VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ett gott narkotikarus förlänger livet?

tablets-1001224_960_720.jpg

Jag måste erkänna att jag har svårt att släppa intervjun med statsminister Stefan Löfven i DN. Först pekar han ut det myckna knarkandet i Danderyd som en av huvudorsakerna till gängkriminalitet och skjutningar. Redan det är dubbelt orimligt.


1. Andelen unga Danderydsbor som har testat narkotika verkar förvisso vara ovanligt hög. Men ungdomar är en begränsad del av befolkningen och enligt Socialstyrelsens undersökning av narkotikabruket i Sverige finns de flitigaste användarna bland personer som antingen är arbetslösa eller föremål för Arbetsförmedlingens insatser. Där ligger inte Danderyd i topp, om man så säger.


2. Danderyds kommun har ca 33 000 invånare, åldringar och småbarn inräknade, dvs knappt 1,5 % av invånarantalet i Storstockholm. Hur stor del av problemet kan de utgöra ens teoretiskt?


Fast det riktigt märkliga återstår. Efter det inledande försöket att göra klasskampsfråga av narkomanin fortsätter statsministern så här: "Vissa länder legaliserar en del narkotika och då gör du det legitimt och visar att det är en naturlig del av ett samhälle. Vi måste vara hårda. Det hör inte hemma här. Det är med och bidrar till ökade klyftor. Skillnaden i förväntad livslängd mellan Danderyd och Vårby Gård är 18 år. 18 år – det går knappt att förstå."


Narkotikan beskrivs alltså som en central orsak till att folk lever längre i Danderyd än i Vårby. Men det var ju enligt statsministern i Danderyd som knarkandet var särskilt omfattande. Vad han faktiskt säger är alltså att narkotika förlänger livet. Ett ganska underligt budskap kan jag tycka.
En förklaring kan vara att DN:s reporter har citerat honom fel, men i så fall borde det ha begärts rättelse och någon sådan har jag ännu inte sett. Så det hela handlar dels om att statsministern dels vill spela ned sitt ansvar och skylla ifrån sig, dels om utomordentligt valhänt hantering av det språk som är ett av en ledande politikers viktigaste verktyg. Ingetdera är en riktigt uppmuntrande tanke.

 

OBS. Texten publicerades ursprungligen på Facebook 14/8 2019

OBS 2. Det här med 18 års skillnad i förväntad livslängd mellan områdena är också fullständigt missvisande, vilket även DN:s egen faktagranskare påpekar.

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast