VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Den Kompaktare Staden är inte Den Enda Vägen.

Bostadspolitiken och stadsplaneringen har varit heta frågor länge och verkar bara bli hetare. Men det finns många inlägg i diskussionen som är mer konstruktiva än ropen på nya subventioner och massproduktion av hyresrätter. Missa till exempel inte Simon Westbergs skrift I morgon trädgårdsstäder (Västerleds trädgårdsstadsförening och Vinghästen, 2019). Den är tillkommen på initiativ av föreningens ordförande Christian Reimers, som läste Westbergs ”Vi bygger fult och fel” i Axess (5/2018), och blev inspirerad.

På 100 sidor tecknar Westberg ett alternativ till miljonprogram, villamattor och innerstadsförtätning genom påbyggnad uppåt. Hans attraktiva trädgårdsstad består av blandad låghusbebyggelse där det finns plats för butiker, torg och grönska men ändå tillräcklig täthet för att bära rimligt tät kollektivtrafik. Det låter utopiskt men fungerar både miljömässigt och ekonomiskt om bostadspolitiker och -byråkrater är beredda att tänka nytt. Den Kompaktare Staden är inte Den Enda Vägen.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast