VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Stoppa den vansinniga politiseringen av museerna!

Det var länge sedan jag läste en viktigare och vassare kulturartikel än Ola Wongs text om museipolitiken i dagens SvD. Den beskriver hur kulturministern och hennes lydiga utredare systematiskt anstränger sig för att rasera det kultur- och kunskapsarv som förvaltas av Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet. I stället för folkbildning om andra kulturer och historiska skeden ska vi få en propagandaverksamhet med syfte att uppfostra svenska folket till att tänka de rätta tankarna. "Nya barn- och ungdomsråd ska vara med och forma innehållet, medan personalen genomgår tankereformer i queer- och rasifieringsutbildningar." Gedigen sakkunskap ska ersättas med stundens politiska moden. Om Wong har rätt är svensk kulturpolitik på väg in i en politisering och hårdför uppifrånstyrning som inte står den ungerska efter. Ambitionerna må vara annorlunda, men föraktet för vetande, sakkunskap och institutionell självständighet är detsamma.

Här behövs rasande moteld och det meddetsamma! Vad gör oppositionen? Vad gör Kultursverige? Det blir inte lätt att hävda rätten till eget obereonde för institutioner och organisationer när det en dag blir deras tur, ifall de håller käft nu när Östasiatiska och Medelhavsmuseet förstörs.

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast