VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Farlig LO-lek med elden

På Twitter är politiker, partier och intresseorganisationer i färd med att få upp just sina hjärtefrågor på dagordningen inför EU-valet i maj. I kategorin osaklighet utmärker sig LO, som utmålar M i synnerhet och ”högern” i allmänhet som det stora hotet mot det europeiska samarbetet.  

Med en vänstermajoritet i Europaparlamentet kan denna utveckling däremot undvikas. Det är alltså det som det brexitklingande slagordet ”Ta tillbaka kontrollen!” (”Take back control!”), syftar på.  

Insinuanta kopplingar mellan Victor Orbáns politik i Ungern och M dras också, eftersom både M och auktoritära Fidesz sitter i Europaparlamentets största partigrupp EPP i Europaparlamentet. Som om inte det vore nog så samarbetar M med SD i Sverige.

Det faktum att M historiskt (tillsammans med L) har varit det EU-vänligaste partiet i svensk politik drunknar helt i oljudet från brunblästraren på Norra Bantorget. 

Jaja, intellektuell hederlighet är väl inte det som brukar känneteckna politiska kampanjer. Men LO:s försök att vinna poäng med populistklingande fraser om att ”ta tillbaka kontrollen” är direkt farliga.

Inte främst på grund av den EU-kritiska undertonen, utan för att den faktiska politik som LO driver på för i Bryssel är raka motsatsen till vad de flesta väljare förknippar med fraser om att ”ta tillbaka kontroll”.

Tillsammans med S har LO varit den drivande kraften bakom idén om ”den sociala pelaren” – vars tillämpning mycket väl kan innebära att frågor som rör svensk social- och arbetsmarknadspolitik kan komma att avgöras på EU-nivå– trots initiala bedyranden om att så aldrig kommer att ske (Svensk Tidskrift är en av få tidningar som överhuvudtaget ägnat sig åt att granska frågan på djupet).

Att S inte heller verkar veta vad de egentligen tycker om det koncept de själva varit med och tagit fram är också djup oroande – kanske trodde de att den sociala pelaren skulle stanna vid fagert tal och att EU-maskineriets lagkvarnar aldrig skulle börja mala?

Det är exakt detta beteende som driver väljarna rakt i armarna på populister och spär på politikerföraktet – att utåt kommunicera ett budskap som går på tvärs mot vad man faktiskt driver och/eller att initiera projekt som presenteras som en sak men som sedan blir till något helt annat.

Här leker både LO och S med elden.   


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast