VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Angiverijournalistik: ny satsning på DN Kultur

Denna artikel på DN Kultur är en av de märkligaste jag läst på länge. Författaren Katerina Janouch har intervjuats av tjeckisk tv och enligt uppgift från kritiker kommit med svajiga och överdrivna påståenden om tillståndet i Sverige bland annat beträffande invandring. Detta kan förstås förtjäna ifrågasättande och mothugg. (Min obefintliga tjeckiska gör det svårt att ta ställning i sak.) Men här nöjer sig inte DN med att publicera kritik (vilket man också har gjort) utan skickar iväg en reporter till Janouchs förlag för att berätta hur hemskt hon har uttalat sig och få dem att ta ställning mot henne - på grund av något som inte har ett dugg med hennes böcker att göra.

Det är rena angiveriverksamheten. Något nytt och genuint obehagligt.

Jag kan till exempel inte påminna mig att DN har bussat sina reportrar på förläggare till författare som har försvarat kommunistiskt förtryck. Tvärtom har jag för mig att det en gång i tiden gick alldeles utmärkt att samtidigt svärma för Mao och vara kulturchef i DN.

Men nu är det nya tider och kanske är detta starten på en trend? Vilka andra inlägg i aktuella debatter ska leda till att DN ställer förlag mot väggen och undrar "hur detta påverkar samarbetet"? Vad ska en författare få tycka innan DN rycker ut? Inte med kritik i sak utan med indirekta uppmaningar till förlag att straffa skribenter som inte håller sig på mattan åsiktsmässigt? Får man gilla Israel? USA? Ifrågasätta kvotering? Det sluttande plan som tidningen ger sig ut på är jävligt brant.

Hård polemik är en sak. Janouch har talat och får räkna med svar. Att springa och tassla hos arbets- och uppdragsgivare är något helt annat.

Avslutningsvis vill jag bara uttrycka min beundran för Janouchs förläggare Ann-Marie Skarp, vars tjeckiska tydligen är så god att hon utan att darra på manschetten "tar starkt avstånd" från vad Janouch har sagt på tv. Tänka sig att hon har haft tid inte bara att sköta en omfattande förlagsverksamhet utan också att lära sig detta omvittnat svåra språk.

 

UPPDATERING 11:55  DN:s kulturchef Björn Wiman är missnöjd med denna bloggpost och skriver på Twitter att han "utgår från att du korrigerar de bisarra konspirationsteorierna". Jag har frågat vad som är fel men inte fått något svar. Vad som kan behöva förtydligas är att Expressen tydligen publicerat uppgiften innan DN gjorde det. Det framgår dock inte av DN:s artikel, och jag förstår inte riktigt på vilket sätt det skulle göra saken bättre. Det problematiska är inte att någon var först utan metoden att gå till uppdrags- och arbetsgivare och be om kommentarer på något kontroversiellt som uppdrags- eller arbetstagare sagt i helt andra sammanhang.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast