VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Jonas Sjöstedt slår sig ner i kapitalismens högborg

Jonas_Sjöstedt_20190501_crop.jpg

På valborgsmässoafton är det 45 år sedan de nordvietnamesiska stridsvagnarna rullade in i Saigon och de dramatiska evakueringarna från den amerikanska ambassaden. Vietnamkriget slutade med ett förnedrande nederlag för USA. Äppelkindade svenska diplomater såg det som en seger för genuin frihetslängtan och fosterlandskärlek i kampen mot en ond kapitalistisk övermakt, vilket Gunnar Åselius nyligen har skildrat i den förträffliga och Stora Fackboksprisbelönade Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos). Men i verkligheten handlade det om en kommunistisk triumf. USA:s politik och gärningar tål sannerligen att ifrågasättas men bakom varumärket "FNL" dolde sig ingen spontan folklig resning utan den reguljära nordvietnamesiska armén, uppbackad av imperialiststaterna Sovjetunionen och Kina. Efter segern väntade ingen varm försoning utan brutala utrensningar, folkfördrivningar och diktatur. 

Men historien har en märklig förmåga att överraska. Kommunistpartiet fortsätter att styra Vietnam med hård hand men precis som i Kina har man successivt omprövat de fattigdomsfrämjande tankarna på detaljstyrd planekonomi och lämnat allt större utrymme för enskilda initiativ och företagsamhet. Vi talar inte om någon fullfjädrad marknadsekonomi men numera om ett land där människor har fått det betydligt bättre tack vare ökad ekonomisk frihet.

Ett av resultaten? Att Vietnam numera är det land i världen där den fria marknaden åtnjuter störst folkligt stöd.  När undersökningsföretaget Pew ber medborgare i olika länder ta ställning till påståendet "de flesta människor har det bättre i en fri marknadsekonomi" håller 70 procent av amerikanerna och 73 procent av tyskarna med.

I Vietnam är stödet 95 procent.

Dit ska nu vänsterledaren Jonas Sjöstedt flytta. Om han lyssnar litet bättre än 1970-talets svenska diplomatkår kan han förhoppningsvis lära sig ett och annat, fast det blir förstås litet som att kasta in jästen efter degen. Kan han inte ta några ungdomsförbundare med sig?

Foto: Inthevidual, Wikimedia Commons

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor. 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast