VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vår rättsapparat är dimensionerad för en annan tid och en annan verklighet

Utländska ligor står numera för 30-50 procent av bostadsinbrotten i Sverige, rapporterar UNT. Det handlar om personer från EU-länder, som kan dra fördel av den fria rörligheten, men också om ligor sm organiseras på andra håll: "Enligt rapporten har Georgien under de tre senaste åren framträtt som ett land med många stöldligor inriktade på Sverige. I ett enda ärende skickades 60 ton stöldgods till ett värde av nära 100 miljoner kronor från Sverige till Georgien. 'Många av brottslingarna från Georgien söker asyl i Sverige under falsk identitet. Då kan de vara här lagligt under tiden deras asylärende utreds men ingen vet vem de egentligen är'", säger Jonas Eronen, som är kommissarie vid Uppsalapolisen.

Det står alltmer klart att den svenska rättsapparaten är dimensionerad för en annan tid och en annan verklighet än den som nu råder. Allt fler håller på att bli varse detta, men förändirngsarbetet går för långsamt och är alltför försiktigt tilltaget. Vi står knappast inför ett val mellan Liberalernas 2 000 nya ordningsvakter och Moderaternas 5 000 nya poliser. Bäggedera kommer att behövas. Och mer därtill. Det är inte bara polisen utan även åklagarväsendet och lagstiftningen som behöver förstärkas.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast