarenerna, en grupp unga konstnärer som levde som munkar i ett övergivet kloster.

Den svenska jakten på Saddams vapen

Det hör inte till vanligheterna att man vill ha mindre information i en fackbok. Jag kan faktiskt inte påminna mig något annat tillfälle då jag helhjärtat uppskattat det jag läser, och samtidigt velat ta fram rödpennan och stryka ner lite här och var, men låt mig återkomma till det.

Jack London - ett amerikanskt äventyr: Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Jack London gick i livets hårda skola. Han var luffare, guldgrävare och äventyrare innan han - självlärd och socialist - vid 25 års ålder tog USA med storm med sina böcker om vildmark och farofyllda bedrifter. En arvtagare till Mark Twain och föregångare till Ernest Hemingway, som förändrade amerikansk litteratur.

På ett kommateckens avstånd

Vänner, kolleger och bekanta! Alla samlas ni kring ett och samma (vad jag vill kalla) samtidsfenomen: kommatering efter hälsning. Med ert ”Hej,” rumphugger ni mejlen redan innan ni kommit till sak och på engelskt manér görs radbrytning, följt av ny mening som inleds med stor bokstav. Varför?

Mystiska bautastenar - Episka minnen av det förgångna

...
För över 7 000 år sedan restes gigantiska gravstenar och tiotusentals monument längs Atlantkusten. De förekommer särskilt i Carnac-regionen i Frankrike och har ända sedan antiken förbryllat och tjusat resenärer, vetenskapsmän och poeter. Men vilken betydelse har de? Arkeologen Serge Cassen ger sig i kast med uppgiften.

En kostsam kärlek till konsterna

En stor förlust i Stockholms stadsbild är rivningen av kung Gustav III:s operahus år 1892. Operan var den gustavianska tidens främsta monumentalbyggnad och bildade i samspel med Gustaf Adolfs torg och Norrbro en ståtlig inramning till Kungliga Slottet.

Vår farliga jord - Del 2 av 3: Is

...
Del 2 av 3. Isberg och laviner är vår planets kallaste naturfenomen. Hundratals dör i laviner årligen men först nu förstår vetenskapen hur de utvecklas. Klimatförändringar och ökade havstemperaturer gör det särskilt viktigt att studera isbergens uppkomst och livscykel. Satellitbilder visar hur varelser i polarklimat anpassar sig till en planet i förändring.

Domedagen nalkas

I två situationer är tuggummi fullkomligt livsuppehållande: när man slutar röka och när man ska flyga. En förmiddag i maj sammanfaller dessa båda lägen för mig, likt något gastkramande astrologiskt fenomen. På tåget från Rotterdam till Schiphol tuggar jag slut på mitt sista lilla Stimorol. Det skulle jag aldrig ha gjort.

Colosseum - Arenans hemligheter

...
Colosseum var det antika Roms arkitektoniska mästerverk. Dess harmoniska proportioner dolde avancerade byggnadsmetoder. Under sin storhetstid gav den plats för spektakulära föreställningar, masslakt av djur och slavar, samt 50 000 jublande åskådare. Nutidens forskare undersöker om det kan stämma att man till och med vattenfyllde arenan för att iscensätta sjöslag.

Ungkarlstristess

...
Den ogifte, manlige losern har blivit en mytologisk bov som man gärna talar om. Det är dags att tala med honom.

De stora filosoferna - Del 15 av 15: Wittgenstein

...
Del 15 av 15. I sin historia om de stora västerländska filosoferna avslutar Bryan Magee med Ludwig Wittgenstein, av många betraktad som den störste filosofen under det tjugonde århundrade. Det sker i ett samtal med professor John R. Searle vid University of California.

Med öga för Ryssland

...
Sovjetunionen var en för Sverige central angelägenhet under kalla kriget och vid Försvarets tolkskola i Uppsala utbildades från slutet av 1950-talet varje år värnpliktiga soldater till förhörsledare med kompetens i det ryska språket.

Mästerverk: Korsnedtagningen 

...
Flamländaren Rogier van der Weydens Korsnedtagningen, målat mellan 1432 och 1435, var unik för sin samtid: en hybrid mellan skulptur och målning i ultrarealistisk stil med de avbildade i naturlig storlek. Den blev snabbt berömd och bytte ägare ett flertal gånger. Sedan 1939 hänger den på Pradomuseet. I detta avsnitt av Mästerverk avslöjas hemligheterna bakom dess dramatiska historia.

Hellre kosmopolit än internationalist

...
Motsättningen mellan ”någonstansare” och ”varsomhelstare” är falsk. De svenska nationalromantikerna älskade sin egen kultur samtidigt som de var nyfikna på andras.

Tysklands konst - Del 1 av 3: Rhendalen

...
Del 1 av 3: Med sitt överflöd av rikedomar och myter var Rhendalen en skattkammare för medeltida konst. Tack vare Gutenbergs tryckpress, tillverkad i Rhenstaden Mainz på 1440-talet, blev det möjligt att också reproducera konst.

Den keltiska gravens gåta - En 2500 år gammal, kunglig grav

...
För 2500 år sedan grundade en dynasti keltiska prinsar de första städerna i norra Europa. Det var en gyllene era med intensiv handel och korskopplingar mellan keltiska, etruskiska och grekiska kulturer. Tack vare en nyligen upptäckt keltisk grav med välbevarade och rika fynd i Lavau i östra Frankrike är det nu möjligt att spåra det stora keltiska inflytandet över hela Europa.

Dekadensens och diktatorernas München

När jag som ung språkstudent vid mitten av 80-talet var ny i München ingick som ett slags introduktion till staden ett (flera) besök på några av de mest berömd ölhallarna, en stadsvandring med den imposanta loggian Feldherrnhalle vid Odeonsplatz som slutmål, och en obligatorisk studieutflykt till den närliggande lilla staden Dachau och dess beryktade koncentrationsläger.

Engelsbergssamtalen - Matkultur

Hur skiljer sig cuisine från det som rätt och slätt är god mat? Vad säger restaurang-, kafé- och matvanor om skilda samhällen och kulturer? Richard Swartz, krönikör i Dagens Nyheter och tidigare Östeuropakorrespondent i Svenska Dagbladet, och Lars Fredén, Sveriges tidigare ambassadör i Peking, samtalar med Peter Luthersson.

Med känsla för historia

Vietnamkriget skapade politiska konvulsioner som USA fortfarande känner av. Harvardprofessorn Fredrik Logevall önskar att politiker vågade lära sig av det förflutna.

Vår farliga jord - Del 1 av 3: Eld

...
Del 1 av 3. Helen Czerski undersöker två av vår planets hetaste naturfenomen: blixtnedslag och vulkanutbrott.

Ett offer för nycker

Kulturarvsdebatten är polariserad och politiserad. Den reduceras till en fråga om att vara för eller emot en nationalistisk politik.

Historien förfalskas

Mitt i Thessaloniki finns ett litet område omgärdat med höga säkerhetsgaller. På gatorna utanför står poliser med automatvapen. Innanför gallret finns det turkiska generalkonsulatet.

Hagia Sophia - Den orubbliga helgedomen

...
I över 1500 år har Hagia Sophia bevittnat imperiers uppgång och fall, och sin omvandling från kyrka till moské. Idag är Hagia Sophia ett sekulärt museum, öppet för alla och en av Istanbuls mest besökta platser.

Vrid tillbaka klockan

...
Låt medborgarna själva ta ansvar för att styra kulturens och mediernas innehåll. Kultur- och mediekonsumenterna borde därför betraktas som just konsumenter.

Att lära av historien - Del 10 av 10: Kina: myt och verklighet

...
Den norske historikern Arne Westad är professor vid Harvard. Tillsammans med journalisten Peter Robinson diskuterar han Kinas inrikes- och utrikespolitik.