VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Propagandaseger för Huawei i SVT

hauwei.jpg

Kineseisk vishet i SVT? Foto: Skärmdump från SVT.se

SVT måste bli bättre på att skildra hur det kinesiska systemet fungerar – annars är risken stor att programbolaget omedvetet agerar megafon åt regimen i Peking.    

I tisdags (15/10) sände SVT ett inslag om det kinesiska företaget Huawei av utrikeskorrespondenten Ulrika Bergsten. Tillsammans med andra journalister från Norden intervjuades företages vd Ren Zhengfei om handelskriget mellan USA och Kina, västvärldens arbete för att skydda sig från företagsspioneri och anklagelserna mot Huawei om att de går Kommunistpartiets ärenden.

I inslaget förklarar Zhengfei att Trumps ”hyttande med käppen” är bra eftersom de anställda drabbats av lättja och att man står sig mot konkurrensen från Ericsson genom att arbeta på fikarasterna. Dessutom ägs företaget av dess anställda får tittaren veta. Fram träder bilden av en driven, sympatisk och klok företagsledare.

Att SVT när de ges chansen intervjuar vd:n för ett av världens mäktigaste teknikföretag är självklart, allt annat vore tjänstefel. Tyvärr blir inslaget mest av allt en PR-seger för Huawei eftersom avgörande fakta inte tas upp i inslaget:

1) Alla större kinesiska företag i Kina måste ha representanter från Kommunistpartiet i sin ledning. Det handlar inte om detaljstyrning, men alla stora strategiska beslut måste godkännas av partiet. Partiets kontroll över näringslivet har stärkts under Xi Jinpings tid vid makten. Gränsen mellan den privata och den statliga sfären suddas ut – det är detta som utgör essensen i statskapitalism. Huawei är inget undantag (se artikel i The Guardian här).

2) 2017 infördes den nationella underrättelselagen som tvingar kinesiska företag och medborgare att hjälpa underrättelse- och säkerhetstjänsterna med informationsinhämtning. Kinesiska staten kan alltså beordra företag och privatpersoner att spionera i utlandet. Det finns därmed goda skäl för oron att Huawei används som redskap av regimen i Peking.

Zhengfei hade med all sannolikhet viftat bort detta om han fått frågan av Bergsten. Men att ingenting nämns för tittarna gör att det är lätt att få intrycket att Huawei är ett ganska trevligt företag som bara råkat hamna i kläm mellan två stormakter. Verkligheten är betydligt mer komplicerad.   

Den låga kunskapen om hur Kreml systematiskt arbetar med desinformation ledde till att SVT (och många andra redaktioner) vid upprepade tillfällen rapporterade helt i linje med Moskvas intresse – framförallt om kriget i Ukraina. I dag är medvetenheten högre och misstagen färre.

Inslaget i tisdags visar att SVT måste bli bättre på att presentera information om hur det kinesiska systemet fungerar – i annat fall kan Peking räkna med fler PR-segrar framöver.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.            


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast