VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Klart man ska låta bli att göda maffian

Inrikesminister Anders Ygeman har i dag besökt Malmö där det under den senaste tiden begåtts ett antal mycket grova våldsbrott. Han har talat om hemlig dataavläsning, ökad kameraövervakning och mer gemensamt myndighetsagerande mot den organiserade brottsligheten. Men utöver vad staten ska göra har han  också tagit upp vad enskilda människor kan bidra med, nämligen att inte göda de kriminella nätverken med sina pengar: Alla medborgare har ett eget ansvar för att inte göda den grova organiserade brottsligheten. Om du handlar spriten på närlivs, eller åker taxi för 59 kronor eller klipper dig för 50 kronor, eller drar en lina kokain till helgen, då är du i själva verket en del av den organiserade brottslighetens näringskedja. Då är det svårt sen att ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

Jag ser att flera kommentatorer på sociala meder ironiserar över detta och menar att det är ännu ett tecken på statsmaktens kapitulation. Det har jag svårt att förstå. Det vore en sak om Ygeman hade uppmanat folk att själva gripa brottslingar eller på annat sätt bekämpa brottslighet aktivt, men vari ligger det uppgivna i att uppmana folk att avstå från att köpa svarta tjänster eller smuggelgods? Klart att det hjälper gangstrarna om det finns marknader för deras produkter. Medborgaransvaret upphör inte vid valurnan.

Sedan behövs förstås en rejäl satsning på ordningsmakt och brottsbekämpning, där Moderaternas förslag om ytterligare 2 000 poliser är långt mer beskedligt än vad som är önskvärt.

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast