VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Förvaltningskrisen fortsätter

Lider Sverige av en förvaltningskris? Svaret är nog, tyvärr, ja. DN rapporterade i går om att gd:n för Svenska kraftnät, Ulla Sandborgh, uppges ha beordrat sina anställda att hålla inne med information om prishöjningar i stamnätet som skulle vara till men för den förra regeringen till efter riksdagsvalet. Detta för att inte ”irritera departementet”, skriver DN. Därtill ska Sandborgh ha anlitat en konsult för 1,5 miljoner kronor som hon även varit på semester tillsammans med. Det hela luktar jäv lång väg.

Det är inte Sandborgh-affären i sig som oroar mest, utan det faktum att den ingår i ett större mönster av skandaler och myndighetsaktivism som blivit allt vanligare de senaste åren. Haveriet på Transportstyrelsen 2017 är det klart allvarligaste exemplet – vars konsekvenser för rikets säkerhet vi ännu inte vet omfattningen av (och förmodligen aldrig kommer att få veta fullt ut). Bara det faktum att säkerhetsklassad personal inom Polis och Försvar riskerar att ha fått sina identiteter röjda av främmande makt är så allvarligt att ordet ”haveri” inte räcker till. Om inte borgerligheten hade varit så splittrad hade det enda rimliga varit att Löfven-regeringen fallit.

Mindre allvarligt i närtid, men likväl irriterande, var Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöbergs varningar för de fruktansvärda konsekvenserna av en M/KD-budget. Andra tecken på att något inte står rätt till är polisens rättsvidriga hanteringar av vapenlicenser och att tjänstemän på Migrationsverket godkände betydligt fler asylansökningar precis innan de permanenta upphållstilstånden skulle ersättas med tillfälliga (se t.ex. Axess redaktionssekreterare Marcus Nilsens krönika i Axess nr.6 2018 och docent Jacob Heidbrink essä i Kvartal).

Nästa regering, oavsett partifärg, måste göra upp med problemen i vår förvaltning.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast