VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det här är sanningen om Vita hjälmarna

Syrian_Civil_Defense,_clearing_rubble,_Maaret_Nouman.jpg

Vita hjälmarna i Syrien. Foto: Wikimedia Commons 

I går kom den tragiska nyheten att hjälporganisationen Vita hjälmarnas medgrundare, James Le Mesurier, omkommit utanför sitt hem i Istanbul. Vita Hjälmarna har genom åren räddat tusentals och åter tusentals människor i inbördeskrigets Syrien och dokumenterat Kreml och Assadregimens övergrepp mot civila.

Framförallt handlar det om användandet av tunnbomber och riktade flygattacker mot sjukhus. I takt med att Assad stärkt kontrollen över Syrien har det blivit hart när omöjligt för organisationen att verka i landet.

Eftersom varken Putin eller Assad har något intresse av att omvärlden ska ta del av dessa grymheter har det sedan flera år bedrivits ett intensivt propagandakrig mot Vita hjälmarna. På sociala medier och i regimtrogen media har den ena perversa lögnen avlöst den andra. Så har Vita hjälmarna anklagats för att ligga bakom alltifrån Assadregimens kemikalieattack mot den egna befolkningen till att vilja dra in Västvärlden i kriget. Bisarra fantasifoster, alltihop.

Det har tyvärr inte hindrat lögnerna från att fortplantas och så tvivel kring sig. Min största oro är att journalister inte orkar skriva om ämnen likt Vita hjälmarna av rädsla för en koordinerad attack från nätets självutnämnda ”sanningssägare”. Eller att redaktioner retirerar och nöjer sig med att återge vad båda sidor säger, med följden att lögnen ges lika stor vikt som sanningen. Det må spara tid och jobbiga frågor, men kan knappast kallas journalistik.  

Därför är det desto viktigare att lyfta upp den enorma insats som Vita hjälmarna och Le Mesurier gjort för civilbefolkningen i Syrien. Tusentals liv har räddats tack vare dem. Det är sanningen.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast