VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Polis på plats löser stölderna

I dagens DI (5/2) skriver ledarskribenten PM Nilsson om hur rättstaten sakta retirerade från Ronneby och lämnade fältet mer eller mindre vidöppet åt kriminella gäng. Från att ha haft både tingsrätt och ett välbemannat polishus återstår i dag ett antal personer i yttre tjänst samt några enstaka utredare. Receptionen är stängd sedan 2016. Bekymrade medborgare som vill tipsa om lokal brottslighet hamnar nere i Malmö. Allt i den stora omorganisationens namn – vars ursprungliga syfte var att föra polisen närmare medborgarna.

Tyngda av bland annat gängskjutningarna i Skåne fylldes tomrummet som Polisen lämnat snabbt upp av banditer som förpestade livet för invånarna. I brist på lokala poliser funderar kommunen i dag på att anställa väktare.

Fallet Ronneby påminner om hur illa det går när staten försummar sin viktigaste uppgift: att upprätthålla lag och ordning.  För att höja stämningen ytterligare kan det vara på plats att påminna om att Ronneby inte är unikt i sitt slag – snarare är det samhällets avgränsade storlek som tydliggör effekterna av en frånvarande rättsstat. I storstädernas utanförskapsområden utmanar kriminella gäng statens våldsmonopol mer eller mindre varje dag – på landsbygden opererar utländska stöldligor riskfritt. I dag begås runt hälften av alla bostadsinbrott av utländska ligor, enligt Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

Att M presenterar ett antal förslag som är tänkta att försvåra livet för kriminella är därför inte en dag för tidigt: bland annat ska brott med ett straffvärde på sex till tolv månader kunna leda till utvisning, det ska bli enklare att utvisa EU-medborgare, straffet för bostadsinbrott skärpas, systemet med mängdrabatt slopas och Tullen ges möjlighet att undersöka och beslagta misstänkt stöldgods som är på väg ut ur landet. Att svenska tulltjänstemän i dag måste knyta näven i fickan och se på när ligor kör i väg med sitt byte faller särskilt tungt under lex ”Vi har varit naiva”.

När man öppnar tidningen är det ibland lätt att bli modstulen inför möjligheterna att vända brottsutvecklingen – men när man läser M:s programpunkter inser man att det finns ett antal lågt hängande frukter som parat med en närvarande polis skulle leda till betydande förbättringar.

Varför ska seriekriminella gång på gång släppas in i landet? Ställer man den frågan framstår inga av förslagen som särskilt radikala. Det handlar bara om sunt förnuft.      


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast