VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bör tvättbjörnsbråk prioriteras?

tvättbjörn.jpg
“I längden spelar det ingen roll hur många konserver du har utan hur väl du känner din granne”. Det är en välkänd sanning i seriösare prepper- och beredskapskretsar. När krisen kommer gäller det att hålla ihop och samarbeta. “The lone wolf dies but the pack survives” om man så vill.
Den här idén verkar ironiskt nog ha gått Beredskapsmuseet förbi.Region Skåne initierade kampanjen “En svensk tvättbjörn” för att på ett humoristisk sätt få folk att tänka på handhygien. Problemet var dock att Beredskapsmuseet äger rättigheterna till beredskapstidens tysthetskampanj “En svensk tiger”. Och de hade uppenbarligen inga planer på att låta den humoristiska blinkningen passera, utan kallade genast in sin advokat.

– Jag har sagt åt dem att hitta på något eget. Det vimlar av konstnärer i Skåne som kan göra en toppenidé. Så varför sno och göra om en bild som inte alls har med detta att göra? säger Beredskapsmuseets advokat Maria Andrée till Kristianstadsbladet.

Tvättbjörnen blev således kortlivad. Men Beredskapsmuseet borde fundera ett varv till på hur fruktbart det i längden är att bråka om småsaker i tider av kris.

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast