VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

SD: företagarnas parti?

jimmie.jpg

Företagarnas val? Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0) 

I bloggen politologerna skriver statsvetaren Patrik Öhberg om hur SD:s utveckling i väljaropinionen förändrats de senaste tio åren (texten är en sammanfattning av Öhbergs bidrag i SOM-antologin Regntunga skyar som du hittar här). Att SD attraherat, och fortsätter attrahera, arbetarväljare från S och besvikna högerväljare från M är väl känt.

Vad som är oroande för M är att SD:s stöd bland företagare under denna period gått från försumbart (2 procent) till betydande (23 procent), enligt SOM-institutets mätningar. Utvecklingen återspeglas i M:s halverade stöd bland företagare de senaste tio åren: från att ha samlat 59 procent 2009 till 28 procent 2019.

Nu är tio år förvisso en evighet i politikens värld. Det vore därför märkligt om andelen företagare som ansåg att SD var ”bästa parti” varit helt oförändrad, givet hur den politiska utvecklingen sett ut i stort. Med det sagt finns det goda skäl för M att fundera över varför man förlorat så många ur sin väljarbas till SD. Att våld och gängkriminalitet uppfattas som ett av de största hindren att bedriva verksamhet av allt fler företagare kan ge en viktig ledtråd till varför.

Coronakris i all ära, för brottsligheten är ingen recession i sikte.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast