VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Gandhi anklagad för rasism av studenter i England

 

"Gandhi was racist and planned statue of him outside Manchester Cathedral must be scrapped due to his 'complicity in British Empire's actions in Africa', demand city students

  • Statue of Gandhi facing backlash from Manchester University student activists 
  • Students have called for 9ft structure to be scrapped in open letter to Council 
  • Gandhi accused of 'anti-black racism' , 'complicity' in British colonialism in Africa
  • The statue was donated to the city to promote 'peace, love and harmony' "

Daily Mail

Thente om Skolverkets planer

 

"Den signal som Skolverket vill ge stänger dörren för vad litteraturen är, och stryper den till att bli en socialpedagogisk nyttighet, skriver Jonas Thente i sitt svar till Skolverkets Anna Westerholm."

"Det finns också en annan aspekt... Den kan komma att utgöra ett prejudikat. Vi kan tänka oss en framtida och annorlunda regim som ersätter det nuvarande Skolverkets teman och motiv om ”utanförskap, jämlikhet, sexualitet och relationer” med andra. ”Entreprenörskap, framåtanda, egenintresse och självständighet”. Eller kanske: ”Svenskhet, rasmedvetenhet, normalitet och kulturkonflikter”.

Dagens Nyheter

Harold Bloom har avlidit

 

"Blooms hustru, Jeanne, säger till The Guardian att hans hälsa sviktade mot slutet men att han fortsatte att skriva böcker och undervisa på Yaleuniversitet fram till härom veckan. Han avled på ett sjukhus i New Haven, Connecticut." På bild i DN-artikeln Harold Blom i Generalkonsul Axel Ax:son Johnsons bibliotek i Avesta när Bloom deltog i Engelsbergsseminariet Visions of The Future år 2000, ett seminarium tillägnat framlidne Odd Engström. Bloom talade under seminariet på temat The Western Canon.

Dagens Nyheter

The Guardian

Demoskop: S och SD jämstora

 

"I Demoskops oktobermätning fortsätter väljarna också att vända Socialdemokraterna ryggen. Partier får 23,1 procent, en minskning med 0,9 procentenheter sedan i september."

 

"SD ökar i mätningen med 1,5 procentenheter till 22,9 procent, vilket är den högsta noteringen för SD någonsin i en Demoskopmätning. 

Sedan valet är SD också det enda av riksdagens åtta partier som visar upp en statistiskt säkerställd uppgång, med en uppgång på 5,4 procentenheter."

Expressen

 

 

"Det är nästan läge för skämskudde"

 

På Dagens Nyheters debattsida skriver 171 forskare att vuxna bör ansluta sig till ”Fridays for Future”, den globala proteströrelsen som uppmanar barn att skolka på fredagar för att visa klimatengagemang (25/9). Underligt nog är dessa 171 akademiker inte klimatforskare. De är inte naturvetare."

 

"Problemet är att de använder sina akademiska titlar för att ge vetenskaplig tyngd åt en politisk ståndpunkt. Men att man är expert på, säg, könsstereotypa gestaltningar i fransk 1800-talslitteratur betyder inte att man också är något slags klimatexpert. Det är som att Göran Persson skulle underteckna en arg lapp i en gemensam tvättstuga med ”fd statsminister”, som om det skulle ge extra tyngd."

 

GöteborgsPosten

Daniel Birnbaum om Blake

 

"Tate Britain visar över 300 verk av den visionäre målaren, grafikern och poeten William Blake. Hans profetiska bilduniversum förbryllar och fängslar Daniel Birnbaum."

Dagens Nyheter

Tidigare i IMEDIA:

Opinion Folkbladet

Per Gedin om Nationalmuseum


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast