VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Anne Boleyn och den förlorade historien

AnneBoleynBloggen.jpg
Foto: National Portrait Gallery

Idag är det 484 år sen Henrik VIII:s andra hustru Anne Boleyn avrättades. Hon stod anklagad för lite av varje, häxeri, incest, förräderi och lite annat smått och gott. Kungen, ivrigt påhejad av Thomas Cromwell, ville ha ett vattentätt fall för att garantera att drottningen verkligen skulle bli avrättad. De var så säkra på att hon skulle bli dömd att kungen, redan innan domen fallit, hade skickat efter en skarprättare från Frankrike. Det skulle ses som en nådefull gest. Drottningen skulle därmed avrättas med ett skarpt svärd av en professionell bödel och dö på stället av ett enda hugg. När en vanlig, ofta berusad bödel, halshögg folk med yxa, kunde det ta rätt många hugg som träffade lite här och där, till extra stor plåga för den som skulle avrättas. Så en fransk, skicklig skarprättare var något av en lyx i sammanhanget.
Nå, drottning Anne dog med värdighet. Men hennes eftermäle blev för evigt tveksamt. Under Henrik VIII:s tid var hon häxan, den manipulativa skökan som förfört kungen. Trots att hennes dotter sedermera blev drottning Elisabeth I och att denna gjorde aktiva försök att rentvå sin mors namn, hade ryktet som elak häxa redan klibbat sig fast vid namnet Anne Boleyn.
Historien skrivs som bekant av vinnaren. I striden mellan Henrik VIII och Anne Boleyn var kungen utan tvekan vinnare och drottningen ett huvudlöst lik. Än i dag, nästan 500 år senare, porträtteras Anne Boleyn som elak och manipulativ, både i populärkultur men också i en hel del forskning.
Var hon det? Det är omöjligt att veta. Det går inte att karaktärsbestämma en död person 500 år efter att denna levat. Frågan är dock om det är drottningens karaktär som verkligen är det mest relevanta i tragedin om Anne Boleyn.
Det vi kan lära av detta är dock att vinnaren alltid har möjlighet att manipulera sitt eftermäle till sin fördel. I tider av kris är det extra viktigt att minnas vad vi berättar och noggrant hålla oss till sanningen, särskilt om hur och var krisen uppstått. För det finns en reell risk att det inte är Europa som går som segrare ur den pågående katastrofen utan att det blir någon annan som skriver historien.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast