VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Varför tar inget parti slöseriet på allvar?

Skattebetalarna (organisationen) har publicerat resultatat av tävlingen där folk får rösta om det värsta offentliga slöseriet under 2018. Det ena stolliga projektet avlöser det andra med den gemensamma nämnaren att det är skattebetalarna (personerna) som har fått stå för för fiolerna. Vinnare, om det nu kan sägas vara den rätta termen, blev miljonerna till en rad flyktingboenden som inte används. Bland medtävlarna finner man Göteborg stads 236 kommunala kommunikatörer, statsbidrag till utombordsmotorer och en eluppvärmd utomhussoffa för 12 miljoner kronor. Att Bräcke kommun får betala 70 miljoner för en skidtunnel i berget samtidigt som man skär ned på skola och äldreomsorg verkar också ha upprört en del.

Det är utmärkt att Skattebetalarna och deras Slöseriombudsman kämpar på och håller tummen i ögat på spenderlystna politiker och byråkrater. Det är desto mindre utmärkt att listorna med hårresande påhitt hela tiden fylls på trots att de ansvariga numera måste vara medvetna om att SlösO existerar och att de kan ställas till svars. Det är som om skattepengarna brände så outhärdligt i fickorna att de ledande kamraterna bara måste sätta sprätt på dem. Spend and be damned!

Många exempel på SlösO-listan är spektakulära och borde få även den mest överentusiastiska offentlig sektor-kramaren att sparka bakut, men det stora offentliga slöseriet ligger ändå inte i dessa bisarra försök att sätta hemorten på kartan utan i att produktivitetsutvecklingen i offentlig sektor är svag och att man ägnar sig åt en massa saker som man inte borde hålla på med. Det finns utmärkt välskötta offentliga versamheter, men det är tyvärr ingen brist på stora kostnadsposter som ger magert resultat.

Får skattebetalarna rimlig avkastning på de väldiga belopp som årligen satsas på högre utbildning? Hur stor del av LSS-miljarderna går till kriminella? Vad kostar det i pengar, medborgerlig tid och livskvalitet att Sverige envisas ned att driva sjukvård i form av ett 20-tal regionala planekonomier i ett land vars totala invånarantal är mindre än Londons? Det är de stora frågorna och det är en gåta att inget politiskt parti på allvar har gjort dem till sina. För det kan ju lika gärna göras av dem som ser att resurser kan frigöras till lägre skatter som av dem som ser att det finns utrymme för mer offentlig verksamhet redan inom dagens skatetryck.

Skattebetalarna/SlösO uppmärksammar frågan om god hushållning på ett ytterst förtjänstfullt sätt. Nu faller det på andra att ta vid!


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast