VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Gör upp med Peking-illusionerna

merkel kina.jpg

Angela Merkel. Tror fortfarande på Peking? Foto: Bundesregierung/Bergmann

Så blev toppmötet mellan EU och Kina äntligen av. Men vad blev egentligen av? Vad som från början var planerat att bli den grandiosa kröningen av Tysklands EU-ordförandeskap under Merkel blev i stället en menlös videokonferens.

I centrum för mötet var människorättsfrågor och det sedan under drygt sex år förhandlade investeringsavtalet, vars syfte är att ge europeiska företag likartade villkor på den kinesiska marknaden. Föga förvånande rubbades inte Pekings position en millimeter på endera punkter.

Det magra resultatet visar att Merkels Kinastrategi misslyckats, menar ZDF:s Kinakorrespondent Thomas Reichart. Genom att ligga lågt i frågor som rör mänskliga rättigheter hoppades hon kunna förmå Peking att – efter alla år – sluta ett investeringsavtal med unionen. Följden har blivit att EU:s nödvändiga positionsförflyttning visavi Peking fördröjdes samtidigt som unionens förhandlingsläge försvagades.

Talande nog var det också EU-rådets ordförande Charles Michel som framförde kritik mot Peking gällande bland annat Hongkong, behandlingen av uigurerna och den svenska medborgarens Gui Minhais öde.

Merkel menar att den politiska viljan att ingå ett avtal finns ”på båda sidor” och Xi Jinping uppges enligt kinesisk statsmedia ha sagt att samtalen ska ”skyndas på” så att förhandlingarna kan avslutas i december. Givet hur Peking historiskt agerat finns det ingenting som indikerar att så faktiskt kommer att ske. För Xi:s del spelar det mindre roll att mötet blev ett fiasko: i Kina kommer statsmedia pumpa ut bilden av att en betydelsefull seger har vunnits – eller vilken annan bild som Xi nu önskar eftersom medierna är helt underställda regimen.

I Tyskland har det länge varit en etablerad sanning att Kina är en oumbärlig marknad och att ”provokationer” mot regimen därmed är lika med ekonomiskt självmord. I takt med att opinionen svänger håller den bilden, sakta, på att nyanseras. Sant är att exporten till Kina står för sju procent av den totala handelsvolymen. En förkrossande majoritet av all handel sker, fortfarande, inom EU – följt av USA.

Däremot är det också så att Kina är en av de viktigaste marknaderna för kemi- och, inte minst, bilindustrin. Knappast småspelare i tysk ekonomi och politik. Priset för en total brytning med Kina vore allt annat än smärtfri, men det är bra att ha i bakhuvudet att idén om en total ekonomisk härdsmälta inte heller – med nödvändighet – behöver vara sann.

Fanns det då ingenting positivt med gårdagens möte? Jodå. Ambitionen att EU sluter upp som en enhet gentemot Peking är både lovvärd – och helt nödvändig. Men det förutsätter en grundlig uppgörelse med alla illusioner.

Tyskland: ekonomiska hägringar, maktstrid i AfD och vänsterkravaller

olaf-scholz-offizielles-portraet.jpg

Olaf Scholz (SPD). Ingen snabb återhämtning i sikte. Foto: BMF/Thomas Koehler.

Ekonomiska prognoser på skam, falangstrider inom AfD och vänsterkravaller i Leipzig. Här kommer ännu ett nyhetssvep från Tyskland: 

”V-scenariot” blev till sand

Förhoppningarna om att konjunkturraset skulle följas av en minst lika kraftig rörelse uppåt verkar inte bli verklighet. I sitt nyhetsbrev beskriver Gabor Steingart det så kallade ”V-scenariot” som en hägring: varje tecken på en snabb vändning i ekonomin visar sig vid närmare granskning inte hålla. För politiken handlar det om att projicera tillräckligt mycket hopp för att ingjuta mod i massorna (och marknaderna).

Finansminister och kanslerkandidat Olaf Scholz (SPD) tror inte heller längre på en kraftig och stundande uppgång: först kring 2022 är ekonomin tillbaka till något som ”liknar en normalitet”. Bakgrunden till finansministerns pessimism är minskande intäkter från skattebetalare och företag samt den stora momssänkningen på 20 procent (imorgon väntas ny statistik presenteras). ”Nästa år kommer det att behövas ytterligare kraftiga åtgärder”, menar Scholz som därmed stämmer i bäcken inför valåret 2021.

Ledarstrid i AfD

I kölvattnet av uteslutningen av högerextrema Andreas Kalbitz (före detta ordföranden för AfD Brandenburg) eskalerar ledarstriden inom partiet. Ordföranden Jörg Meuthen och vice-ordföranden samt gruppledare Alice Weidel befinner sig numera mer eller mindre i öppen konflikt. Meuthen var en av de drivande för att utesluta Kalbitz, medan Weidel uppfattades försvara honom. Att Meuthen funderar över att kandidera till Förbundsdagen inom samma delstat (Baden-Württemberg) som Weidel bidrar inte till sämjan.

Ovanpå allt är Weidel indragen i en pågående myndighetsutredning gällande partibidrag på sammanlagt 130,000 euro till hennes lokalförening i Bodensee. Pengarna, uppdelat i 18 utbetalningar i ett försök att runda tyska lagar som reglerar partidonationer från länder utanför EU, kommer från ett schweiziskt bolag (”Pharmawholesale”). Utredningen har också visat att flera av de personer som uppges ha stått som gåvogivare inte existerar i verkligheten (historien är mycket snårig och förtjänar en hel artikel i sig). Meuthen har också varit involverad i en liknande skandal: 2016 tog han emot 89,800 euro från det schweiziska bolaget ”Goal AG”. Han blev dock tagen till nåder av partiet och man gick med på att betala böter på sammanlagt 269,400 euro.

Genom att utlysa sin kandidatur i förväg, menar interna kritiker, kan Weidel placera sig högst på listan i Baden-Württemberg och därmed säkra sin plats i Förbundsdagen innan gåvoskandalen eskalerar samtidigt som Meuthen tagits på sängen.

Parat med oförmågan att navigera i coronakrisen stärks bilden av ett parti i stark gungning.

Våldsamma vänsterkravaller i Leipzig

Under tre nätter i rad skakades staden Leipzig av våldsamma demonstrationer mot höjda hyror. Gatstenar mot nybyggda lägenheter kastades och 20 poliser skadades. På en presskonferens i tisdags sade stadens borgmästare Burkhard Jung (SPD) att han inte hade något överseende med dem som brukar våld under förespeglingen att man bryr sig om billiga bostäder och social rättvisa.

Att staden skulle ha överlåtit bostadsfrågan helt åt ”marknaden” stämmer inte. Faktum är att Leipzig, likt många andra tyska städer, infört ett tak på hyreshöjningar. Dessutom infördes nyligen en lag som förpliktigar fastighetsägare att presentera planerade rivningar, renoveringar och ändringar av en byggnad inför stadens politiska styre för godkännande. Syftet är att undvika ”Luxussanirungen” eller som Hyresgästföreningen skulle säga ”renovräkningar”. Idén kom så klart från Die Linke och fick SPD:s och Die Grünens stöd. Åtgärderna kommer givetvis inte att fungera. För autonoma vänstern spelar det heller ingen roll: för den som vill förstöra och skada andra kommer det alltid att finnas en ursäkt.

Gangstrar i företag och politik är rena giftet för ett samhälle

gift flaska.jpg
Foto: Pixabay
 
Det finns ett 40-tal klaner i Sverige som kommit hit "enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning..." Det förekommer att man infiltrera företag och politik för att ytterligare stärka sin ställning.
 
Det här beskedet, som gavs av vice rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördsagsintervju, har fått stor uppmärksamhet. Men det förtjänar att uppmärksammas i ännu långt större utsträckning.
 
Det gör tydligt att svenska attityder och regelverk utgår från en helt annan problembild än den verkliga. Grundtanken i svensk kriminalpolitik är att brottslingar är stackare som av olika skäl hamnat snett i tillvaron och som inget hellre vill än bli återförda till den rätta vägen av vänliga och förstående krafter. Men i kampen mot gängen är det inga samhällets olycksbarn utan professionella yrkesmän som polisen möter. De har valt kriminaliteten som karriär och livsstil och har ingen som helst längtan efter Svenssonliv med radhus och tacos på fredagarna. Till Sverige har de kommit därför att vårt land erbjuder ett osedvanligt gynnsamt näringslivsklimat för dem som gjort utpressning, våld och knarkhandel till sitt näringsfång.
 
Socialpolitiska insatser behövs för att få stopp på rekryteringen av nya, unga fotsoldater, men om gängen ska knäckas är det repressiva, ingripande åtgärder som krävs.
 
Vad gäller politiska reaktioner vet jag inte om "detta är gamla nyheter" eller "det här hade jag ingen aning om" är den värre. Om det är gamla nyheter, varför i himlens namn har inte frågan tagits på allvar för länge sedan? Om nyheten är ny, varför i himlens namn har det inte skapats fungerande kommunikationskanaler mellan polis och politik?
 
I Dagens industri föreslår PM Nilsson en öppen utfrågning med Löfving i justititeutskottet. Det är en utmärkt idé. Kunskapen om vad som händer måste få största möjliga spridning. Infiltration av företag och politik är rena giftet för ett samhälle. Men parallellt med detta måste polis, åklagare, tull och andra myndigheter måste få större resurser och skarpare befogenheter. Om Sverige ska kunna vara ett mjukt och vänligt samhälle måste vi bli betydligt hårdare mot de hårda.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast