VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fler röster för migrationspolitisk moderation

Häromdagen skrev jag att jag "tycker det är olyckligt att så många debattörer försöker upprätthålla idén att det bara kan finnas två linjer i svensk migrationspolitik: dels de senaste årens hållning som har givit oss Europas sannolikt mest avsiktligt porösa gränser, dels stenhårda begränsningar à la Sverigedemokraterna." 

Glädjande nog kan man dock läsa allt fler som försöker att ta ut en kurs mellan debattens båda poler. Till exempel Siri Steijer i Norrbottens-Kuriren, professor Per Bauhn på SvD Brännpunkt, Widar Andersson i Folkbladet, Marcus Svensson i Smålandsposten, Susanna Birgersson i Dagens Nyheter, Mats Linder i Gotlands Allehanda och ledarsidan i Norrköpings Tidningar. Expressen, Dagens industri och Svenska Dagbladet har redan tidigare varit inne på ungefär samma spår. Alla dessa skribenter tycker förstås inte likadant och drar inte precis samma slutsatser, men de har den saken gemensam att de för en nyanserad diskussion i en lika angelägen som komplicerad fråga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast