VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Dårfinkeriet om biblioteken fortsätter

Hur ska man bemöta den som säljer knark på bibliotek? Med ett "Välkommen tillbaka"!? Ja, det är svårt att dra någon annan slutsats än att majoriteten i Stockholms stadshus tycker så.

I en förtjänstfull artikel i dagens SvD rapporterar Therese Eriksson att den liberale kulturpolitikern Rasmus Jonlund föreslår att man ska kunna porta personer från bibliotek ifall de ägnar sig åt till exempel "hot, trakasserier eller narkotikaförsäljning.” Den rimliga reaktionen på detta hade varit att ifågasätta om det verkligen ska behöva gå så långt som till brottslighet innan ett bibliotek sätter ned foten och säger farväl till dem som bär sig illa åt, men i stället avvisar de rödgröna tanken med argumentet att biblioteket ska vara en plats för "alla".

De som blivit hotade och trakasserade (eller erbjudna att lägga veckopengen på amfetamin) får alltså kallt räkna med att stöta på sin plågoande om han eller hon återvänder till biblioteket nästa dag. Å andra sidan är väl sannolikheten att vanliga läslystna och tystnadssökande människor ska komma tillbaka inte så vidare hög.

Till sist blir det väl bara våldsverkarna kvar. I mina öron låter det inte som någon briljant utveckling, men det innebär förstås att kommunen kan spara in pengar som annars hade slösats bort på att köpa in nya böcker. Det finns många hål att stoppa dem i. Till exempel i huvudet.

 

 

 

 


På agendan

På agendan är Axess TV:s nya programserie där politiken möter forskningen och Lars Adaktusson är programledare.

Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast