VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Förbundskanslerns sista strid?

Ska Tyskland börja avvisa asylsökande vid gränsen om de redan registrerats i ett annat EU-land? Förslaget, som är en del av ett större migrationspaket, har tagits fram av inrikesminister Horst Seehofer (CSU) och orsakar nu splittring mellan honom och förbundskansler Angela Merkel (CDU). Merkel avvisar idén och vill fortsätta arbeta för en lösning på EU-nivå. Spekulationerna om en konflikt inom regeringen tog fart i måndags, då det framkom att Seehofer ställt in en inplanerad presentation av sitt migrationspaket.

Migrationsfrågan orsakade slitningar mellan CSU och CDU redan i valrörelsen, då CSU krävde ett tak på antalet flyktingar som Tyskland kunde ta emot. Partierna lyckades nå en kompromiss: en ambition om att antalet flyktingar inte skulle överstiga 200 000 per år presenterades – samtidigt som parterna lämnade det öppet att denna nivå kunde komma att justeras nedåt, eller uppåt, av förbundsdag och förbundsregering.

Kompromissen sköt dock bara problemet framför sig, och Seehofers förslag om att avvisa asylsökande redan vid gränsen blåste nytt liv i konflikten mellan de båda kristdemokratiska partierna. Två avgörande skillnader nu jämfört med då är att Seehofer ingår i regeringen – om åsiktsskillnaderna utvecklas till en regelrätt kris är det därför lika med en regeringskris, skriver Rheinische Post.

Den andra viktiga skillnaden är att Merkels stöd i de egna leden är märkbart svagare. Flera tunga CDU-politiker har gått ut och uttalat sitt stöd för Seehofers förslag, både på förbunds- och delstatsnivå.

Att Seehofer på en presskonferens med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz ställt sig helt bakom grannlandets förslag till restriktivare asylpolitik, stärker bilden av en splittrad förbundsregering då Merkel intagit en mer avvaktande hållning.

Givet att stödet för Seehofers migrationspolitik fortsätter att växa inom CDU blir det i princip ohållbart för Merkel att hålla fast vid sin nuvarande linje. Frågan är om förbundskanslern kan ändra hållning med tanke på hur tydligt hon positionerat sig?

Om Tyskland ändrar sin kurs i asyl- och migrationspolitiken är det en ”game-changer” för hela Europa. Svenska beslutsfattare gör klokt i att följa den tyska utvecklingen noga.   


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.