VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Museerna ska bli en politisk lekplats

Världskulturmuseernas överintendent Ann Folin har nu signerat och levererat det "tydliggörande av världskulturuppdraget" som Ola Wong skrev om i gårdagens SvD Kultur. Precis som han förutskickade har förslaget "väldigt lite med de tre Stockholmsmuseerna och deras samlingar att göra". Follins utläggningar speglar inget som helst intresse för de föremål, den sakkunskap och den respekterade ställning som finns hos Östasiatiska, Medelhavs- och Ertnografiska museet. Tyngdpunkten ligger helt på beskäftig politisk radikalism och en märklig kombination av ideologiskt mästrande och inställsamhet av alla-ska-med-modell. (Varför skulle "alla" vara intresserade av just dessa museer? Människor är väl intresserade av olika ämnesområden, och ingen kommer till sist att ha något kvar att ta på allvar och fördjupa sig i om varje kulturinstitution ska försöka att vara "alla" till lags.)

I stället för forskning och kunnig presentation av rika samlingar ska ett sammanslaget museum - det skulle inte förvåna om regeringskansliet har låtit förstå att man vill ha Medelhavsmuseets lokaler - ägna sig åt propaganda om "resursfördelning". Precis som om det inte fanns tusen och en andra arenor där detta sker dagligen och stundligen.

Lyckligtvis har Wong nu förstört förutsättningarna för att den här vanvården av vårt kulturarv ska kunna förverkligas i smidig tysthet. En rad tidningar - Dagens NyheterSmåladsposten och Södermanlands Nyheter till exempel - har redan uppmärksammat vad som håller på att ske. Förhoppningsvis är det bara början.

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast