VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det liberalkonservativa uppdraget: stärk både frihet och stat

I går kväll kallade Svensk tidskrift till seminarium om liberalkonservatismen. Intresset var glädjande stort med mycket folk i publiken. Gunnar Strömmer inledde och kommenterades av en panel med Karin Svanborg-Sjövall, Alice Teodorescu, Olof Ehrenkrona och Thomas Gür.

Många bra saker sades. Svanborg-Sjövall varnade för en sorts tvångsliberalism, där staten talar om för folk att de måste leva fritt och progressivt. Teodorescu efterlyste det långa perspektivet. Ehrenkrona svingade sitt gissel över postmodernismen i dess urartade och relativistiska variant och undrade varför omvärlden spelar så ringa roll i svensk debatt. Gür konstaterade att det finns ett evigt behov för samhällen att gjuta samman rebelliskhet, eftertanke och barmhärtighet till ett fungerande helt och, underförstått, att liberalkonservatismen lämpar sig väl för det.

Gunnar Strömmer listade fem punkter där han menar att liberalkonservatism och, antar jag, Moderaterna kan göra god nytta genom att: 1.erbjuda den sammansatta hållningen ångermanlänning(i hans fall)/svensk/europé som alernativ till gränslöshet och inkrökthet.  2.ta strid med identitetspolitiken  3.se till att kampen förs över hela linjen, inklusive skatter och regleringar, och inte bara blir kulturkamp  4.främja social rörlighet genom såväl utbildningspolitik som ökat enskilt ägande  5. värna balansen mellan rättstrygghet och rättssäkerhet.

Bra saker alltsammans. Fast jag tycker att en uppenbar fråga saknas: samspelet mellan frihet och stat och det önskvärda i att stärka bäggedera. Nu har vi en offentlig sektor som kräver stora delar av människors inkomster och känner få begränsningar när det gäller att styra, mästra och uppfostra. Samtidigt har flera av det allmännas verkliga grunduppgifter fått förfalla. Under avsevärd tid måste Sverige alltså ha styrts enligt idéer som går rakt på tvärs mot liberalkonservatismens. Läge att ändra på det.

 

 


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.