VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

AfD+Die Linke= sant?

En intressant artikel i The Economist beskriver hur migrationsfrågan sedan en tid tillbaka splittrar den tyska vänstern i två läger. Sahra Wagenknecht, en av gruppcheferna i Förbundsdagen för socialistpartiet Die Linke, har sedan några år tillbaka drivit en linje om att Tyskland måste begränsa invandringen och varit en hård kritiker av Angela Merkels flyktingpolitik. Hennes retorik har hyllats av AfD-ledaren Alexander Gauland som gärna ser ett närmare samarbete med Wagenknecht, en idé hon håller för ”otänkbart”. Sant är dock att AfD och Wagenknecht förenas i frågor som rör Nato (dåligt), EU (dåligt) och Putin (bra).     

I artikeln förklarar Wagenknecht att vänstern har drivit arbetarklassen i händerna på AfD genom att fokusera på identitetspolitik och ”hippa urbana väljare”. I valet förlorade Die Linke 400 000 röster till AfD, samtidigt som man tog 700 000 röster från SPD och 330 000 röster från De Gröna. 

Partiets vägval står därmed mellan att konsolidera sin makt och bli ett vänsteralternativ till De Gröna eller att försöka vinna tillbaka AfD-röster. För att mobilisera missnöjda väljare har Wagenknecht startat den politiska rörelsen ”Aufstehen!” (ungefär ”Stå upp!”) som kan komma att fungera som en bro mellan vänster- och högerextremer.

Det skulle inte förvåna mig om Wagenkencht, som är en populär politiker, till slut tröttnar på sina ”kamrater” och bildar ett eget nationalistiskt vänsterparti, vars väljarbas inte skulle ha något emot ett samarbete med AfD. Det är det sista Europa behöver.

I dag tyder inte mycket på att Vänsterpartiet kommer att behöva ställas inför ett liknande dilemma som sitt tyska systerparti. Sedan murens fall har de övervintrade marxisterna fått ge vika för den urbana identitetsvänstern. V kommer sannolikt att gå i en ännu mer alternativ riktning efter valet, givet att det lyckas profitera på missnöjet hos före detta Miljöpartister och yngre Socialdemokrater. Däremot kommer det bli intressant att se hur S kommer att utvecklas kommande år med tanke på hur många väljare partiet tappat till SD…


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.