VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vad håller SvD:s säkerhetsreporter på med?

svd schori_2.jpg

På djupt vatten? Foto: Skärmdump tagen från SvD.se

Tidigare i höstas skrev SvD:s säkerhetsreporter Jonas Gummesson en märklig artikel som i korthet skapade osäkerhet om huruvida svenskt vatten blev kränkt 2014. En ljudinspelning från en av SMHI:s bojar gavs stor betydelse av Gummesson, trots att den avskrevs i Försvarsmaktens egen analys 2015 (se Linda Jernecks ledare i Expressen 16/10).

Resultatet av artikeln blev allmän förvirring och den var inte sen att utnyttjas av de som gärna vill avfärda tanken på att främmande makt kränker svenskt territorium som trams.

Sedan dess har Gummesson fortsatt att vifta med den avskrivna bojen i ett antal artiklar. I dag (11/19) publicerade SvD en intervju, författad av Gummesson, med före detta ambassadör Pierre Schori som dundrar om att låta ”oberoende forskare” gå igenom allt material som finns om Sveriges ubåtsjakter, från 1980-talet in i vår tid.

”Det går inte att mörklägga sådana här saker. Plåstret måste rivas av”, säger Schori olycksbådande. Artikeln nämner också en ljudinspelning från 1982, som då antogs vara från en ubåt, men som avskrevs av Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) 2008.

Att Försvarsmakten gjorde misstag i det förflutna ska alltså tas till intäkt för att så även kan ha skett 2014. Dåtid blandas ihop med nutid. En ambassadör ryar om ”mörkläggning”. Och Gummessons avskrivna boj dyker så klart upp för ännu ett gästspel. Vilken story! Om det nu fanns en story att berätta.

I sak vevar Gummessons positiv nämligen på i samma tradiga tonart sedan den första artikeln om SMHI-bojen skrevs i oktober. Att försvarsminister Peter Hultquist (S) och dåvarande ÖB Sverker Göransson använde ljudupptagningen från bojen som ett bevis vid en presskonferens var självklart olyckligt. Men Gummessons suggestiva rapportering leder oundvikligen till att Försvarsmakten skuldbeläggs helt felaktigt, trots att den har gjort allt rätt.

Fakta i målet kvarstår. SMHI-bojen avskrevs och har inte legat till grund för Försvarsmaktens bedömning om …”att det är ställt utom allt rimligt tvivel om att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014”…

Överlag känns det som om SvD:s säkerhetsrapportering är ute på mycket djupt vatten.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

Snart bara statlig tv?

BeFunky-collage.jpg

Idag kom ett avgörande besked från EU-kommissionen som godkänner Telias köp av Bonnier Broadcasting som i sin tur äger C More och TV4. Kommissionen har varit orolig för att den svenska staten skulle bli en allt för dominerande spelare på den svenska mediemarknaden, men trots den högst relevanta oron ges nu tummen upp från Bryssel.

Affären mellan statligt ägda Telia och Bonnier har pågått i snart ett år. Nu när även EU givit sitt godkännande efter ett antal eftergifter från parterna blir det nya Telia en enorm aktör inom nordisk media. Det gör att den svenska staten äger en överväldigande del av tv-marknaden.

Det blir nu Sveriges regering som tillsätter de styrelser som kontrollerar SVT, SR, UR och även för C More och TV4 genom Telia. Det är samma regering som även delar ut sändningstillstånd. Det är svårt att inte se att det sker en viss maktkoncentration av den svenska mediamarknader genom denna affär.

Allt detta sker i en tid där tonläget i mediedebatten redan är högt. ”Demokratin står och faller” enligt ett flertal debattörer om public service skulle få en något mindre budget eller få ett smalare uppdrag.

Hur skulle det låta från svenskt håll om denna affär istället gjordes av något annat land i vårt närområde? Inte vore det lovord om att demokratin och fria medier är räddade.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

Foto:Wikimedia Commons

Det här är sanningen om Vita hjälmarna

Syrian_Civil_Defense,_clearing_rubble,_Maaret_Nouman.jpg

Vita hjälmarna i Syrien. Foto: Wikimedia Commons 

I går kom den tragiska nyheten att hjälporganisationen Vita hjälmarnas medgrundare, James Le Mesurier, omkommit utanför sitt hem i Istanbul. Vita Hjälmarna har genom åren räddat tusentals och åter tusentals människor i inbördeskrigets Syrien och dokumenterat Kreml och Assadregimens övergrepp mot civila.

Framförallt handlar det om användandet av tunnbomber och riktade flygattacker mot sjukhus. I takt med att Assad stärkt kontrollen över Syrien har det blivit hart när omöjligt för organisationen att verka i landet.

Eftersom varken Putin eller Assad har något intresse av att omvärlden ska ta del av dessa grymheter har det sedan flera år bedrivits ett intensivt propagandakrig mot Vita hjälmarna. På sociala medier och i regimtrogen media har den ena perversa lögnen avlöst den andra. Så har Vita hjälmarna anklagats för att ligga bakom alltifrån Assadregimens kemikalieattack mot den egna befolkningen till att vilja dra in Västvärlden i kriget. Bisarra fantasifoster, alltihop.

Det har tyvärr inte hindrat lögnerna från att fortplantas och så tvivel kring sig. Min största oro är att journalister inte orkar skriva om ämnen likt Vita hjälmarna av rädsla för en koordinerad attack från nätets självutnämnda ”sanningssägare”. Eller att redaktioner retirerar och nöjer sig med att återge vad båda sidor säger, med följden att lögnen ges lika stor vikt som sanningen. Det må spara tid och jobbiga frågor, men kan knappast kallas journalistik.  

Därför är det desto viktigare att lyfta upp den enorma insats som Vita hjälmarna och Le Mesurier gjort för civilbefolkningen i Syrien. Tusentals liv har räddats tack vare dem. Det är sanningen.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast