VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En dyr "green deal" för 2020-talet

ursulavonderleyen.jpg

Grön dealmaker? Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 Source: EP

EU-kommissionens ”gröna giv” är ambitiös – men risken är att den slår över i stimulanspolitik bortom väljarnas kontroll.

I dag (onsdag) presenterade EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen ett nytt klimatpaket under parollen ”en europeisk grön giv” (org. ”an European green deal”). Målen är ambitiösa. Senast 2050 ska vår kontinent vara klimatneutral och den gröna givens anda prägla alla politikområden – från transporter till jordbruk.

Nästa år ska kommissionen presentera en ny klimatlag som ska sätta upp långsiktiga spelregler för investerare, entreprenörer och företag. Europeiska investeringsbanken föreslås också gå in och stötta olika gröna investeringar med en biljon (!) euro under det kommande årtiondet (Aftonbladet 11/12).

Hur mycket av von der Leyens vision som blir verklighet är inte förutbestämt – slutresultatet kommer att vara avhängigt medlemsstaternas och Europaparlamentets olika viljor. Att det politiska trycket i klimatfrågan inte kommer att avta under den närmaste tiden är dock en lågoddsare. Vi kommer därför få se fler symbolutspel likt EU-parlamentets nyligen utlysta (och poänglösa) ”klimatnödläge” – men också skarp politik under decenniet som kommer.

I sitt nyhetsbrev menar ekonomijournalisten Gabor Steingart att klimatfrågan kommer att användas som en murbräcka av EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken (ECB) och Europeiska Investeringsbanken för att bedriva en i praktiken massiv stimulanspolitik bortom medborgarnas kontroll. Om planetens överlevnad står på spel framstår protester mot att sätta igång sedelpressarna som futtiga.  

Steingarts analys är riktad till en tysk publik (Sverige är ju som bekant inte med i eurosamarbetet) och han väjer inte för att provocera – men i sakfrågan har han en viktig poäng. Den moraliska laddningen i klimatfrågan riskerar att göra det svårt att föra fram legitim kritik när politikerna drar igång grandiosa projekt. Det gäller självklart inte bara i ekonomiska frågor.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast