VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

MP sågar Morgan Johansson. Regeringskrisen är nära.

Det är krävande dagar för regeringen och det blir uppenbarligen allt tyngre för löftes- och vackert väder-partiet MP att stå pall. I går höll justitie- och migrationsminister Morgan Johansson en laddad presskonferens där han inskärpte hur svårt mottagningsläget har blivit och signalerade att de som framöver kommer till Sverige för att söka asyl kan få lov att ordna med boende själva. Man kan säga att det var väldigt sent och att regeringen låter sig ledas av händelseutvecklingen i stället för att ta initiativet, men man kan också säga att det är större att ta intryck av händelseutvecklingen och säga något sent än att inte säga någonting alls. Johansson bekräftade att ett av syftena med utspelet är att söktrycket mot Sverige ska dämpas när Tyskland nu skärper sina regelverk.

Men nu på förmiddagen får Johansson mothugg: av regeringskollegerna i Miljöpartiet. Deras migrationspolitiska talesperson Magda Rasmussen säger till SvD att läget är mindre akut än vad Johansson påstår. MP har räknat på möjligheten att få fram 15 000 platser hos privatpersoner. (De säger däremot inget om att 15 000 platser motsvarar en dryg veckas inflöde i nuvarande takt.) Rasmussen tycker inte att asylsökande ska stanna i Tyskland. Sverige kan göra mer.

Det här är ett dramatiskt politiskt knivhugg i ryggen på Morgan Johansson och Socialdemokraterna. I går tog man i S ett djupt andetag och levererade ett budskap, som många kritiker tycker är otillräckligt men som ändå är djupt kontroversiellt i relation till vad partiet sagt intill helt nyligen. Man har sett verkligheten i vitögat och insett att det är nödvändigt att agera. Nu underkänner deras koalitionspartner detta budskap - i dagslägets med bred marginal hetaste fråga.

Om det inte kommer andra signaler snabbt är det början till en regeringskris vi bevittnar.

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast