VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Moderat tystnad om skatterna ger lyft för SD

Det är tunga opinionsdagar för Moderaterna. När institut efter institut rapporterar att partiet faller får man lätt intrycket att det sker ett nytt fall varje dag, trots att det handlar om samma tapp som rapporteras om och om igen.

Hur illa är det? I mina ögon är det illa framför allt om man tänker på hur det borde se ut: Vi har en bräcklig regering, som vacklar från den ena svårigheten till den andra. Socialdemokraterna är kompasslösa, Miljöpartiet har totalt mist fräschören och hamnat i bakvatten, och bägge låter sig hunsas av ett allt extremare V. Mot denna bakgrund borde Alliansen leda stort, och Moderaterna leda Alliansen, men nu handlar marginalen mellan blocken om enstaka procentenheter och det moderata ledarskapet är minst sagt otydligt.

Vad gäller själva siffrorna är läget faktiskt mindre akut. I senaste Sifo noterar M 20,4 procent. Det är för all del fem procentenheter sämre än för ett år sedan, men bara marginellt sämre än hur det såg ut i februari 2015, ett halvår efter valet. Den stora nedgången (precis som den stora uppgången dessförinnan) kom under Fredrik Reinfeldts partiledarskap. "Mindre akut" ska dock inte tolkas som OK. Några svaga mätningar till och det kommer att bli riktigt dålig stämning internt.

Varför sker det som sker? En del tror på SD-inviten, vari den nu egentligen består. Personligen tror jag mer på det problem som yttrar sig i att man inte riktigt fattar vari den består, nämligen otydlighet och vacklande mellan olika positioner. Men när jag tittar i kommentaren från Sifos Toivo Sjörén hittar jag en mycket intressant observation: "Vi vet att tappet till SD dels har skett på grund av invandringsfrågor men också till betydande del att man inte talat om skatter och ekonomi. Just SD-väljarna är det som är mest skattenegativa."

Håller M på att tappa mark till SD på grund av skattefrågan!? Det vore ändå en ironi som heter duga. Men - också ett problem som går att åtgärda.

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast