VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Expressen: "Pressetiken mår, med andra ord, prima."

"För ett lite längre perspektiv läser jag den nyutkomna avhandlingen ”Rätten till privatlivet – och moralen bakom omoralen i svensk press” av Uppsala-historikern Mattias Hessérus. Han undersöker svenska mediers beaktande av privatlivet mellan 1920 och 1980, och uppehåller sig särskilt vid publicisternas argument för att exponera intima uppgifter."

”Rätten till privatlivet” är högintressant som fond till dagens metoo-debatt. Det är slående hur snabbt pressetiken alltid har anpassat sig till tidsandan. Redaktörer är ytterst receptiva varelser, vilket mest är en välsignelse och ibland en förbannelse.

Men nog är det häpnadsväckande hur väl branschens pressetiska system, som nu står inför en utvidgning till public service-medierna, har fungerat. Trots att antalet publiceringar ökat explosionsartat under digitaliseringen, för att inte tala om ”konkurrensen” med amoraliska informationskällor på nätet, ökar inte antalet fällningar hos Allmänhetens pressombudsman. Professionaliseringen hos redaktörerna är slående. 

Pressetiken mår, med andra ord, prima." Skriver Karin Olsson.

Expressen

 


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.