VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

AfD-rådgivare ska rädda CDU

Hur ska CDU locka tillbaka väljare som gått till högerpopulistiska AfD? I delstaten Sachsen är frågan närmast akut: i en opinionsmätning från mätinstitutet Insa som kom strax innan jul fick CDU 29 procent mot AfD:s 25 procent.

Om resultatet står sig till valet i september innebär det att det inte går att styra delstaten med nuvarande CDU/SPD-koalition. Faktum är att ingen vet hur ett fungerande samarbete mellan kristdemokrater, liberaler och rödgröna som samtidigt ska lyckas hålla AfD utan inflytande skulle kunna se ut – om det överhuvudtaget är möjligt.    

För att undvika ett katastrofval (kristdemokraterna har ända sedan återföreningen 1990 varit den dominerande politiska kraften i delstaten) har CDU i Sachsen rekryterat statsvetaren Werner Patzelt för att ta fram partiets valplattform.

Patzelt har varit medlem i CDU sedan 1994 och undervisar sedan 28 år på Technische Universität Dresden (TU). I samband med Pegida-demonstrationerna 2014 blev Patzelt känd för en bredare allmänhet, då han avvaktade med att tolka rörelsen som ett högerextremt fenomen och i stället menade att det framförallt var ett symptom på att kommunikationen mellan politiker och delar av befolkningen hade havererat. Som relativt ensam om den positionen blev han därefter en flitigt anlitad gäst till olika nationella debatt – och nyhetsprogram.

Patzelt är en uttalad Merkelkritiker och menar att CDU:s hantering av migrationen lämnat fältet öppet för partier som AfD – och menar att partiets höga opinionssiffror i Sachsen ”inte är acceptabla”. I media är det just Patzelts relation till AfD som väcker debatt: han har flera gånger föreläst för partiet och hjälpt det med rådgivning. Enligt honom har budskapet alltid varit detsamma:

”Skilj er från rasisterna och antisemiterna, håll er och era anhängare borta från extremism, gör er inga falska illusioner om direktdemokrati och utöva er oppositionsroll inom den parlamentariska demokratins ramar”

Kritiker från SPD och De Gröna menar att rekryteringen av Patzel kan vara ett led i att bygga en bro mellan CDU och AfD. I en intervju med tidningen ”Bild” i juni 2018 uppmanade Patzel CDU att överväga ett samarbete med AfD – dock under förutsättning att partiet utvecklades från dagens systemföraktande proteströrelse till ett samarbetsvilligt konstruktivt parti. I dag säger han att målet är att genomföra tydlig CDU-politik ”utan samarbete med AfD.”  

För att bemöta anklagelserna om att vara en ”brobyggare” har Patzelt publicerat alla anteckningar och föreläsningar han hållit för AfD på sin blogg. Hans analys är att partiet står inför ett vägval:

”Kommer det att fortsätta vara ett anti-etablissemangsparti – eller utvecklas till ett vad man kan kalla ett ”helt normalt parti” mellan CDU och den yttre högern? Hur utgången blir håller jag i dag som helt öppet.”

På grund av de extrema elementen inom AfD har det tyska författningsskyddet (BfV) beslutat att övervaka bland annat kretsen kring Björn Höcke (ledare för det radikala AfD i Thüringen) – och överväger en prövning om huruvida hela partiet ska undergå en granskning

Patzelt menar att ett samarbete med ett parti som står under utredning av BfV är omöjligt – vilket också gäller partier som inte bestämt sig för om det vill ”vara normala och ansvarstagande”.

Att en person som Patzelt lyfts upp och får förtroendet att utforma delar av partiets politik är ännu ett tecken på att CDU distanserar sig från Merkelåren.

Kanske är rekryteringen av Patzelt och den stundande valkampanjen en testballong för hur partiet i framtiden ska förhålla sig till AfD?


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast