VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sluta tycka – börja tänka!

Catta.png

Foto:Pexels      

I livet ingår att lida, åldras och dö. Det är inte så deprimerande som det låter, utan det är vad som gör oss till människor. Utan dessa vore vi tommare kärl, mer lika hubotar än människor. Ändå agerar människor instinktivt mot just lidandet, åldrandet och döden och gör allt för att stoppa de tre. Men hur mycket kan man ta bort och fortfarande vara människa?

Debatten om altruistiskt surrogatmödraskap blixtbelyser med glasklar tydlighet hur dåliga vi svenskar är på den här typen av frågor. Kombinationen polariserad debatt med en konsensuskultur bjuder på en hel del humor eftersom det resulterar i att varje fråga bara kan ha två möjliga svar. Man kan vara emot den på förhand givna motståndarsidan, men i de egna leden råder konsensus. Resultatet blir ett platt för och emot, ja eller nej, svart eller vitt. Samtidigt har sociala medier gjort samtalen snabbare och det har blivit viktigare att vara tidigt ute med en åsikt, att positionera sig. Det kanske fungerar om man debatterar momssatser eller förbud av plastpåsar. Men i det polariserade och det hektiska går väldigt mycket förlorat.

Vi skulle behöva pröva idén om att vissa frågor är för stora och svåra för enkla svar. För stora för ens den här typen av text, men en fantastisk grund för samtal. Så skulle en inställd åsikt faktiskt också vara en åsikt, givet att den ersattes med ett sökande

Abortfrågan – tyvärr, dagens åsikt är inställd, vi ägnar dagen åt frågor. När börjar liv, när är en abort bara en abort och när blir den ett mord? Vecka 20? 30? 40? Vi vet inte, livets början kom inte med en färdig manual.

Dödshjälp – vi ber om ursäkt, men tyvärr ställer vi in dagens åsikt i frågan. När räknas ett lidande vid livets slut som outhärdligt? Och hur långt bort från livets slut? Räcker det att patienten i största allmänhet inte vill leva, eller måste vederbörande uppnå en viss nivå av smärta? Eller depression? Vi vet inte, både lidandet och döden är för stora och överväldigande.

Altruistiskt surrogatmödraskap - ingen åsikt hittas, hänvisning saknas. Var ska man börja? Ska alla få göra vad de vill med sin kropp så länge man inte tror att det kan skada någon annan? Längtan efter barn är en grundläggande mänsklig drift, men är det rimligt att låta vetenskapen manipulera våra kroppar och liv hur mycket som helst? Var går gränsen? Kanske inte här, men säkert vid kloning och genmanipulation? Så när ska man börja ifrågasätta för att inte låta det gå för långt? Om så många föräldralösa barn finns i världen, borde man inte göra det lättare att adoptera istället?

Om en fråga klart och tydligt handlar om liv eller död, då det är då det är dags att ta ett steg tillbaka och några djupa andetag innan man formulerar en åsikt. Att detta inte uppmuntras är en intellektuell katastrof.

Detta är bortom politiken. Det är grundläggande frågor om lidande, åldrande och död - samt vad det egentligen innebär att vara människa. 

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast