VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Snart bara statlig tv?

BeFunky-collage.jpg

Idag kom ett avgörande besked från EU-kommissionen som godkänner Telias köp av Bonnier Broadcasting som i sin tur äger C More och TV4. Kommissionen har varit orolig för att den svenska staten skulle bli en allt för dominerande spelare på den svenska mediemarknaden, men trots den högst relevanta oron ges nu tummen upp från Bryssel.

Affären mellan statligt ägda Telia och Bonnier har pågått i snart ett år. Nu när även EU givit sitt godkännande efter ett antal eftergifter från parterna blir det nya Telia en enorm aktör inom nordisk media. Det gör att den svenska staten äger en överväldigande del av tv-marknaden.

Det blir nu Sveriges regering som tillsätter de styrelser som kontrollerar SVT, SR, UR och även för C More och TV4 genom Telia. Det är samma regering som även delar ut sändningstillstånd. Det är svårt att inte se att det sker en viss maktkoncentration av den svenska mediamarknader genom denna affär.

Allt detta sker i en tid där tonläget i mediedebatten redan är högt. ”Demokratin står och faller” enligt ett flertal debattörer om public service skulle få en något mindre budget eller få ett smalare uppdrag.

Hur skulle det låta från svenskt håll om denna affär istället gjordes av något annat land i vårt närområde? Inte vore det lovord om att demokratin och fria medier är räddade.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

Foto:Wikimedia Commons


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast