VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En grön kansler i ett rött-rött-grönt Tyskland?

habeck.jpg

Kanslermaterial? Robert Habeck (ena språkröret för miljöpartet Die Grünen), pekas ut som möjlig kandidat till kanslerposten. Foto: Raimond Spekking (Wikimedia commons).

Kan Tysklands nästa förbundskansler komma från miljöpartiet Die Grünen? Fram tills nyligen ansågs det vara ett orealistiskt scenario, men i och med den fortsatta krisen för SPD i kombination med att Die Grünen parkerat sig nästan jämte CDU/CSU i de senaste opinionsmätningarna behandlas frågan utifrån helt nya premisser. En vältajmad opinionsundersökning från Yougov visar därtill att hälften av de tillfrågade (46 procent) önskar att Die Grünen presenterar en kanslerkandidat.    

Att regeringssamarbetet mellan SPD och CDU/CSU har extremt svagt stöd såväl inom de båda partierna som bland väljarna kan dessutom kan leda till att frågan aktualiseras inom kort. Friedrich Merz, som förlorade maktkampen om partiledarposten till AKK, säger i en kommentar till Handelsblatt att ”GroKo” inte håller till årsskiftet.

Det som talar för att det faktiskt skulle kunna bildas någon form av ”rödrödgrön”-regeringskoalition (SPD, Die Linke och Die Grüne) är att de tre partierna redan i dag samarbetar i två delstater: Berlin och Thüringen. Efter SPD:s förkrossande nederlag i arbetardelstaten Bremen förs nu också förhandlingar mellan Die Grünen, SPD och Die Linke om ett samarbete. De pågående samtalen har av en del bedömare tolkats som ett tecken på att kristdemokraterna inte kan lita på Die Grünen.

Ur SPD:s perspektiv blir samarbetet med Die Grünen och socialisterna i Die Linke ett sätt att hålla sig kvar vid makten, väljarflykten till trots. Att socialdemokraterna visar tecken på radikalisering i spåren av dess kris talar också för att ett samarbete med Die Linke skulle underlättas. 2013, då det också spekulerades om ett eventuellt röd-röd-grönt samarbete, ansågs SPD stå för långt till höger.

Med tanke på SPD:s usla opinionssiffror är det inte otänkbart att de kan tänka sig att ge upp kanslerposten för makten. Förhållandet ”kock och kypare”, myntat av före detta förbundskansler Gerhard Schröder (SPD) för att illustrera det röd-gröna regeringssamarbetet 1998-2002, skulle därmed bli det omvända.

Det är dock inte första gången Die Grünen rusat i opinionsmätningarna. Efter kärnkraftshaveriet i Fukusihima fick partiet 20 procent i mätningarna, men landade tillslut bara på 8,4 procent i förbundsvalet 2013. En del inom SPD menar också att Die Grünen inte går att lita på. Inför valet i Baden-Würtenberg 2011 lät socialdemokraterna Winfried Kretschman (Die Grünen) bli delstatsminister. I dag samarbetar han med CDU, och delstaten uppfattas som ett slags skyltfönser för ett framgångsrikt samarbete mellan Die Grünen och Kristdemokraterna.

En ytterligare faktor som komplicerar saker och ting är verkligheten. Migrationsfrågan måste hanteras oavsett färg på kommande förbundsregering. I dag baxade ”GroKo” igenom en tuffare migrationslagstiftning i förbundsdagen, under protester och burop från Die Linke och Die Grünen. Det bådar inte gott för en samsyn mellan en eventuell framtida rödgrön trio.

Men vem vet? Snart kanske vi får se Berlins dysfunktionella politik föras på en nationell nivå.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast