VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Maria Schottenius om bildning

Ordet bildning finns inte på engelska. Begreppet kommer från Tyskland och frågan är om det inte enbart är där bildning finns, enligt Maria Schottenius.

Dagens Nyheter

Lite perspektiv på vårt land

Sverige har återigen blivit föremål för internationell press genom att häkta den amerikanska rapparen ASAP Rocky som är misstänkt för grov misshandel. 

När storstadens blickar är vända mot superstjärnans tillvaro i häktet behövs lite perspektiv på vårt land."

Expressen

Ta inte död på den levande kustbygden

"En hållbar fiske- och jordbrukspolitik måste värna yrkesutövarna och hålla de små samhällena vid liv. En orörd natur som ingen kan leva av är inte ett självändamål, tvärtom."

GöteborgsPosten

Misstänkta rovgrävningar

"Forskare, arkeologer och anställda varnar nu för att världsarvet Birka är hotat. Fornlämningarna förfaller och har utsatts för rovgrävningar på fynd som man misstänker säljs på nätet.

– Vi har upptäckt tre misstänkta rovgrävningar bara i år, säger Veronica Björkman, destinationschef på Birka."

Dagens Nyheter

Saknad kan man inte livnära sig på

"Människor jag träffar och som inte läser böcker, i varje fall inte mina, frågar: ”Skriver du fortfarande?” Som om jag sedan länge säckat ihop. ”Jag skriver jämt”, ljuger jag till svar, fast det delvis är sant. Jag har ingen fritid, ingen semester, ingen pensionärshobby. Men jag har fri tid.

Tack vare den har jag levt så pass lyckligt att jag inte vågar hoppas på en lycklig död, fast sådan lär förekomma."

Svenska Dagbladet

Kyrkans tidning: Greta är en profet i vår tid

"Vi vill hävda att Sverige har en profet som är verksam – just nu. Hon heter Greta Thunberg och är fullt jämförbar med bibelns profeter. De använder en liknande profetisk strategi som  kan sammanfattas i några punkter:

  1. Bejaka din kallelse
  2. Lyssna på Guds röst och var öppen för Sanningen
  3. Tala om den hårda verkligheten för folk och makthavare
  4. Predika omvändelse och visa hoppet
  5. Lev som du lär
  6. Ge inte upp
  7. väl insett vad hen måste göra, väljer hen till slut att göra det. En sann profet släpper fram känslan för rätt och fel som alla människor innerst inne har. Hen ställer sig på en låda och skriker ut sitt budskap till alla som vill höra. Eller sätter sig utanför Riksdagen med en skylt."

Kyrkans tidning

Tidigare i IMEDIA:

Klimatångest hämmar utvecklingen

Per Svensson om Robinson Crusoe

Misslyckat get-satsning i Somalia

Populister och staten

Nästa hot mot människan: insektsapokalyps


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast