VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vikingar - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Med vikingarnas omvändelse till kristendeomen öppnas dörren till Europas högre stånd och nya vanor. Vikingatiden går nu mot sitt slut.

Det är faktiskt komplicerat

Populism, intolerans och extremism frodas i politiken och på universiteten. Högerns och vänsterns konfliktteorier bemöts genom skepsis och insikten om att samhällsproblem har många olika orsaker.

Varde ljus - Jakten på fusionsenergi

...
I södra Frankrike ger sig vetenskapsmän på något som aldrig tidigare genomförts: att bygga en konstgjord sol. Om de lyckas ligger vägen öppen för ren, billig energi i överflöd för miljontals år framöver. Ett misslyckande innebär ett av de största vetenskapliga bakslagen någonsin.

Dålig stämning

...
I fem år har Brasilien skakats av en ekonomisk och politisk kris. Inför presidentvalet präglas situationen av uppgivenhet och osäkerhet.

Skådespelare om Shakespeare - Del 2 av 6: Ethan Hawke om Macbeth

...
Del 2 av 6. Ethan Hawke förbereder sig för rollen som Macbeth genom att undersöka verkligheten bakom Shakespeares drama. Med hjälp av en historiker går han till källorna och inser att Shakespeare besatte en enastående förståelse för det kriminella psyket.

Magnifika städer - Del 4 av 4

...
Del 4 av 4. London och New York blev gigantiska och utvecklades därmed till framtidens städer. Båda står fortfarande inför gigantiska urbana utmaningar.

De som kunde allt

...
I en tid av specialisering och digitalisering begränsas utrymmet för polyhistorn. Trots behovet av generalister och personer med blick för oväntade samband gör vi livet allt svårare för dem.

Kungliga rötter

I höst återinvigs Bernadottemuseet i sydfranska Pau. Där växer intresset för den marskalk och det märkliga öde som förde honom till tronen som kung Karl XIV Johan.

Heliga Birgitta - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. I detta delvis dramatiserade porträtt av Heliga Birgitta får vi följa hennes liv i Rom, där hon bodde de sista 25 åren av sitt liv. Intervjuer med bland andra professor Alessandra Bartolomei, expert på medeltida kvinnlig mysticism, samt kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift.

Räddaren i nöden

Sedan valvinsten förra våren har Emmanuel Macron befäst sin position som den moderna liberalismens poster boy.

Applied History - Del 6 av 6: Tom Holland

...
Del 6 av 6. Historikern Tom Holland talar om vad vi kan lära oss av Romarrikets fall. Han talar under rubriken: Undead Rome: Te Decline, Fall and Aferlives of the Roman Empire. Kommentator är Peter Frankopan från Oxford University.

Teckningarna som försvann

Politiska skämtteckningar hade länge en central roll i svensk press, men har nu dessvärre försvunnit.

Ryssland 1917 - Folkets triumf eller blodig kupp?

...
Den ryska revolutionen är en av de mest dramatiska händelserna under 20:e århundradet. Lenin, Trotskij och Stalin dök närmast upp från det okända och omvandlade inom loppet av sex månader det jättelika Ryssland till världens första kommunistiska stat. I denna film dramatiseras händelserna som gav dessa tre män makten.

Ombytta roller - Del 2 av 7

...
Del 2 av 7. Audrey flyttar ut från Grantleigh Manor för att ge plats åt dess nye ägare, Richard DeVere. Men hennes förhoppning att allt ska skötas på samma sätt som förr grusas när hon får klart för sig ägarens bakgrund.

En tid utan sammanhang

Vi lever i ett samhälle där vi kommunicerar mer än någonsin. Ändå är vi kanske ensammare än någonsin.

Spelet om haven - Vem äger haven?

...
Haven ägs och ärvs av människan. Men det kan snart ändras när länder börjar anlita geologer för att bevisa att de är havens rättmätiga ägare. En global kamp om territorier inleds.

Nordens sak är vår

...
Satsningar på försvaret av Östersjön har lett till att hoten mot Finland och Norge kommit i skymundan. Det är en farlig utveckling.

Skådespelare om Shakespeare - Del 1 av 6: Joely Richardson om Shakespeares kvinnor

...
Del 1 av 6. Joely Richardson går på djupet med Shakespeares komedier Trettondagsafton och Som ni vill ha det. I båda dessa populära pjäser ges stort utrymme åt kvinnoroller. Viola i Trettondagsafton och Rosalinda i Som ni vill ha det som betraktas som hans allra främsta skapelser.

Håll världen på avstånd

...
Studenter skyddas för obehagliga tankar och ord i undervisningen som antas kunna skrämma och traumatisera dem. Det är en form av terapeutisk censur som skjuter upp vuxenlivet.

Global Axess 2018: Kunskap och information - Del 4 av 12: Jihadisternas mediestrategier

...
Del 4 av 12. Elisabeth Kendall är doktor i arabiska och islamiska studier vid universitetet i Oxford, specialiserad på Yemen. Här berättar hon om de narrativ som styr utvecklingen i Mellanöstern, bland annat jihadisters föränderliga användning av propaganda. Intervjuare är Niklas Ekdal.

Världsdramat på Ven

Tycho Brahe var inte enbart en framstående astronom. Han skrev också dikter på latin, där han skildrade sin kosmologi.

Heliga Birgitta - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Ända sedan barndomen och uppväxten i Uppland hade Birgitta Birgersdotter känt en kallelse att tjäna och viga sitt liv åt Gud. Hon var mor och hustru och umgicks i de högsta samhällsskikten. Men hennes syner och uppenbarelser drog henne oundvikligen mot Rom.

Wallenberg är idealet

– Tja, han behövde väl pengar. När den meningen yttras i kultursammanhang vet man vad som förväntas av en. Ett skrockande i samförstånd, och en medlidsam snörpning på munnen.

Wien genom tiderna - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. När hotet från osmanerna upphörde återuppbyggdes Wien och habsburgarna var fast beslutna att låta deras stad bli den mest skimrande i världen. Från att ha varit ett fort förvandlades den till en kulturens huvudstad och drog till sig musiker som Mozart, Haydn och Beethoven.

Carpe diem, på riktigt

Unge Malört är nybörjare när det kommer till att snärja själar. Onkel Tumskruv däremot kan allt om den saken. Brevledes coachar han sin adept i konsten att få människor att vända sig bort från det goda, gå in i sig själva och nästan omärkligt slå in på vägen som leder till helvetet.

En samuraj i Vatikanen - Hasekura Tsunenagas fantastiska resa

...
På 1600-talet lämnade samurajen Hasekura Tsunenaga och den franciskanermunken Luis Sotelo Japan för att inleda förhandlingar med påven och den spanske kungen om öppnandet av en ny sjöfartsled till Indien. Resan skulle ta sju år. Vem var Hasekura? Och vilka egentliga motiv låg bakom hans resa?

Seriestart: Ombytta roller - Del 1 av 7

...
Del 1 av 7. Audrey fforbes-Hamilton har nyss blivit änka men familjegodset sedan 400 år, Grantleigh Manor, är belånat upp till taknocken. Samtidigt letar Richard DeVere, miljonär och grundare av matkedjan Cavendish Foods, efter en egendom att investera i.

Vilka värden ska man kämpa för?

...
Det står ingenting om Sverige i Esben Schjørrings och Michael Jannerups Værdikæmperne (Gyldendal, 2018). Likafullt är boken dubbelt intressant för svenska läsare.

Stenålderns berg - Från Langdale till Monviso

...
Förekomsten av berg var central för stenåldersmänniskan. För att förstå hur och var de utvann sina redskap, verktyg och vapen beger vi oss till de stora europeiska bergsmassiv som hade en så avgörande betydelse för våra förfäder och deras utveckling.

Den mångtydige Machiavelli - Del 4 av 8: Erica Benner

...
Del 4 av 8. Erica Benner är politisk filosof och författare. En av hennes böcker är den internationella bästsäljaren Be Like the Fox. I denna intervju med journalisten Iain Martin argumenterar hon för att bilden av Machiavelli som en kalkylerande cyniker är kraftigt förenklad. Om det finns en sanning om Machiavelli så är det att både hans personlighet och hans skrifter är tvetydiga.

Motpåven Benedictus XIII - En stulen skalle väcker liv i legenden

...
Benedictus XIII var motpåve i Avignon från 1394 till 1417 under den stora schismen, det vill säga meningsskiljaktigheterna om successionen inom den latinska kyrkan. År 2000 stals hans skalle i en liten by i nordöstra Spanien. Om hur det gick till handlar denna dokumentär.

Sinne för skönhet - Del 6 av 6: Universell skönhet

...
Del 6 av 6. Uppfattningen om vad som betecknar skönhet har varierat under historiens lopp. Men även om det stämmer att skönhet ligger i betraktarens öga kan man inte förneka förekomsten av ett universellt skönhetsbegrepp.

Wien genom tiderna: Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Wien var Habsburgdynastins och det Heliga romerska rikets huvudstad. Härifrån dominerades Centraleuropa under nästan 1000 år. I detta avsnitt får vi följa Habsburgarnas maktutövande, och Wiens försvar av kristendomen mot osmanerna och den katolska kyrkan mot protestanter.

Att lära av historien - Del 9 av 10: USA:s viktigaste säkerhetspolitiska frågor

...
Stephen Kotkin, professor i historia vid Princeton University, diskuterar nutida och framtida säkerhetspolitiska frågor tillsammans med journalisten Peter Robinson.

Engelsbergssamtalen - Den valrörelse nu kommer

...
Allting tyder på att det kommer att bli besvärligt att bilda regering i Sverige efter höstens riksdagsval. Hur ser de tänkbara regeringsalternativen ut till skillnad från de i skilda politiska läger åstundade otänkbara? Vilket är det sannolika utfallet? PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess magasin, samtalar med Peter Luthersson.

Helikopterns skapare - Ett porträtt av Igor Sikorsky

...
Igor Sikorski började rita flygplan redan under tsar Nikolaj II. Men det var i USA som han genomförde sin pionjärinsats och utvecklade massproduktionen av helikoptrar.

Drottning Victoria med egna ord - Del 2 av 2: Frigörelse

...
Del 2 av 2. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap.

Global Axess 2018: Kunskap och information - Del 2 av 12: Akademiska kulturer

...
Del 2 av 12. Claire Lehmann är grundare och chefredaktör för vetenskaps-sajten Quillette, baserad i Australien. På kort tid har Quillette etablerat sig som en internationell plattform för bland annat psykologi, ofta på tvärs med medial och politisk konsensus. Claire Lehmann intervjuas av Niklas Ekdal.

Sinne för skönhet - Del 5 av 6: Falsk skönhet

...
Del 5 av 6. Mer än femtio procent av all konst på marknaden är förfalskningar. Och det kan mycket väl vara en optimistisk uppskattning. Men konstvärlden har alltid varit full av bedrägeri och falskhet. Och vad kan man säga om porträtt av prominenta personer som ger en föga realistisk bild av deras ”skönhet”?