Hur länge orkar vi läsa?

Det blev inte direkt några rubriker om Förläggareföreningens rapport som publicerades i slutet av sommaren. Måhända är det för att många redan hade på känn det förhållande som beskrivs i ”Det digitala genombrottet. Den svenska bokbranschens utveckling mellan 2003 och 2023”. Möjligen är det uteblivna intresset i sig ett tecken i tiden. Rapporten visar att allt färre svenskar läser tryckta böcker och att branschen utvecklas därefter.

För tjugo år sedan sålde medlemmarna i föreningen böcker för 1,6 miljarder kronor. Förra året sålde de för 1,9 miljarder. Det låter kanske hyfsat, men under samma pe­riod ökade Sveriges BNP med cirka 50 procent vilket innebär att bokförsäljningen som andel av ekonomin minskade med omkring 40 procent. Det beror på att allt färre svenskar läser böcker.

För femton år sedan uppgav 40 procent av den vuxna befolkningen till SCB att de läst eller lyssnat på böcker på sin fritid varje vecka det senaste året. Vid den senaste mätningen hade andelen sjunkit till 31 procent. Det är en minskning med nästan en fjärdedel. Till detta kommer att betydligt fler lyssnar än läser. Nästan två tredjedelar av böckerna som konsumerades förra året var ljudböcker som lyssnades på via en strömningstjänst. (Den återstående tredjedelen utgörs framförallt av tryckta böcker. E-böcker står fortfarande för en mindre del av konsumtionen.)

Det går förstås att göra en positiv läsning av utvecklingen: Ljudböcker lyckas fortfarande konkurrera med annan mediekonsumtion och sociala medier på marknaden för människors uppmärksamhet. Samtidigt är läsandet uppenbart en annan sorts aktivitet än att lyssna, och om den breda läsande allmänheten försvinner får det naturligtvis följdverkningar.

Förlagsbranschen har anpassat sig efter förändringar förr och lär kunna göra det igen även om strömningstjänsternas affärsmodell frestar på. Frågan är snarare vad som blir konsekvensen för litteraturen, kulturen och samhället på sikt, och därtill vad den minskade läsningen är ett tecken på. Den digitala tillvaron som förmodligen är den fysiska bokens främsta konkurrent har stora fördelar, men otvivelaktigt många nackdelar om den tillåts ta över helt. Här finns mycket att diskutera vidare – om någon orkar läsa.

Catarina Starfelt

Chef för ideologi på Timbro och rektor för Stureakademin.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet