VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

De eviga frågorna

I vårt sekulära samhälle är det svårt att uppmana folk att ägna den stilla veckan med påtvingad karantän till reflektion. Men det är reflektion vi behöver, kanske särskilt i tider av kris. Kanske behöver vi rent av även religion, oavsett vad vi väljer att kalla den eller hur den tar sig uttryck.
För människan glömmer så snabbt. Bara några generationer bort var tron betydligt mer självklar i vår vardag. Många dömer idag ut den som vidskepelse. Men religionen fyllde och fyller en funktion som vi människor behöver, inte minst för att minnas vad det är att vara just människa.
Den medeltida människan levde hela sitt liv, från vaggan till graven, under religionens ok. Regler och tvång, absolut, och hot om indraget liv efter detta. Men också - ett språk. Ett språk för de svåraste frågorna. Varför finns vi? Har vi en själ och vad är det för något? Vad händer med min själ när min kropp har dött?
Genetiskt skiljer vi oss inte alls från dessa människor, och vårt behov av att få ställa de här frågorna kvarstår.
I ljuset av de frågorna blir inte några veckor i isolering lika svåra. De ger ett perspektiv på evigheten, på människor före oss och på dem som ska komma efter. Virus kommer och går, men de stora frågorna om livet och döden består.
Så låt stilla veckan ägnas åt reflektion över de stora frågorna. Men också de små, de som gör livet värt att leva och som kanske kommer att prioriteras lite extra när allt detta är över.

Albrecht_Dürer_-_Knight,_Death_and_the_Devil.jpg
Foto: Wikimedia Commons/ National Gallery of Art


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast