VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Om FP inte hade bytt Rojas och Sabuni mot Ullenhag...

Liberala Nyhetsbyråns chef Svend Dahl har tänkt efter och lagt om kurs och skriver sedan ett bra tag nyanserade och mycket läsvärda artiklar om integration och migration, där frågornas komplexitet tas på allvar. Det senaste exemplet hittar man i Liberal Debatt, där Dahl resonerar kring Liberalernas misslyckande på detta fält. Under första halvan av 00-talet gjorde partiet betydande intellektuella landvinningar tack vare Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni, men när det blev borgerlig regering blev man skotträdd och stod inte på sig.

I stället för Rojas och Sabunis balans mellan öppenhet och stramhet, rättigheter och skyldigheter, kom partiet att identifieras med Erik Ullenhags propagandistiska snällism, som hellre sopade problem under matten än tog tag i dem på allvar. Nu börjar Liberalerna leta sig tillbaka till där man stod för ett decennium, menar Dahl, men mycket tid har gått förlorad. Sverige har hamnat i ett knepigare läge, Sverigedemokraterna har kunnat växa sig stora och Liberalerna har hamnat i bakvatten. "Klart är att svensk politik hade kunnat se väldigt annorlunda ut om Liberalerna för tio år sedan förmått hålla fast vid integrationsfrågorna", konstaterar Dahl.

Att gråta över spilld mjölk är inte så värst meningsfullt. Men man - och då innefattas inte bara de organiserade Liberalerna - kan vara uppmärksam så att man inte gör om samma misstag.

Jag intervjuade Mauricio Rojas i samband med att han lämnade riksdagen 2008.

 

 

 

 

 

 

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.