VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

C och L bör gå in i regeringen

Annie.jpg

Bjuder in M till överläggningar. Foto: flickr

Centerpartiet föreslår alltså att Moderaterna ska bjudas in till överläggningar med Jök-partierna om åtgärder mot den ekonomiska krisen. Jag misstänker att vare sig socialdemokrater eller moderater är så värst sugna på detta ännu, men saker och ting kan förstås ändras ganska snabbt. Under alla omständigheter är det märkligt att inbjudan bara riktas till M och inte till KD. Det ger intryck av att det finns partipolitiska baktankar som går utöver krispolitiken.

Det logiska draget i detta läge vore snarare att Stefan Löfven erbjöd C och L statsrådsposter och att samarbetspartierna tackade ja. Att C och L släppte fram Stefan Löfven till statsministerposten berodde enbart på att man kom överens om Jök-programmet, men de långtgående förslag på en rad skilda områden som nu återkommande presenteras av företrädare för de fyra Jök-partierna har ju inte ett skvatt med innehållet i Jöken att göra.

Krispolitiken har en stor fördel framför Jök-politiken, nämligen att partierna som står bakom den inte har gått till val på att bekämpa viktiga delar av den. I stället anser de, i alla fall som det verkar, att det som föreslås verkligen behövs och är bra för landet. Men varför det ska vara just C och L som backar upp regeringen utan att ingå i den är en gåta. Det skapar en otydlighet som försämrar medborgarnas möjligheter att ta ställning till politiken och utkräva ansvar vid nästa riksdagsval.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast