VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Nästa hot mot människan: insektsapokalyps

Efter hotet om klimatapokalyps kommer nu även larmrapporter om insektsapokalyps:

"Men studiens alarmistiska slutsatser får kritik, bland annat för att man endast analyserat de studier som faktiskt visat på en minskning av antalet insekter.

Professorn Tomas Roslin var en av de som var kritisk till rapporteringen kring studien, som han menar ”blåstes ur alla proportioner från dag ett”. 

Han tycker inte att man kan prata om en insektsapokalyps. 

– Man kan absolut inte säga att det inte kommer att finnas några insekter alls om si och så många år. Det finns inga studier som pekar på att alla insekter skulle försvinna, och jag förstår inte alls hur man ens skulle kunna verifiera påståendet om en sådan trend när man har noll koll på de flesta insekter. 

Även om man vet att det går dåligt för en hel del av världens insektsarter, är det vetenskapliga underlaget för svepande generaliseringar ganska tunt."

Dagens Nyheter


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast