VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Antisemitismen lever fortfarande inom S

Stefan_Löfven_in_Jan_2017.jpgStefan Löfven på Raoul Wallenbergs torg på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2017 Foto:Wikimedia Commons


Under helgen genomfördes en rad manifestationer runt om i Sverige mot USA för att visa missnöje med Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern. En av dessa manifestationer genomfördes i Stockholm i närheten av den amerikanska ambassaden. Bakom manifestationen i Stockholm fanns Palestinska Föreningen i Stockholm och Svenska Jerusalemkommittén.

Manifestationen innehöll de sedvanliga uttrycken för denna typ av sammankomster: hot och hat mot såväl Israel som USA. Men det som stack ut denna gång var att en folkvald regionpolitiker för Socialdemokraterna uttryckte sig antisemitiskt under manifestation.

Förutom att uppmana deltagarna vid manifestationen att rösta på Socialdemokraterna var regionpolitikern körledare för sången "Leve Palestina, krossa sionismen". Sången, som tidigare har varit uppe för diskussion i samma parti efter att SSU i Skåne skanderat den vid flera tillfällen, är idag bannlyst av S. Statsminister Stefan Löfven sade i våras: ”Budskapet ’krossa sionismen’ uppfattas som att man vill att staten Israel ska utplånas och det är antisemitiskt.”

Men den folkvalda socialdemokraten valde att gå längre än så med slagorden "From the river to the sea, Palestine will be free". Dessa slagord är starkt förknippade med terrororganisationen Hamas och förintelsen av Israel. Innebörden av "From the river to the sea, Palestine will be free" är att området mellan Medelhavet och Jordanfloden ska vara en del av ett fritt Palestina. Det innebär en utradering av staten Israel i sin helhet. Hamas har sedan Första intifadan använt detta uttryck för att manifestera sin målbild att förgöra Israel.

Enligt den Internationella alliansen till minne av förintelsens (IHRA) arbetsdefinition av antisemitism är att neka det judiska folket dess självbestämmanderätt, och däribland att förespråka förintelsen av Israel. Sverige stödjer denna definition, vilket statsminister Stefan Löfven påminner om i en debattartikel i israelisk media.

Det är oerhört problematiskt att en regionpolitiker som inte bara är förtroendevald av Socialdemokraterna utan dessutom är folkvald av väljarna, då uttrycker sig på detta sätt. Frågan är vad S kommer att göra nu. Är deras interna arbete mot antisemitism i S genuint eller kommer även denna incident sopas under mattan som så många gånger tidigare?

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – prova tre nummer för endast 129 kronor. 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast