VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Befängt att likställa vattenskotrar med mopeder!

skoter.jpg

Foto: News Øresund – Johan Wessman

Med sol och värme kommer bad och vattenlekar. Men allt är inte så härligt som det låter. Olyckorna med vattenskotrar ökar runtom i landet och från flera håll önskas nu regelskärpning. Med rätta.

En vattenskoter kan komma upp i hela 130 kilometer i timmen. Ändå likställs den med en moped som når högst 45 km/h. Är vattenvägen så mycket säkrare än den vanliga vägen?

Nej. Det visar statistiken. Flera olyckor har inträffat och många vill nu skärpa regelverket så att det inte räcker med att ha fyllt 15 år för att få köra vattenskoter. I Helsingborg har man infört regeln om att man inte längre får köra närmare än 300 meter från en badstrand. Stockholm stad vill öka pressen på regeringen med körkortskrav och höjd åldersgräns till 18 år.

Eventuell förändring är upp till regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth pekar på att ansvaret i första hand ligger hos föraren (och deras föräldrar, om de är unga). Men eftersom det inte tycks räcka säger han till Sveriges Radio (23/6) att han är beredd att driva frågan och införa ett förarbevis för körkort. Bra!

Körkort är den vettigaste vägen att gå och borde införas så snart som möjligt. Då får man nämligen något att förlora om man missköter sig. Vattenskotrarna har en olycksdrabbad historia. Det är så sent som i fjol som 15-årsregeln infördes. Men när den inte visat sig räcka är det bra att man är öppen för regeljusteringar som kan garantera mer vattenvett och sommarfrid för alla.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast