VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Gratulerar, herr diktator!

Det kom knappast som någon överraskning att Vladimir Putin vann söndagens presidentval. Sa jag val? Fars är ett bättre ord – utan seriösa konkurrenter och närmast total kontroll över medierna fyller ”valet” endast en funktion: att skänka legitimitet till regimen.

Den enda kandidat som på allvar hotade Putin – Aleksej Navalnyj – förbjöds att ställa upp. Resten av utmanarna var blott statister i den pågående berättelsen om ”lillefar” Putin och hans vedermödor i kampen för det ryska folkets bästa. Pjäsförfattare? Tsaren själv.

Att det enda som återstår av den ryska demokratin är en rutten Potemkinkuliss är inte någon nyhet för den som orkat lyssna. Riksdagsledamoten (M), journalisten och Europavännen Mats Johansson (1951-2017) var en av få i Sverige som tidigt såg Putinregimen för vad den var och skrev otaliga texter och krönikor i ämnet – långt innan den illegala annekteringen av Krimhalvön.

Trots krigen i Georgien och Ukraina, annekteringen av Krim, en alltmer hatfylld retorik mot Väst och nu senast giftattacker utförda i ett EU-land, brottas fortfarande Europas ledare med hur de ska förhålla sig till Kreml.

Hur ska man till exempel göra när en despot vunnit ett operettval? Gratulera honom på Twitter och önska honom lycka till i hans fortsatta gärning, naturligtvis. I alla fall om du heter Jean-Claude Juncker och är EU-kommissionens ordförande.

Just i dag saknar jag Mats vassa penna extra mycket…

Släpp inte delar av professionen i närheten av de nya läroplanerna

Ekots Katarina Gunnarsson har gjort en stor samhällsinsats genom att uppmärksamma de absurda betygskriterier som numera gäller i skolan. Den nya läroplanen skulle premiera ökad kunskap men i stället för att belöna inlärning belönar den förmågan att lägga ut texten om sin inlärning. Välformulerade barn från etablerade familjer får gräddfil, barn med sämre förutsättningar lämnas i sticket. Men, för all del, kanske är eländet mer jämnt fördelat än man först tror. Vi har under de senaste dagarna kunnat ta del av en rad vittnesmål även från högutbildade föräldrar som suttit som frågetecken inför de samtidigt nebulösa och orimligt högt ställda kraven.

Krav höjs på omarbetning av läroplaner och betygskriterier, inte minst från ministern som ansvarat för dem: Jan Björklund. Detta måste förstås ske.

Samtidigt kräver andra att politikerna inte ska lägga sig i utan att justeringar måste skötas av professionen.

Ja och nej.

Om man med professionen menar erfarna lärare med gedigna ämneskunskaper: ja.

Om man menar den ideologiserade pedagogkår, vars grumliga tänkande präglar de nuvarande dokumenten: skulle inte tro det.

 

Blunda, annars är du köpt!

Visste du att dina vänners Instagram-bilder kan vara marknadsföring?

Hysteriskt. Det är vad jag känner inför oron om att vi drabbas av smygreklam i sociala medier (som lyfts på Metro Debatt idag). Debattörerna skriver att det finns behov av att "svensk lagstiftning och tillsyn ska definiera och avgränsa reklam och marknadsförare av alkoholprodukter" och att "man kan se den nya finländska alkohollagen som ett första försök att definiera och skydda medborgaren från att bli en gratis marknadsföringsresurs".

Vi har redan strikta regler kring alkoholpolitiken i Sverige. Ska man inte ens få koppla med att titta på en bild (!) en vän har lagt upp av sig med ett glas vin i goda vänners lag? Nej, man ska ständigt vara medveten och orolig för att ens vänners uppdateringar kan innehålla spår av dold reklam…

Naturligtvis ska inte företag få utnyttja systemet så att en bloggare mot betalning berättar om varor eller tjänster utan att följa marknadsföringslagen. Det är mycket som är svårare att skydda sig mot i dagens uppkopplade värld, men det är naivt att tro att det går att myndighetskontrollera allt som pågår.

Något som man faktiskt borde ta tag i och lägga myndighetsresurser på är digitala brott som intrång, identitetsförfalskningar och bedrägerisamtal/-mejl. Det är där man bör fokusera insatserna, inte på enskilda medborgares fredagsmysiga bilder med ett glas i TV-soffan.

---

Konsumentverket upplyser om reglerna här om man vill anmäla eller själv ska marknadsföra något och vill veta hur det ska göras för att gå rätt till: Konsumentverkets hemsida


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.