VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Inte så glasklara svar om SVTs uppdrag

Hur tänker den egna direktionen kring vad som ger (snart) skattefinansierade SVT dess existensberättigande? En ledtråd ges om man läser programdirektör Lena Glasers svar på en ledare skriven av Joakim Broman i Dalarnas Tidningar.

Broman skriver att SVTs uppdrag måste bli smalare – mindre fokus bör vara på att producera och köpa in underhållning och mer energi läggas på nyhetsproduktion och samhällsbevakning. Givet att SVT ska erbjuda det som marknaden inte levererar för Broman ett stringent, och riktigt, resonemang.

Glasers svar kan sammanfattas i följande punkter:

1) Eftersom SVT kommer att bli finansierat av ”alla” blir det ännu viktigare att leverera ett brett innehåll så att ”alla” känner att han eller hon får valuta för pengarna.

Tidigare motiverade SVT sitt breda uppdrag med att tv-innehavarna inte skulle ledsna på att betala in licensen. En licens går att välja bort genom att inte ha en tv, varför argumentet hade viss bäring. En skatt är däremot just en skatt och måste betalas av alla. För en oinvigd är det därför inte självklart att SVT måste bli ännu mer dedikerad i sin mission att vara ”bred” (läs: tramsigare) när finansieringen är tryggad via skattsedeln?

2) ”SVT:s program ska vara distinkta och ha högsta kvalitet oavsett sort och genre. Det kommer alltid finnas olika uppfattning om vad som är bra och dålig TV. Det viktiga är att vi inte dömer ut andras smak”

Glaser menar alltså att samtliga av SVTs program ska vara av ”högsta kvalitet” samtidigt som kvalité här ska förstås som något subjektivt – det går alltså inte att säga vad som är ”bra” och vad som är ”dåligt”. Vad är då poängen med att prata om ”kvalité” överhuvudtaget?

3) Glaser undrar hur det skulle se ut om SVT endast skulle göra program som inte bär sig på den kommersiella marknaden och tillägger sedan retoriskt ”Vem avgör när program har börjat eller slutat vara kommersiellt gångbara?”

På en normal marknad är det vanligtvis tittarna (eller rättare sagt betalningsviljan hos annonsörer och/eller abonnenter) som avgör om ett program är kommersiellt gångbart eller inte.

Glaser sätter, kanske omedvetet, fingret på public servicebolagens självalda dilemma i sitt svar till Broman: eftersom SVTs existensberättigande grundar sig i att inte vara en ”slav under marknaden” ska det heller inte ta hänsyn till kommersialismens billiga nycker – samtidigt som man inte kan låta bli att följa marknadens logik. Argumentationen liknar därför mest en soppa.

Det är synd att debatten om public service uppdrag och innehåll verkar engagera få utanför mediesfären – frågan är för viktig för att bara diskuteras av de närmast sörjande


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast