VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Försvaret: 0,5 miljarder fyller inte kåsan

ÖB kunde nyligen konstatera att den svaga kronan och den snabba prisökningen på krigsmateriel gröper ur försvarsbudgeten med 6,5 miljarder kr fram till och med 2020 - och då var budgeten på tok för klen redan inledningsvis. I dag kontrade försvarsministern och partierna bakom 2015 års försvarsuppgörelse med ett besked om att det kommer 0,5 miljarder extra i vårbudgeten 2017. 

Hur tolka detta? Är kåsan hel- eller halvfull? Både och. Det är klart att 0,5 mdr inte räcker långt för att täta hålen i försvarets ekonomi, men det handlar å andra sidan om en vårbudget där man normalt mest gör bedömningar och smärre korrigeringar. Det förutskickades också vidare förstärkningar i höstens budget för 2018, vilket Patrik Oksanen i denna snabbskrivna kommentar lyfter fram som en viktig signal. Men då blir det också desto viktigare att man tar i rejält. Argumentet om vårbudgetens natur handlar trots allt om administrativ praxis, medan säkerhetsläge och gångna års försumligheter är pockande realiteter.

Vi borde ha inlett upprustningen för länge sedan, vi borde ha hunnit betydligt längre och även dagens besked borde ha varit robustare.

Varje tonårsförälder vet att man inte nödvändigtvis mornar sig snabbt bara för att man har sovit länge, men försvarspolitikerna borde ha växt ur tonåren för länge sedan.


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.