VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Expressen: "Pressetiken mår, med andra ord, prima."

"För ett lite längre perspektiv läser jag den nyutkomna avhandlingen ”Rätten till privatlivet – och moralen bakom omoralen i svensk press” av Uppsala-historikern Mattias Hessérus. Han undersöker svenska mediers beaktande av privatlivet mellan 1920 och 1980, och uppehåller sig särskilt vid publicisternas argument för att exponera intima uppgifter."

”Rätten till privatlivet” är högintressant som fond till dagens metoo-debatt. Det är slående hur snabbt pressetiken alltid har anpassat sig till tidsandan. Redaktörer är ytterst receptiva varelser, vilket mest är en välsignelse och ibland en förbannelse.

Men nog är det häpnadsväckande hur väl branschens pressetiska system, som nu står inför en utvidgning till public service-medierna, har fungerat. Trots att antalet publiceringar ökat explosionsartat under digitaliseringen, för att inte tala om ”konkurrensen” med amoraliska informationskällor på nätet, ökar inte antalet fällningar hos Allmänhetens pressombudsman. Professionaliseringen hos redaktörerna är slående. 

Pressetiken mår, med andra ord, prima." Skriver Karin Olsson.

Expressen

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast