VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

SD stärks av Alliansens tvekan

Aftonbladets Lena Mellin skriver i dag om "den mest skrämmande opinionsmätning jag har läst i hela mitt liv". Mätningen handlar om vilket parti som folk anser har bäst politik på åtta centrala områden och det som injagar fruktan i Mellin är att Sverigedemokraterna har flyttat fram sina positioner över snart sagt hela linjen. I tre frågor - invandring, äldreomsorg, försvar - anser väljarna att SD är bästa parti. Moderaterna vinner två frågor: ekonomi och jobb. Statsministerpartiet S toppar endast i sjukvårdsfrågan, där de ligger en ynka procentenhet före SD. Liberalerna vinnar i skolfrågan och Centern när det kommer till miljön. KD, MP och V ligger inte i topp någonstans.

Om SD skördar stora framgångar gäller raka motsatsen för MP. Undersökningen visar rena katastrofresultatet för partiet som var sådana kelgrisar så sent som häromåret. I skolfrågan får till exempel SD 16 procents stöd att jämföra med tre (!) procent för skolminister Gustav Fridolins gröna parti, och i miljöfrågan får MP storstryk av C.

Berättar nu detta den objektiva sanningen om vad svenska folket tycker? Nej, vad vi får veta är vad deltagarna i Schibsted/Inizios webbrekryterade panel tyckte den 9-13 december i fjol. Man kan också ta in i kalkylen att Schibsted/Inizio ungefär samtidigt som denna mätning gjordes presenterade en partisympatiundersökning där SD fick 20,6 procent, dvs högre än vad instituten i allmänhet redovisar (vilket å andra sidan inte är något belägg för att man har fel).

Är resultaten från Schibsted/Inizio helt bort i tok? Vi behöver se motsvarande mätningar från andra institut innan sista ordet är sagt, men det verkar osannolikt att resultaten skulle vara fullständigt grundlösa. Uppenbarligen har stödet för SD växt även när man frågar per sakfråga. Hur mycket det växt behövs det fler resultat för att uttala sig närmare om, men att det har stärkts verkar ostridigt. (Det finns en motsvarande undersökning från 2014 som Lena Mellin jämför med.)

Vad har då hänt? Har svenska folket plötsligt fått upp ögonen för de djärva greppen och fina nyanserna i SD-politiken? Det finner jag osannolikt. Jag följer svensk politik ganska nära sedan många år och måste erkänna att jag ändå har ganska dimmiga begrepp om vad till exempel sverigedemokratisk äldreomsorgs- och skolpolitik (där SD nu kommer trea!) egentligen går ut på. Det kan förstås inte uteslutas att en stor grupp i samhället inte bara har skaffat sig djupare insikter om förslagen utan också låtit sig övertygas av dem, men min bedömning är trots allt att det handlar om annat.

Nämligen om en spegelbild av det svaga och allmänt sett sjunkande förtroendet för såväl regeringspartier som borgerlighet. MP plågas uppenbarligen svårt att att ha axlat regeringsansvaret, Socialdemokraterna imponerar inte och detsamma gäller Alliansen. Partiledarna åtnjuter generellt mycket klent förtroende, och det är en opinionsmässig mardröm för allianspartierna att inte ligga betydligt bättre till i jämförelser med ett hårt åtgånget och allmänt taffligt vänsterblock. I hög grad lär detta vara straffet för en oppositionspolitik där man, med eller utan DÖ, avstår från att lägga egen budget, ger regeringen fria händer och till och med kräver att Vänsterpartiet ska vara med och styra; där man erbjuder ilsket hojt och "tillkännagivanden" men inget handfast alternativ. Väljarnas entusiasm för aktivt samarbete eller till och med regerande ihop med SD är fortfarande begränsad, men många finner det lika obegripligt som demoraliserande att de borgerliga inte tar sin oppositionsroll på större allvar. Många har genom åren lett åt Augustinus bön "Herre, gör mig dygdig men inte genast". Alliansens "vi vill hemskt gärna ta över fast inte just nu" får däremot ingen att dra på smilbanden.

Om SD framstår som det enda reella alternativet till en impopulär regering, det enda parti som tycker det är viktigt med förändring här och nu, ska man nog inte förvånas över att allt fler får för sig att politiken som partiet står för måste ha ett och annat som talar för sig. Alliansen ställer på det sättet till det för sig inte bara på ett sätt utan på flera. Och tyvärr KD och Ebba Busch Thor, det hjälps inte att ni har en annan idé än M, L och C. Om man är i allians gäller i maktfrågan att antingen vill alla eller ingen.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast