VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det liberalkonservativa uppdraget: stärk både frihet och stat

I går kväll kallade Svensk tidskrift till seminarium om liberalkonservatismen. Intresset var glädjande stort med mycket folk i publiken. Gunnar Strömmer inledde och kommenterades av en panel med Karin Svanborg-Sjövall, Alice Teodorescu, Olof Ehrenkrona och Thomas Gür.

Många bra saker sades. Svanborg-Sjövall varnade för en sorts tvångsliberalism, där staten talar om för folk att de måste leva fritt och progressivt. Teodorescu efterlyste det långa perspektivet. Ehrenkrona svingade sitt gissel över postmodernismen i dess urartade och relativistiska variant och undrade varför omvärlden spelar så ringa roll i svensk debatt. Gür konstaterade att det finns ett evigt behov för samhällen att gjuta samman rebelliskhet, eftertanke och barmhärtighet till ett fungerande helt och, underförstått, att liberalkonservatismen lämpar sig väl för det.

Gunnar Strömmer listade fem punkter där han menar att liberalkonservatism och, antar jag, Moderaterna kan göra god nytta genom att: 1.erbjuda den sammansatta hållningen ångermanlänning(i hans fall)/svensk/europé som alernativ till gränslöshet och inkrökthet.  2.ta strid med identitetspolitiken  3.se till att kampen förs över hela linjen, inklusive skatter och regleringar, och inte bara blir kulturkamp  4.främja social rörlighet genom såväl utbildningspolitik som ökat enskilt ägande  5. värna balansen mellan rättstrygghet och rättssäkerhet.

Bra saker alltsammans. Fast jag tycker att en uppenbar fråga saknas: samspelet mellan frihet och stat och det önskvärda i att stärka bäggedera. Nu har vi en offentlig sektor som kräver stora delar av människors inkomster och känner få begränsningar när det gäller att styra, mästra och uppfostra. Samtidigt har flera av det allmännas verkliga grunduppgifter fått förfalla. Under avsevärd tid måste Sverige alltså ha styrts enligt idéer som går rakt på tvärs mot liberalkonservatismens. Läge att ändra på det.

 

 


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast