VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Annie Lööfs reflexiva kontroll

Folkbladets nestor Widar Andersson skrev häromdagen om det iögonfallande i att Annie Lööfs krav på Stefan Löfven att driva en kraftig högerpolitik inte uppfattas som särskilt märkligt i medierna. Anledningen är att alternativet skulle vara en borgerlig regering som i vissa lägen måste förlita sig på SD. Exakt hur de liberala värdena är hotade om SD från och till skulle stödja en Kristerssonregering har Lööf inte behövt förklara närmare – att det förhåller sig så verkar vara en självklarhet för alla inblandade. Att både regering och opposition inte haft några problem med att få stöd av SD i kammaren under den gånga mandatperioden glöms på något sätt bort i sammanhanget, menar Andersson. Han avslutar med:

”…Hur går det till när till exempel skattesänkningar och hyresreformer är samhällsnyttiga när de beslutas av C och S medan de är samhällsgiftiga om SD tycker samma sak och röstar åt samma håll? De där frågorna slipper Annie Lööf. På den politiska scenen tycks man vara överens om att det är en fullgod förklaring att ideologiskt vara mot SDAlla tror kanske att det är som Jan Björklund hävdar att SD bara är en förstudie för kommande nazidiktaturer?

Texten har flera goda poänger. Jag har heller inte hört eller sett Lööf, eller Jan Björklund för den delen, få någon skarp fråga från journalister om hur de ser framför sig att demokratin riskerar att monteras ned i det fall Ulf Kristersson skulle få möjlighet att bilda en regering utifrån de realistiska förutsättningar som finns.

Varför denna frånvaro av dessa i sammanhanget högst relevanta frågor från reportrar? En bärande del i den ryska militärdoktrinen kallas ”reflexiv kontroll” och går, förenklat, ut på att manipulera en motståndare att agera i enlighet med ens eget intresse. Strategin föddes ur insikten att Sovjetunionen aldrig skulle kunna besegra Natoländerna endast med konventionella militära medel – de relativa styrkeförhållandena var för ojämna. Andra, mer okonventionella, metoder krävdes.

Kampanjen mot USA:s placering av Pershing II robotar i Västtyskland på 1980-talet är ett klassiskt exempel på reflexiv kontroll. Genom desinformation och indirekt stöd till olika ”fredsgrupper” lyckades Sovjetunionen sätta mediebilden av att det inte låg i Västeuropas intresse att robotarna placerades ut. Sovjetunionens placering av SS20-missiler möttes däremot inte av några större protester. De senaste årens återkommande demonstrationer mot Sveriges deltagande i Natoövningar och frånvaron av desamma när Ryssland över i vårt närområde är ett annat typexempel på reflexiv kontroll i modern tid. Med åren har Kreml förfinat och uppdaterat metoderna.

Idén om reflexiv kontroll skulle kunna förklara varför nyhetsjournalister verkar ta C och L:s utsagor om verkligheten för givna – en Kristerssonregering med SD-stöd är ett sluttande plan mot någon slags outtalad diktatur – samtidigt som frågor om hur det kommer sig att det inte varit problematiskt att SD röstat för än det ena än det andra i kammaren under den gånga mandatperioden uteblir.

Nu tror jag i och för sig inte att vare sig Annie Lööf eller Jan Björklund har Rysslands militärdoktrin liggandes på nattduksbordet – men det är ju alltid en spännande tanke. I vilket fall bör journalister alltid vara på sin vakt mot den reflexiva kontrollen – det är lätt att trilla dit. 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast