VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Skalven i Thüringen når hela vägen till Berlin

mikemohring.jpg

Mike Mohring (CDU). Har han någon plan? Foto: CDU Fraktion Thüringen

CDU:s svåra problem i Thüringen är ett symptom på att hela partiet är på väg in i en djup kris.  

Efterdyningarna av utgången i delstatsvalet i Thüringen fortsätter att öka spänningarna inom CDU. 17 lokala partiföreträdare kräver i ett brev att ”förutsättningslösa samtal” borde föras med samtliga partier som valts in i delstatsparlamentet. Även om AfD inte nämns uttryckligen i texten så är budskapet omöjligt att missa. Brevet utesluter Björn Höcke som ministerpresident eller en CDU-Die Linke-koalition.   

Appellen går emot den officiella partilinjen som uttryckligen förbjuder alla typer av samarbete med AfD och är ett stöd till CDU:s lokala viceordförande Michael Heym. Heym har fått utstå hård kritik och krav på uteslutning av andra CDU-politiker då han strax efter valet förespråkade samarbete med AfD.

För att göra saker ännu mer komplicerade så räcker inte CDU och AfD:s samlade mandat till en majoritet, vilket är anledningen till att Heym förespråkar en CDU-FDP-AfD-koalition (om nu FDP lyckas ta sig in i landtagen).   

CDU Thüringens ordförande Mike Mohring står fast: det kommer inte bli något samarbete med AfD. Inte heller någon koalition med Die Linke. Mohring har visserligen fått partistyrelsens välsignelse att samtala med Die Linkes Bodo Ramelow. Men kritiken mot alla uppfattade rörelser vänsterut inifrån de egna CDU-leden är massiv och därmed utsiktslös.  

Mohrings senaste giv är ett förslag om att försöka bilda en minoritetsregering tillsammans med mittenpartierna: CDU, SPD, Die Grünen och FDP. Men varken SPD eller Die Grünen är intresserade och eftersom en sådan konstellation inte heller uppnår någon majoritet känns projektet dömt på förhand. För att kunna bli vald till ministerpresident skulle Mohring även i det scenariot behöva stöd från AfD.

Den tänkta koalitionen löser alltså ingenting. Allt fler undrar nu om CDU överhuvudtaget har en strategi.

De närmaste veckorna kommer läget att klarna. Den 26 november måste nämligen den nya landtagen vara inrättad. Om man inte kan enas kring en ministerpresident i december kan Ramelow fortsätta styra med en expeditionsministär i åtminstone ett år framåt.      

Mohrings sicksackande mellan olika positioner och det lokala avsteget från den officiella AfD-linjen förstärker bilden av ett parti som är på väg in i en djup kris. I värsta fall kan det vi nu ser utspela sig i Thüringen komma att plåga Tyskland på förbundsnivå i en inte alltför avlägsen framtid.  

Moderaternas problem framstår som en lätt bris jämfört med det vägval CDU har framför sig.   

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast