VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Staten borde känna ”svinnskam”

sjukhus.jpg

Ledarskribenten Susanne Nyström skriver att ”svinnet i välfärden äter upp tid och pengar” (10/12). Hennes text ljuder som en nykter röst bland alla artiklar och diskussioner om matsvinn, klädsvinn och den slösaktiga skatan (du som konsument) på blackfriday-rean och i julhandeln.

”Skriv listor, ta ansvar, slösa inte bort dina pengar!” Råd som dessa duggar tätt och kan säkert göra gott. Men till skillnad från den valfrihet och makt du har över din egen plånbok så borde staten inte tillåtas samma frihet att slösa. Tyvärr görs det ändå.

Ett exempel på skatteslöseri av stora mått sker inom vården, vilket ett exempel Nyström tar upp i sin artikel. Enligt siffror från Dagens Medicin fick nästan 3 000 operationer ställas in under 2017 på grund av sena avbokningar eller patienter som helt uteblev. En operationssal med personal kostar omkring 12 000 kronor i timmen – tiotals onödiga miljoner skattekronor som svinnas bort varje år.

Hur råder man då bot på detta?

En del har börjat med hot om straffavgift vid frånvaro. Bra, det kan förmodligen minska en del av slarvet. Men sedan finns det även större frågor som att offentlig verksamhet kan dra lärdom från privatägda aktörer.

Capio S:t Göran har lägst kostnad för vård och sjukhuset har mer nöjda medarbetare och patienter, visar en rapport från SLL. S:t Göran har en tid varit ägt av riskkapitalbolaget Nordic Capital och under ägarskapet utsågs S:t Görans officiellt till Stockholmsregionens bästa sjukhus. Sjukhuset har bland annat varit först i landet med titthålskirurgi på knän och flera hundra miljoner kronor har investerats i sjukhusets akutmottagning.

Tyvärr har riskkapitalbolag och ”vinster i välfärden” fått så pass dåligt rykte att detta ägarskap hotas av extra skattetyngder. I Januariöverenskommelsen nämns bland annat ”reform för att öka finanssektorns skatteandel”.

Om skatten blir orättvist hög för exempelvis riskkapitalbolag som Nordic Capital är risken stor att de väljer att flytta utomlands. I så fall skulle inte fler goda investeringar i svensk välfärd göras och utan dem skulle ett stort skattebidrag till statskassan helt försvinna.

Det är ännu i en eventuell mörk framtid om/när JÖK:ens ”löften” förverkligas. Men redan nu kan staten ta bättre ansvar för slöseriet i vården så att vi slipper rädas fler stölder i form av förslösade skattekronor.

 

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast