VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Snart är vi helt uppe i det blå

Hur ser morgondagens medielandskap ut? Du kanske redan har allt samlat i moln ovanför dig, ständigt redo att plocka ned informationen från det blå? Så kommer det mer och mer att se ut framöver, åtminstone om man får tro Malin Picha Edwardsson, fil dr i medieteknik vid KTH, som har tittat närmare på utvecklingen.

I ett försök att sammanfatta: det blir mer personligt inriktade och individanpassade nyheter, vi kommer att läsa/lyssna mer under pendelresans gång och det mesta av nyhetsurvalet görs mer och mer av oss och våra vänner genom delningar och likes. Dessutom blir läsningen mer skräddarsydd efter hur vi söker information och vilka produkter vi köper, i stil med Amazons framgångsrika bokförsäljning.

Framöver gäller det också att i högre grad synkronisera mobilläsning med datorn och paddan. Förmodligen blir det vanligare att samla allt vi äger och har uppe i det blå, i så kallade molnfunktioner, där vi ständigt kan nå underhållningen var vi än befinner oss. Malin Picha Edwardsson trycker även på att mängden underhållning ökar i förhållande till de mer djuplodande och analyserande reportagen.

Keep it witty and keep your audience, kort och gott.

I kontrast till denna virtuella värld står verkligheten och faller: Boklådorna har verkliga problem. Men det tycks inte vara för att vi upphör att handla irl (in real life), utan för att vi går in på de fysiska butikerna och därefter söker på nätet för ett mer prispressat alternativ.

Kosta vad det kosta vill? Snarare tycker vi att vi kan vänta på en försändelse hellre än att få produkten på en gång. Men vad händer när boklådorna lägger ned? Räcker det verkligen med vårt googlande och vår köphistorik i framtiden, eller kommer vi först då att förstå värdet i att kunna gå in i en butik och rådfråga kunnig personal?

Morgondagens medielandskap tycks på många sätt redan vara här – eller på god väg – på gott och ont.


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.